Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


08.10.2015

Пожежна недбалість


Апогеєм триденної інспекції можна вважати практично повну перевірку пожежної безпеки ТЕП-70


Пожежна недбалістьНепрацюючі установки для пожежогасіння, відсутність або наявність неналежних вогнегасників, підтікання масла і сторонні пальні матеріали у моторних відділеннях... Ось далеко не повний перелік зауважень, виявлених робочою групою Укрзалізниці в результаті інспекцій локомотивів.

Перевірка, яка тривала кілька днів у трьох депо Південної магістралі, продемонструвала, що порушення пожежної безпеки трапляються через зношеність тягового рухомого складу, недбалість локомотивних бригад в ході його експлуатації, а також залишковий принцип уваги до питання при проведенні ремонтів.

У робочої групи на чолі із заступником начальника Головного управління воєнізованої охорони Укрзалізниці Миколою Крамаренком та за участі головного фахівця відділу ремонту Департаменту локомотивного господарства Ігоря Білана найбільше запитань і зауважень виникло до депо Кременчук. Саме тут наприкінці серпня сталися відразу кілька інцидентів, один з яких кваліфікували як пожежу…

Вранці у перший день перевірки ми разом з інспекторами перебуваємо в кабінеті начальника локомотивного депо Кременчук Юрія Дона. І на перше із запитань стосовно роботи, яка проводиться в плані забезпечення пожежної безпеки, довго не можемо отримати відповіді. Відповідальний за стан локомотивів — заступник керівника підрозділу з ремонту Євген Білоцерковець — чомусь у відрядженні, а без нього розібратися у деяких питаннях непросто. На противагу величезній папці зауважень і приписів за раніше проведеними перевірками у адміністрації підприємства майже нічого немає.

Нічого відповісти, як виявилося згодом, на багато із запитань фахівців робочої групи й іншим керівникам підрозділу та і рядовим працівникам. Після першого огляду виробничої бази вже можна було робити висновок про низький рівень як обладнання, так і підготовки працівників, які здійснюють обслуговування тягового рухомого складу.

Кричущий приклад халатного ставлення до роботи — збереження у цеху ємностей з дистильованою водою поряд із бочками з моторним маслом. Останні стоять просто в калюжах, тоді як навіть учню відомо, до чого може призвести змішування цих двох рідин. Разом з тим цей факт ще є й курйозним, адже, попри те, що на посудинах з водою записані моделі різних тепловозів, вміст їх не відрізняється. Більше того, знизу вони з’єднані трубопроводом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На базі відбудовчого поїзду станції Гребінка відбувся семінар та полігонні навчання

Йдемо до першого локомотива, який щойно зайшов на обслуговування в депо після повернення напередодні із поїздки з пасажирським поїздом Київ—Кременчук... Це ще досить новий тепловоз вітчизняного виробництва ТЕП-150. Зважаючи на «молодий вік», всередині він виглядає доволі непогано. Та те, що стосується пожежної безпеки, добре лише на перший погляд. У вогнегасника в одній із кабін машиніста відбито розтруб, отже скористатися ним в екстреному випадку буде неможливо.

Причина — відсутність кріплення балона, через що під час поїздки він ходить ходором. Перед пультом машиніста інспекція затримується, бо ледь не півгодини намагаємося визначити, справна пожежна сигналізація чи ні. У кабіні побувала ледь не половина персоналу депо, обслуговуючого цей тип тепловозів, проте питання так і лишилося відкритим. Чого не скажеш про стан установки пожежогасіння. Те, що вона несправна, під час огляду з’ясовуємо відразу ж, побачивши роз’єднані та заварені труби для подання стиснутого повітря до резервуарів з порошком.

Пояснення одного з машиністів-інструкторів стосовно того, що так зробили в іншому депо під час ремонту, можливо, й можна було б прийняти до уваги, якби це питання було порушене раніше — за часу приймання тепловоза. Загалом же інструкціями забороняється експлуатувати локомотиви з несправними установками пожежогасіння. Отож логічний припис комісії: тимчасово призупинити експлуатацію тепловоза, а заступника начальника депо з ремонту притягти до адміністративної відповідальності.

Від локомотива, на якому інспектори заборонили працювати, переходимо до інших тепловозів, більш поважного віку, а саме: ЧМЕ3 та 2ТЕ116. «Хвороба» цих машин — підтікання масла по дизелю, для збирання якого використовуються обрізані пластикові пляшки, а іноді й відра. Особливо вразив маневровий тепловоз ЧМЕ3 № 2044, з агрегатів якого масло витікало неначе з решета, ущільнювачів ніби й не було. Поряд із обладнанням нерідко можна було помітити ганчірки та сміття, а на вказаному тепловозі навіть забуту кимось господарську клітчасту сумку, яку один із учасників огляду з боку депо Кременчук, старший майстер цеху, спішно передав колегам — подалі від очей.

Зрозуміло, що підтікання масла та наявність сторонніх предметів негативно позначаються на стані пожежної безпеки на локомотиві. Хоча, як зауважують фахівці, масло або навіть дизельне пальне горить не так добре, як електрообладнання в електровозах. Це довів і випадок, що відбувся нещодавно із локомотивом депо Кременчук ВЛ80к. Причини загоряння однієї з його секцій ще встановить розслідування, проте не можна не зважити на вельми поважний вік електровоза — 51 рік. Цей один із найстарших локомотивів у галузі має серійний номер 20.

Електровозам також було приділено особливу увагу. Заходячи в середину цих машин-ветеранів нерідко спадало на думку, що потрапляєш у попередню епоху. Це відчувалося, перш за все, в оздобленні кабін машиністів із занавісками на вікнах і торшерами на світильниках. Нерідко інструкції з пожежної безпеки також не змінювалися з тих часів і вже не відповідали діючим. Отож, у разі їх дотримання, локомотивну бригаду могли притягнути до відповідальності.

І хоча нерідко від представників депо Кременчук на всі зауваження можна було почути, що локомотив не наш, ми його лише орендуємо, це навряд чи може виправдати часом халатне ставлення до машин. Серед зауважень комісії — відсутність призначених для гасіння електроприладів вуглекислотних вогнегасників і кришок на клемних панелях міжсекційних з’єднань, використання в розподільчих щитах «жучків», підтікання масла по компресору...

Немало із вищевказаних недоліків, але не в таких масштабах, можна було побачити і в інших локомотивних депо — Полтава та Гребінка, де також проводили перевірку. Зокрема, типовими для маневрових тепловозів є відсутність дугогасильних камер на контакторі та підтікання масла, для електровозів — відсутність кріплень для вогнегасників, підтікання компресора. Крім того, подекуди використовують неперевірені запобіжники. На тепловозі ТЕП-70 у Полтаві виявили діряві рукави установки пінного пожежогасіння. За словами ремонтників, зокрема бригадира пожежного відділення місцевого депо Юрія Гаркавенка, такий недолік, поряд із незарядженими вогнегасниками, виявляють досить часто, а вказаний локомотив просто ще не встигли оглянути.

Принаймні половину із зауважень мали б вписувати для їх найшвидшого усунення машиністи у бортові журнали. Проте найчастіше у цьому документі можна прочитати: «Зауважень немає». А іноді взагалі були відсутні записи про проведення локомотивною бригадою ТО-1, як на ЧС4 № 156 (машиніст — Літвінов). А от локомотивна бригада електровоза ВЛ80т № 1486 приписки депо Гребінка (машиніст — Кубрак), як з’ясувала перевірка, технічне обслуговування виконала незадовільно: виявлено оливу в піддонах компресорів і пил на пультах управління в кабінах машиніста.

Апогеєм триденної інспекції можна вважати практично повну перевірку пожежної безпеки ТЕП-70 з увімкненням установки пінного пожежогасіння у депо Гребінка. Слід зазначити, що таких пристроїв у вказаному локомотиві два — поблизу кожної із кабін. Так ось одну з установок, як не намагалися фахівці підприємства, запустити так і не вдалося. Скоріше за все, через повітряну пробку у трубопроводі. Проте, справедливості заради, треба зауважити, що іншу установку запустили відразу й вона ефектно видала струмінь піни.

Отож за результатами перевірки можна зробити такий висновок: на залізницях трапляються кричущі випадки неналежної підготовки та обслуговування локомотивів, що може стати причиною загоряння. І для того, аби їх подолати, потрібна спільна робота і ремонтників, і експлуатаційників. А позиція стосовно того, що цей локомотив приписаний не в нашому депо, тож ми за нього й не відповідаємо, неприйнятна, коли йдеться про безпеку руху. Крім того, на дотримання пожежної безпеки має вплив і загальна культура виробництва.

Машиніст-інструктор локомотивного депо Полтава Олександр ШЕСТАКМашиніст-інструктор локомотивного депо Полтава Олександр ШЕСТАК:

«Приймаючи локомотив, машиніст має перевірити кріплення дротів і реле та, звичайно ж, вогнегасники, аби вони не були прострочені. Це також важливо. Якщо ж недоліки на шляху прямування можна усунути власними силами, то це треба зробити.

Маю на увазі, наприклад, послаблення контакту, що добре видно, особливо у нічний час. Виявити несправність на електровозі можна і за специфічним запахом. Якщо ж її неможливо усунути самотужки, машиніст робить запис у бортовому журналі, а потім у депо ліквідують недолік або, наприклад, замінять несправний вогнегасник».
 
Магістраль


Схожі матеріали:
👁 1534
Категорія: Прес-реліз
Теги: ТЕП-70, машиніст, Укрзалізниця, недбалість, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ