Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.09.2017

Помічник судді Гребінківського районного суду розповів про свій робочий день


Професія є цікавою, але одночасно і дуже відповідальною


Бутенко ОлексійПомічник судді Гребінківського районного суду Полтавської області Татіщевої Яни Вікторівни,  Бутенко Олексій, розповів про свій робочий день в рамках проекту суду «Відкритий суд»:

"Цей проект триває вже протягом декількох тижнів і за цей час ви мали можливість довідатися з попередніх дописів моїх колег у чому полягає основна функція суду, робота суддів та працівників апарату суду.

Я коротко нагадаю в чому полягає робота помічника судді, оскільки працюю саме на цій посаді. Отже, функція помічника судді, відповідно до одноіменного Положення, полягає у сприянні здійсненню судочинства, іншими словами, помічник допомагає судді розглядати справи шляхом підбору необхідного для застосування законодавства з метою справедливого розгляду справ, підготовці проектів процесуальних і не процесуальних документів суду таких як: рішення, ухвали, постанови, вироки, а також запити до різних організацій, установ та підприємств на необхідну інформацію для вирішення тих чи інших питань, пов’язаних з розглядом справи. Загалом вся робота помічника судді зводиться до читання законів і написання різного роду проектів документів.

На сьогоднішній день на розгляді у судді Татіщевої Яни Вікторівни, мого безпосереднього керівника, перебувало 17 справ, хоча в середньому, їх зазвичай менша кількість розглядається, але нерідко буває і більше.

Розгляд частини цих справ було перенесено з різних підстав, а у більшості - винесені остаточні судові рішення, які суддя, у тому числі, і за допомогою помічника, виклала на папері та внесла до Єдиного державного реєстру судових рішень в електронному вигляді. Переважно саме з таких дій і складаються робочі дні помічників суддів.

Дозволю собі дещо відступити від контексту та декілька слів сказати про роботу судової системи загалом, оскільки суди позиціонуються суспільством більше, все таки, з суддями, аніж з працівниками апарату суду.

Професія є цікавою, але одночасно і дуже відповідальною, тому що іноді помилка в такій роботі тягне за собою тяжкі наслідки як для учасників судових проваджень, так і для самих суддів, що має наслідком притягнення до дисциплінарної і навіть кримінальної відповідальності контролюючими органами.

Щоб зрозуміти всю «серйозність» даної професії досить лише осмислити, що в Українському законодавстві кількість діючих нормативно-правових актів, якими керуються у своїй роботі суди, сягає близько дев’яноста тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помічник судді Гребінківського районного суду розповіла про свій робочий день

Ми часто спостерігаємо на екранах телебачення ефіри, присвячені проблемам судової системи України, які безумовно існують, як і у будь-якій іншій галузі. Хоча загалом законодавство України є досить якісним, враховуючи обов’язковість застосування в практиці Українських судів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також рішень Європейського суду з прав людини, проте досконалим його назвати, на жаль, не можна.

Наша держава є другою в рейтингу за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини після Туреччини, це і є тим негативним показником дотримання прав людей з боку держави, але маємо великі сподівання на судову реформу, яка наразі триває в Україні
".

 
Бутенко Олексій


Схожі матеріали:
👁 959
Категорія: Актуально
Теги: Суд, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ