Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.07.2015

Пирятинщина: Національний природний парк «Пирятинський»


Той, хто захоче активно відпочити на Пирятинщині, матиме чималий вибір: територією району протікає 5 річок – Удай, Перевод, Руда, Оржиця ...


Гідрологічний заказник СасинівськийТой, хто захоче активно відпочити на Пирятинщині, матиме чималий вибір: територією району протікає 5 річок – Удай, Перевод, Руда, Оржиця та Многа. Крім того, є 51 водоймище і два водосховища. Працівники парку пропонують туристам уже готові розроблені маршрути для змістовного відпочинку

Можна вибрати для відпочинку якийсь один із природних об’єктів, або побачити все і одразу: етимологічний заказник місцевого значення «Гришківка», Березоворудський парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва, загальнозоологічний заказник «Леляківський», гідрологічний заказник «Гурбинський», ботанічну памятку природи «Кроти», комплексну памятку природи «Бурти», ботанічний заказник «Шкуратівський», заповідне урочище «Куквин», гідрологічний заказник місцевого значення «Пологи», гідрологічний заказник «Кути кротівськ» та багато інших об’єктів, якими опікується організація Національного парку «Пирятинський».

Тим, хто надає перевагу відпочинку на воді, варто обрати Удай. Ця річка – найбільша права притока Сули, скарб національного парку «Пирятинський». Її протяжність – 327 км.

 Удай – одна з небагатьох річок з вцілілою заплавною системою

Це перша на схід від Києва ріка з незруйнованою заплавною системою. Русло Удаю дуже звивисте, рясно заросле болотною рослинністю. Флора і фауна долини річки неймовірно багата. На території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Леляківський» сформувався дуже цікавий та унікальний ентомокомплекс. Тут під час дослідження було виявлено 8 червонокнижних видів комах. Найбільш цікавими були дані про вусача великого дубового та лярри анафемської – за останні 45 років це п’ята та шоста знахідки цих комах в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хіт сезону: Як модно подерти джинси

У селі Березова Рудка, в західній частині Національного парку знаходиться старовинний парк, історія якого пов’язана з багатьма відомими особистостями шести поколінь родини Закревських.

Озеро площею в 147 гектарів вабить не лише чайок, затятих рибалок, любителів активного відпочинку, а й художників, фотохудожників, поетів, письменників та музикантів, які приїздять сюди за шедеврами з усієї України. Можна зняти будиночок у місцевих жителів або поселитися на березі озера у своєму наметі.

 Цілюща криниця

На північній околиці Березової Рудки дивом вціліла до наших днів ділянка давнього опілля. Завдячує вона своїм збереженням давньоруському курганному могильнику ХХІІІ ст., на якому сконцентровано більше сотні курганів. Цієї землі протягом століть не торкався плуг, тому тут можна зустріти рослинність, характерну для цілинних степів. У цій місцевості дуже гарно ранньою весною, коли зацвітають горицвіти та сонтрава. Влітку буяє різноколірний килим трав: ковила, звіробій, півники карликові та інші. Неподалік курганів, у яру знаходиться святиня – колодязь шахтного типу глибиною 2,7 м. Товща води у ньому– 120 см. Споруджений він на природному джерелі заплави річки Переводу. На зрубі з тесаних колод споруджено капличку, що прикриває шахту колодязя.

Місцеві жителі розповідають легенду, що ніби в давнину проживала у селі жінка, в якої була дуже хвора донька, яка не ставала на ноги. Мати дуже хвилювалася за її долю, постійно молилась і просила, щоб Бог допоміг дитині одужати. І ось, одного разу їй приснився сон: якась жінка говорить їй: «Якщо хочеш, щоб дочка твоя була здоровою, то понеси її на «Вшестя» до криниці, що біля шведських могил, вмий її та помий ноги». Жінка так і зробила. Незабаром сталося диво – її донька почала ходити. Вдячна мати попросила священика освятити криницю та повісила біля неї новий рушник». І зараз біля криниці завжди висять рушники. Місцеві приходять туди просити здоров’я, поминати предків, умиваються водою та доглядають за криницею.

Мандрівка у стилі Діскавері

Лучні відкриті простори гідрологічного заказника місцевого значення «Пологи» будуть особливо цікавими для тих, хто любить спостерігати за життям великих рідкісних птахів.

У межах проектованого ентомологічного заказника місцевого значення «Гришківка» виявлено 44 види птахів. Найбільш рідкісним серед них є сорокопуд сірий, який занесений до 4 категорії Червоної книги України.

Туристам, які цікавляться історією, буде цікаво відвідати проектовану ботанічну пам’ятку природи «Кроти». Старовинний некрополь у селі Кроти є стартовою точкою водної ділянки маршруту, розробленого Національним парком.

Відпочинок на човнах пропонують у  проектованому гідрологічному заказнику «Кути кротівські». Найбільш цінні з орнітологічної точки зору ділянки знаходяться на відстані 300400 м вгору по течії річки Удай.

Найбільш цікавою для спостережень за природою є південнозахідна ділянка гідрологічного заказника «Гурбинський», де у весняну пору можна побачити шлюбний танок червонокнижного журавля сірого.

В урочищі «Круча», між селами Гурбинці та Леляки природолюби мають можливість спостерігати численні сліди життєдіяльності рідкісних водних ссавців: бобра та видри. Найбільш зручне місце для ночівлі – сосновий ліс на лівому березі за 1 км вище с. Усівка. Тут на піщаних дюнах сухо, живописний краєвид, затони, де можна годинами спостерігати за водяними курочками, лисками, крячками та качками. Імовірне спостереження за канюком, лунем очеретяним та іншими хижаками.

Для орнітологівлюбителів цікавими будуть урочища «Дахнове» – велетенський затон між селами Усівка та Кейбалівка, та «Триб» – заплавний ліс між селами Кейбалівка та Калинці. На території заповідного урочища «Куквин» добре обладнана туристична стоянка, котра розташована безпосередньо на березі річки, має зручний причал та елементарні споруди для відпочинку й організації харчування.

Ботанічний заказник «Шкуратівський» зручний для організації спостережень за птахами відкритих просторів. З пагорбів відкривається чудова панорама на долину Удаю. Неподалік від заказника в плавнях річки є колонія чапель.

Відвідавши комплексну пам’ятку природи «Бурти» в околиці села Повстинь, ознайомитеся з монументальними валами давньоруського міста Полкостень та відкриєте для себе захоплюючий світ життя птахів заплави Удаю. З валів городища відкривається багатокілометрова панорама неймовірно красивої природи, де зручно встановити потужну оптичну апаратуру.

Національний природний парк «Пирятинський» входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання. Розташований у північно-західній частині Полтавської області, у Пирятинському районі, в адміністративних межах Давидівської, Сасинівської, Березоворудської, Каплинцівської, Харківецької, Дейманівської, Великокручанської, Грабарівської, Олександрівської сільських рад Пирятинського району та Пирятинської міської ради. Віддаленість парку від Києва – 150 км, від Полтави – 200 км. Район розташований на перехресті доріг, які пролягають до міст Києва, Харкова, Сум, Чернігова, Черкас, Полтави. Через Пирятин проходить залізнична колія, яка сполучає місто Пирятин з Прилуками та Гребінкою.

Інформацію про туристичні маршрути можна отримати за адресою:

37000, Полтавська обл.,
м. Пирятин,
вул. Червоноармійська 14.
Контактний телефон:
(05358) 3-23-86
gazeta-ptk.org.ua


Схожі матеріали:
👁 1573
Категорія: Прес-реліз
Теги: відпочинок, пирятин, річка, Удай




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ