Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.04.2016

ОСББ - одна із форм управління багатоквартирним будинком


Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за згодою сторін


ОСББ - одна із форм управління багатоквартирним будинкомВступив в силу новий Закон України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках" від 14.05.2015.

Зважаючи на те, що закон містить у собі серйозні зміни у системі управління житловими будинками, потрібно якнайшвидше проінформувати населення про нововведення.

Насамперед він руйнує монополію ЖЕКів на надання житлово-комунальних послуг та перекладає повну відповідальність за утримання і управління будинками на його мешканців. Що робити мешканцям багатоквартирних будинків? Чим займатиметься комунальне підприємство?Які подальші дії міської ради?

Саме ці питання планується обговорити на першому засіданні Клубу громадського діалогу 21 квітня п.р., який створюється в рамках участі Гребінківської міської ради в польсько-українському проекті "Суспільна підтримка реформи місцевого самоврядування. Українська мережа клубів громадського діалогу"

Основні витяги із Закону України"Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку"

І. ФОРМИ УПРАВЛІННЯ БУДИНКОМ

Закон № 417 передбачає 3 форми управління багатоквартирним будинком (от. 9 Закону № 417):

- управління співвласниками;- управління управителем;- управління ОСББ (АСББ).

1. УПРАВЛІННЯ БУДИНКОМ СПІВВЛАСНИКАМИ

За загальним правилом, встановленим статтею 9 Закону № 417, управління багатоквартирним будинком здійснюється виключно його співвласниками, і лишеу випадку прийняття ними відповідного рішення - управителем чи об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку.

Усі рішення щодо управління багатоквартирним будинком приймаються на зборах співвласників та оформлюються протоколом.

До компетенції зборів співвласників входить прийняття рішень із усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі:
1) розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, установлення, зміна та скасування обмежень користування ним;

2) визначення управителя та його відкликання, затвердження й зміна умов договору з управителем;

3) обрання вповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, унесення змін і розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;

4) визначення повноважень управителя щодо управління багатоквартирним будинком;

5) проведення поточного та капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирногобудинку та визначення підрядників для виконання таких робіт;

6) визначення дати й місця проведення наступних зборів співвласників;

7) визначення переліку й розміру витрат на управління багатоквартирним будинком.
Порядок скликання зборів співвласників визначено статтею 10 Закону № 417.

2. ВИЗНАЧЕННЯУПРАВИТЕЛЯ    

Співвласники можуть доручити управління багатоквартирним будинком управителю.

Управитель, це фізична особа - підприємець або юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, який згідно із договором зі співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку й прибудинкової території та належні умови проживання й задоволення господарсько-побутових потреб.

Управління будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, умови якого повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого КМУ.

Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за згодою сторін та зазначається у договорі з управителем.

Договір з управителем укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на наступний однорічний строк.

3. УПРАВЛІННЯ БУДИНКОМ ОСББ

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна й управління, утримання та використання спільного майна (Закон України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29 листопада 2001 року № 2866-ІІІ, далі - Закон-2866).

Основна діяльність об'єднання полягає в здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам, в отриманні житлово-комунальних й інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних із діяльністю об'єднання.

ОСББ може бути створено лише власниками квартир і нежитлових приміщеньу багатоквартирному будинку. Установчі збори об'єднання в новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир і нежитлових приміщень у такому будинку. Для створення об'єднання скликаються установчі збори (ст. 6 Закону N9 2866-ІІІ). Наразі кожен співвласник квартири чи нежитлового приміщення в будинку вважається членом ОСББ.

Загальні збори співвласників будинку, своєю чергою, є вищим органом управління ОСББ, їх рішення є обов'язковим для всіх співвласників.

Базові права й обов’язки співвласника визначені ст.ст. 15 та 16 Закону № 2866-ІІІ, ст.ст. 5,7 Закону № 417Л/ІІІ відповідно. Окрім того, перелік таких прав й обов'язків може бути доповнено Статутом ОСББ. У зв'язку прийняттям Закону №417, внесено зміни до Типового статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку .Діяльність ОСББ регулюється профільними Законами № 2866-14 та № 417Л/ІІІ, Цивільним, Житловим і Земельним кодексами України, іншими нормативно-правовими актами та статутом об'єднання, асоціації.

Головним органом, що контролює діяльність ОСББ, є загальні збори, окремі органи, створені відповідно до статуту, а також особисто співвласники.

II. ПИТАННЯ ВЛАСНОСТІ

1.    Власники квартир чи нежитлового приміщення в багатоквартирному будинку є співвласниками цього будинку. Власниками квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку можуть бути фізичні та юридичні особи, територіальні громади, держава (ч. 1 ст. 4 Закону №417).

2.    Спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників (ч. 1 ст. 5 Закону №417). Поняття спільної власності розкриває ст. 368 Цивільного кодексу України, згідно з якою такою власністю є спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності.

Отже, співвласники, будучи власниками спільного майна багатоквартирного будинку, не мають конкретно визначеної частки в праві власності на таке майно.

Кредитор співвласника не має права вимагати виділення частки із спільного майна багатоквартирного будинку в натурі для звернення стягнення на неї.

III. ПИТАННЯ ПЕРЕДАЧІ МАЙНА

1. Замовник будівництва чи попередній власник будинку зобов'язаний передати один примірник технічної документації на будинок ОСББ, або уповноваженій співвласниками особі, або управителю. Перелік технічної документації постійного зберігання зазначено у пункті 1.2 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0927-05).

Частина 5 ст. 5 Закону №417 містить імперативну норму щодо обов'язку замовника будівництва чи попереднього власника будинку передати один примірник технічної документації на будинок і не передбачає можливості його невиконання з причин, наприклад, незбереження (втрати) технічної документації тощо.

Передачу потрібно здійснювати в спосіб, який підтверджуватиме отримання однією особою від іншої відповідної документації. Наприклад, шляхом підписання акта приймання передачі.

Важливо! "Колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об’єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж.

Схожі матеріали:
👁 1520
Категорія: Гребінківська міська територіальна громада
Теги: ОСББ, управління багатоквартирним будинко, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ