Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.12.2015

Оподаткування доходу платника податку, отриманого у вигляді допомоги на лікування за рахунок коштів благодійної організації


Допомога на лікування: роз'яснює ДФСУ


Гребінківське відділення Лубенської ОДПІ ГУ  ДФС у Полтавській області повідомляє, що Державною фіскальною службою України листом  від 20.10.2015 № 22129/6/99-99-17-03-03-15 роз’яснено порядок  застосування норм пп. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 та пп. "а" пп. 170.7.4 п. 170.7 ст. 170 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) з метою оподаткування доходу платника податку, отриманого у вигляді допомоги на лікування за рахунок коштів благодійної організації (у тому числі придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, що не включені до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України), а саме:

Згідно з пп. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 Кодексу до загального оподатковуваного доходу фізичної особи - платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

Норми пп. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 Кодексу можуть бути застосовані благодійною організацією за наявності відповідних підтвердних документів, що підтверджують цільовий характер надання грошових коштів на оплату лікування або медичного обслуговування (в разі здійснення попередньої оплати таких послуг) або факт надання послуг з лікування або медичного обслуговування платника податку (якщо оплата здійснюється після надання таких послуг). Такими підтвердними документами можуть бути документи, що підтверджують потребу фізичної особи - платника податку в лікуванні та медичному обслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби), документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи залежно від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Разом з тим п. 170.7 ст. 170 Кодексу встановлено особливості оподаткування благодійної допомоги.

Для цілей оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Підпунктом "а" пп. 170.7.4 п. 170.7 ст. 170 Кодексу встановлено, що не включається до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що надається резидентами - юридичними чи фізичними особами у будь-якій сумі (вартості) закладу охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, інваліда, дитини-інваліда або дитини, в якої хоча б один із батьків є інвалідом; дитини-сироти, напівсироти; дитини з багатодітної чи малозабезпеченої родини; дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів) у розмірах, що не перекриваються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування, крім витрат, зокрема, придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, які не включені до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України (Постановою КМУ від 25 березня 2009 року N 333 затверджено Національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення).

До запровадження системи загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування норми пп. "а" пп. 170.7.4 п. 170.7 ст. 170 Кодексу поширюються на загальну суму (вартість) благодійної допомоги, отриманої набувачем на такі цілі (з урахуванням зазначених у цьому пункті обмежень).

Враховуючи зазначене, з метою оподаткування доходи, отримані платниками податків відповідно до пп. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 та пп. "а" пп. 170.7.4 п. 170.7 ст. 170 Кодексу, слід розглядати окремо, оскільки види таких доходів є різними.
Ніна Добровольська, старший державний інспектор.


Схожі матеріали:
👁 939
Категорія: Гребінківське відділення Лубенської ОДПІ
Теги: Допомога, ОДПІ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ