Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


20.03.2017

Права споживачів захищатимуть комплексно?


Чи готові українці активно відстоювати свої права в судах?


Права споживачів захищатимуть комплексно? Профільний фахівець новоствореної служби – Олена Панова, виконувачка обов’язків начальника відділу у сферах захисту споживачів, реклами, антитютюнового законодавства Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби України в Полтавській області, розповіла про зміни у сфері захисту прав споживачів і куди тепер звертатись через неякісні товари та послуги.

– Пані Олено, нова служба, що опікуватиметься захистом прав споживачів, нареш­ті почала повноцінно працювати?

 – Дійсно, Ви правильно звернули увагу на нову назву нашої організації. Відтепер наші перевірки відбуваються комплексно. Саме для цього і відбулося об’єднання управлінь у єдину складову. Під єдиною назвою Держпродспоживслужба в Полтавській області зараз об’єдналися такі обласні установи, як Інспекція з питань захисту прав споживачів, Державна фітосанітарна інспекція, Головне управління ветеринарної медицини та Державна інспекція з контролю за цінами..

– Як на Вашу думку, таке об’єднання – на краще для нас — споживачів?

– Я вважаю, на краще. Оскільки, коли людина звертається до Головного управління Держпродспоживслужби, питання, які вона порушує у своєму зверненні, можна вирішувати комплексно. Наприклад, ось нещодавно звернувся один полтавець щодо якості обслуговування в одному торговельному закладі – не видали розрахунковий документ. І були сумніви щодо якості товару. Раніше перевірка була б здійснена двома службами – щодо захисту прав споживача та якості продукції. А зараз це буде комплексна перевірка двома управліннями – нашим управлінням і управлінням по безпечності продукції.

– Мораторій на перевірки підприємств діє до цього часу? Ви, як і раніше, попереджуєте підприємця за 10 днів до початку перевірки?

– Мораторій на перевірки, які здійснює управління захисту споживачів, не розповсюджується. Якщо це планова перевірка, то повідомлення про неї надсилаємо за 10 днів, а якщо за скаргою споживача – це позаплановий захід, а на позапланові заходи попередження про перевірки не надсилаються.

– Який рівень обізнаності наших бізнесменів у чинному законодавстві у сфері захисту прав споживачів?

– Не скажу, що низька, але і високою також не назвеш. Ми проводили превентивні заходи по місту Кременчуку – перевіряли по торгових точках наявність «Куточка споживача». У 50% цієї інформації не було. А повинно бути. Тому що та людина, яка звернулася до торговельної мережі, щоб придбати товар або замовити послугу, вона повинна знати – у кого вона купує, щоб потім була можливість у разі порушення звернутися зі скаргою за захистом своїх законних прав споживача. Ненадання такої інформації є порушенням ЗУ «Про захист прав споживачів».   
 
Представників Держпродспоживслужби немає по районах, але певні повноваження мають органи самоврядування

– Які повноваження нині має служба?

 – Повноваження нашої служби визначені законом «Про захист прав споживачів». Діють також інші нормативно-правові акти. Зокрема, ст. 26 ЗУ «Про захист прав споживачів» передбачено, що наша служба має право давати суб’єктам господарювання обов’язкові для виконання приписи про припинення порушень прав споживача. Це з’ясовується у момент планової та позапланової перевірки. Перевіряти додержання суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сфері торгівлі та послуг, вимог нормативно-правових актів щодо безпеки продукції. А також правил торгівлі, надання послуг шляхом безперешкодного відвідування та обстеження, відповідно до законодавства, будь-яких виробничих, торговельних та складських приміщень суб’єктів господарювання. Також ми маємо право відбирати у суб’єктів господарювання зразки товарів, сировини, матеріалів для перевірки їх якості (надалі – для проведення незалежної експертизи), забороняти реалізовувати споживачам непридатну продукцію, накладати на винних осіб у випадках, передбачених законодавством, адміністративні та адміністративно-господарські стягнення.

– А як часто ви виходите на планові перевірки?

– Планові перевірки проводяться протягом року постійно, згідно із затвердженим планом на рік. Упродовж 2017 року управлінням захисту споживачів у Полтавській області проведена 21 планова перевірка суб’єктів господарювання.

Найбільше скарг – на неякісні мобільні телефони

– Представники вашої служби є й у районах області?

– Ні. Поки що тільки в обласному центрі. Повноваження органів місцевого самоврядування щодо захисту прав споживачів, окремо закріплено в ЗУ «Про захист прав споживачів», ст. 28. Тобто при міських радах повинні бути створені структурні підрозділи з питань захисту споживачів, які мають право розглядати звернення споживачів, консультувати їх, аналізувати договори, що укладаються продавцями зі споживачами, інформувати нас у разі виявлення продукції неналежної якості. Тобто це їх повноваження. І, наскільки мені відомо, є такі представники в містах Горішні Плавні, Кременчук та Миргород.

– Олено Леонідівно, якщо говорити про дуже свідомих споживачів. Якщо, скажімо, зламалася побутова техніка. Споживач приходить у магазин або майстерню, здає техніку на ремонт. Але далеко не всі споживачі знають, наприклад, про обмінний фонд. Що існує певний перелік товарів, згідно з яким на час ремонту їм повинні надати аналогічний товар у тимчасове користування.

– Так. Такий перелік є. Він затверджений Постановою КМУ № 172. Згідно із законодавством, якщо людина здає на гарантійний ремонт певний вид товару, то вона має право на певний період, поли товар перебуває в ремонті, вимагати з обмінного фонду, який повинен бути створений на підприємстві, інший. І користуватися цим товаром.

– А де можна ознайомитися з цим переліком?

– У законодавчій базі або на особистому прийомові у нашій службі: місто Полтава, вулиця Воскресенський узвіз, 7 (понеділок, середа та п’ятниця з 8 до 12 години).

– З якими нині проблемами до вас звертаються споживачі найчастіше?

– Найбільше звернень на неякісні товари – ті ж мобільні телефони. Адже зараз практично немає людини, яка б не мала мобільний телефон, продукція затребувана. А якість не завжди на належному рівні. Тому людям потрібно знати свої права при купівлі. Згідно з ЗУ «Про захист прав споживачів», ви можете звернутися за гарантійним ремонтом, якщо товар виявився неналежної якості.

– А чи має право споживач вимагати повернення коштів чи заміну на аналогічний товар, якщо після другого, третього ремонтування, брак все одно не дозволяє користуватися придбаним раніше товаром, як було у випадку з нашим читачем із Гадяча?

– Так, звичайно, якщо встановлений істотний недолік. Статтею 8 ЗУ «Про захист прав споживачів» передбачено, що «Істотний недолік – це недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання товару, відповідно до його цільового призначення, який виник з вини виробника, продавця, виконавця. І після його усунення проявляється знову не залежних від споживача, причин, якщо цей недолік не може бути усунений або його усунення потребує понад 14 календарних днів, або він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором, згідно з яким споживач його придбав. Істотний недолік може визначити експертиза. Продавець, виконавець зобов’язаний провести незалежну експертизу. Але, якщо експертиза визначає, що недолік виник з вини покупця, то споживачеві доведеться відшкодовувати вартість експертизи. Такі експертизи проводять у Центрі незалежних споживчих експертиз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять змін в Україні за три роки, які торкнулися кожного

– Чи готові українці активно відстоювати свої права в судах?

– Прецеденти в судах є, хоча й не так часто. Більше позовів, коли ми проводимо певну перевірку, пишемо приписи, застосовуємо фінансові санкції, але з нами не погоджуються суб’єкти господарювання. Тому ми вимушені подавати позови до судів про стягнення в примусовому порядку таких санкцій. Найбільше це стосується гарантійних ремонтів. От, наприклад, людина поскаржилася. Ми вийшли на перевірку. А суб’єкт господарювання не погоджується. То в 90% випадків суди ухвалюють рішення на користь споживачів. Нещодавній приклад – по побутовій техніці підприємство відмовлялося здійснювати гарантійний ремонт. Хоча товарно-розрахунковий чек було збережено, гарантійний талон збережений. Ми вийшли на перевірку, з’ясували цей факт. Коли застосували фінансову санкцію у розмірі 10­кратної вартості продукції, виходячи з цін, що діяли на час придбання (придбали велику техніку і, відповідно, коштувала вона недешево), суд зобов’язав сплатити штраф та забрати на гарантійний ремонт техніку. На мій погляд, у нас недостатньо проводиться робота щодо освіти споживачів. Люди повинні вчитись захищати свої права.

– Ще 2012 року міжнародні консумерські організації визначили однією з найнагальніших проблем, від якої потерпають споживачі різних країн – якість фінансових послуг.

– Я б порекомендувала не тільки при фінансових послугах, а при укладанні будь-яких договорів, уважно їх читати. Бо людина підписує угоду про надання фінансових чи, скажімо, житлово-комунальних послуг, при купівлі товарів. Але не читає те, що підписує. Навіть не читають угоди на гарантійні ремонти! А потім, у судах, буває важко захищати людину. До нас звернувся споживач зі скаргою на банківську установу, в якій у нього вимагали кошти за довідку про відсутність фінансової заборгованості перед банком. Ми його проконсультували, яким чином потрібно діяти. І потім він зателефонував і сказав, що проблема вирішена. Тому рекомендую вам, шановні читачі, все-таки цікавитися своїми правами. Що не зрозуміло, звертатися до нас – за роз’ясненнями. Ліпше за роз’ясненнями, ніж потім із проблемами, які виникають у процесі споживання продукції.

ОПИТУВАННЯ: Чи доводилось вам як споживачу відстояти свої права?

Схожі матеріали:
👁 951
Категорія: Прес-реліз
Теги: бізмесмени, споживачі, фітосанітарна інспекція, захист прав споживачів




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ