Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.02.2017

Поширеність карієсу в Полтавській області – 93%


За даними 2016 року на Україні поширеність карієсу складає 96%, зокрема, в Полтавській області – 93%


Поширеність карієсу в Полтавській області – 93%Загальновизнаним є пріоритетне значення профілактики перед лікуванням більшості стоматологічних захворювань, оскільки це дає змогу значно зменшити витрати на їх лікування.

За останні 20-30 років відзначається значний прогрес у профілактиці основних стоматологічних захворювань.

Безумовні успіхи профілактики карієсу та його ускладнень досягнуті у більшості країн Західної Європи, дозволили зменшити його поширеність у молодого покоління на 3-5 % (М.Ф.Данилевський, 2010). На черзі є широке впровадження заходів профілактики захворювань тканин пародонта і слизової оболонки порожнини рота.

Ці проблеми є особливо актуальними для України, оскільки в нашій країні не спостерігається значного зниження поширеності основних стоматологічних захворювань. За даними 2016 року на Україні поширеність карієсу складає 96%, зокрема, в Полтавській області – 93%.

За сучасними дослідженнями до карієсу зубів приводить незбалансоване харчування зі значним вживанням вуглеводів (солодощі, тістечка, печиво, солодкі газовані напої та інше). Значною мірою, також, впливають гормональні зрушення в організмі (вагітність, хвороби щитоподібних та паращитоподібних залоз, цукровий діабет тощо) та загальносоматичні захворювання (туберкульоз легень, ревматизм та ін.). Недостатній гігієнічний догляд за зубами призводить до накопичення патогенної мікрофлори в ротовій порожнині, утворення зубної бляшки, і як наслідок – демінералізація емалі, яка вже діагностується як початковий карієс зубів.

У такому випадку якісну професійну гігієну (чистку зубів) можна отримати лише на прийомі у лікаря-стоматолога. Для запобігання виникнення розвинутих форм карієсу та його ускладнень необхідно обов’язково 2 рази на рік відвідувати стоматолога, проходити профілактичні заходи.

Одним із головних напрямків сучасної стоматології є пошук ефективних шляхів лікування захворювань тканин пародонту, зокрема, пародонтиту й пародонтоза. Такі захворювання часто є проявами загальних уражень організму людини, тому потрібно оздоровлювати весь організм.

Чинники ризику виникнення пародонтита й пародонтоза умовно поділяють на три групи: зовнішні (екзогенні), загальносоматичні (ендогенні) та місцеві стоматологічні. До стоматологічних чинників відносять – мікроорганізми, травматичні: механічні, фізичні, хімічні подразники, а також порушення прикусу. Системний вплив на тканини пародонта здійснюють генетичні особливості, реактивність організму, стан імунної системи та фонові загальні захворювання.

Патологічні стани в порожнині рота, що супроводжують загальні захворювання організму, часто проявляються змінами показників крові, сечі, слини. Тому, для постановки клінічних діагнозів та з метою профілактики рекомендується один раз на рік проходити такі обстеження: загальні й біохімічні аналізи крові та сечі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Пирятині немає соціального хліба?

До індивідуальних та лікарських профілактичних заходів  можна віднести:
1.Виключення споживання гострої, дуже гарячої їжі, міцних спиртних напоїв, заборона тютюнопаління.

2.Усунення шкідливого впливу професійних чинників, які справляють несприятливі наслідки для органів порожнини рота.

3.Дотримання раціональної індивідуальної гігієни за рекомендаціями лікаря-стоматолога.

4.Регулярна професійна профілактична гігієна порожнини рота.

5.Оздоровлення (санація) порожнини рота.

6.Профілактика основних стоматологічних захворювань.

7.Ощадні методи лікування карієсу та його ускладнень, хвороб пародонта.

8.Лікування загальних захворювань внутрішніх органів і систем організму та оздоровлення всього організму людини.
Загалом, дотримання пацієнтом ефективної гігієни порожнини рота, порозуміння і взаємодія його зі своїм стоматологом, диспансерне спостереження – все це дає змогу підтримувати порожнину рота в належному стані й уникнути виникнення різних захворювань та їх ускладнень.

Ірина Литовченко
vpoltave.info


Схожі матеріали:
👁 959
Категорія: Актуально
Теги: карієс, Полтавщина, медицина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ