Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.02.2014

Нова книга про Євгена Гребінку


Автор книги "Євген Гребінка як літературний феномен" Андрій Олександрович Косіцин


Нова книга про Євгена Гребінку

Напередодні чергової річниці від дня народження Євгена Павловича Гребінки, у районному народному краєзнавчому музеї відбулася презентація нової книги про нашого земляка.

Автор книги "Євген Гребінка як літературний феномен" Андрій Олександрович Косіцин працював над дисертацією на цю тему.

Молодий літературознавець, випускник філологічного факультету Самарського державного університету приїздив тоді з Росії до Гребінки, щоб побувати на батьківщині Євгена Гребінки, зібрати матеріал для своєї дисертації.

Всіх, з ким він спілкувався, дивував непідкупний інтерес юнака до біографії Гребінки, творчості поета-байкаря. На жаль, постать Гребінки не викликає такого інтересу серед його земляків зараз. Його творчість гребінківці мало вивчають, не читають вже надрукованих книг про нього.

Щоб заповнити цю прогалину в історії та літературі рідного краю, завідуюча музеєм Людмила Андріївна Безвиненко зібрала вчителів та бібліотекарів міста для презентації книги талановитого науковця, тепер вже кандидата філологічних наук, асистента кафедри видавничої справи та книгорозповсюдження Самарського державного аерокосмічного університету імені академіка С.П.Корольова, наукового співробітника Самарського літературно-меморіального музею им. М.Горького (музея-садиби О.М.Толстого), автора більше 30 наукових публікацій, статей з російської, української, німецької літератури, текстології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії видали книгу про Євгена Гребінку

Людмила Андріївна розповіла, що автор книги співпрацював не лише з Гребінківським музеєм, а й з музеями Санкт-Петербургу, Самари, з літературними архівами, докладно вивчив і біографію, і невідомі широкому загалу твори. Шість років вивчав автор цю тему, захистив дисертацію та видав книгу.





Андрій Косіцин доводить у своїй книзі, що Євген Гребінка - це феномен російської та української літератури. Ось як автор пише: "Гребенка - особый феномен из числа "ускользающих" явлений отечественной культуры, обращение к которым позволяет выявить не только их самоценность, но и более объемно и объективно представить культуру XIX века.

Небезынтересно положение, занимаемое Гребенкой в культуре - в "двух” литературах, русской и украинской, последняя из которых зачислила его в ряды своих классиков, а первая - забыла, несмотря на то, что подавляющая часть сочинений писателя - на русском языке. Это обстоятельство побуждает обратиться к личности Гребенки как к уникальному феномену двуязычия, своеобразному "пограничью" двух национальных культур, исторически близких друг другу, но все же различных.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одразу 10 визначних місць Полтавщини потрапили до списку найкращих пам’яток України, обраних народом

Гребенка имел дело, с одной стороны, с еще только формирующейся украинской литературой (и он был нужен ей как "специалист по словесности", как "мастер своего дела"), сдругой - с литературой русской, для которой процессы, волновавшие тогда украинскую литературу, являлись уже "вчерашним днем" (поэтому русская культура вполне
оправдано отвела писателю скромное место посредственного беллетриста).





Интерес к Гребенке и его произведениям не случаен еще и потому, что писатель представляет собой распространенный в XIX веке, но до сих пор малоизученный и не до конца осмысленный тип "столичного провинциала", а его творчество - удивительный феномен художественного высказывания, соединяющего различные типы ментальности - украинский и русский, провинциальный и столичный.

В России Гребенка сегодня - забытый писатель. Несмотря на то, что на его стихи написан едва ли не самый популярный - ныне ставший народным - романс "Очи черные" (что подтверждает укорененность автора в русской культуре), творчеству его в отечественном литературоведении до сих пор не уделялось должного внимания."

На презентації звучали вірші Гребінки, виступали методисти РБК, бібліотечні працівники, вчителі.

Червоною ниткою всіх виступів проходили слова вдячності молодому російському вченому, який зацікавився творчістю нашого земляка і правдиво відобразив всі грані його таланту.
Людмила Андріївна з болем в серці говорить про неналежне вивчення творчості Євгена Гребінки його земляками. Великий матеріал, зібраний у музеї, став би у нагоді при ознайомленні з Гребінкою учнями шкіл. Причому починати це потрібно з молодших класів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині вшанували одиноких учасників бойових дій на території інших держав

Але, на жаль, до музею діти ходять дуже рідко, або взагалі не ходять. Лише окремі вчителі постійно приводять на екскурсії своїх вихованців, займаються пошуковою роботою та відвідують інші музеї України.

Сподіваємося, що ще з'являться наукові роботи гребінківців, присвячені творчості поета-байкаря.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1505
Категорія: Актуально
Теги: книга, Косіцин, Безвиненко, Євген Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ