Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.11.2018

Правила виклику бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги


Інформація про стан здоров'я, діагноз, дані медичного обстеження пацієнтів є лікарською таємницею


Правила виклику бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги1. Екстрена медична допомога надається бригадами швидкої медичної допомоги (далі - Бригада) дорослому і дитячому населенню незалежно від місця проживання чи реєстрації, цілодобово, безоплатно, за межами лікувально-профілактичних закладів.

2. Виклик Бригади здійснюється з телефонутелефонної мережі загального користування шляхом набору номера 103 або при безпосередньому зверненні на Станцію.

3. При зверненні абонента за номером 103 диспетчер виповідає: "Екстрена медична допомога" та називає свій особистий номер.

Не рекомендується доручати дітям викликати швидку медичну допомогу. Диспетчер має право першим припинити розмову, якщо звернення абонента не стосується надання екстреної медичної допомоги, попередивши про це абонента.

Виклик вважається прийнятим у разі отримання диспетчером повних відповідей від абонента на поставлені запитання. Диспетчер повинен закінчити розмову, повторивши абоненту адресу виклику, словами: "Виклик прийнято, чекайте швидку" і назвати свій особистий номер.

4. Екстрена медична допомога надається пацієнтам відповідно до стандартів надання екстреної медичної допомоги, директивних і нормативних документів Міністерства охорони здоров’я України.

5. Прибуття Бригади на виклик здійснюється в межах нормативу часу відповідно до директивних і нормативних документів Міністерства охорони здоров'я України.

Першочергово здійснюються виклики в громадські місця, на вулицю, підприємства, установи, учбові заклади. Виклики в приватні помешкання виконуються в міру їх надходження.

6. Станція приймає виклики для надання екстреної медичної допомоги у випадках:
 
- втрати свідомості;
- судом;
- раптового розладу дихання;
- раптового болю в ділянці серця;
- блювоти кров'ю;
- гострого болю в животі;
- сильної кровотечі всіх видів;
- усіх видів травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови тощо);
- ураження електричним струмом, блискавкою, теплових ударів, переохолодженнях, асфіксії всіх видів (утеплення, попадання сторонніх предметів у дихальні шляхи);
- ушкодження при надзвичайних ситуаціях (дорожньо-транспортні пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо);
- ознак усіх видів отруєнь, укусах тварин, змій тощо;
- порушення нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо).

7. Особи, які викликають Бригаду (пацієнт, родичі або інші особи), зобов'язані:
 
- отримати згоду пацієнта, який знаходиться при свідомості, на виклик Бригади;

- чітко і правильно відповісти на всі запитання диспетчера, який приймає виклик;

- точно і достовірно описати скарги пацієнта;

- повідомити, хто і з якого номера телефону викликає Бригаду;

- назвати точну адресу виклику (район, вулицю, номери будинку і квартири, поверх, номер під'їзду та код дверей під'їзду).

У випадках, коли особі, яка викликає Бригаду, невідоме місце знаходження вулиці або будинку, необхідно вказати загальновідомі орієнтири та шляхи під'їзду до місця виклику;
 
- назвати прізвище, стать, вік пацієнта. Якщо зазначені дані про пацієнта невідомі, необхідно вказати його стать і орієнтовний вік;

- по можливості зустріти Бригаду біля воріт будинку або під'їзду;

- забезпечити Бригаді безперешкодний доступ до пацієнта і створити необхідні умови для надання екстреної медичної допомоги;

- створити необхідні умови для роботи Бригади при наданні медичної допомоги у помешканні (можливість вимити руки, забезпечити чистий рушник, якісне освітлення);

- заздалегідь ізолювати домашніх тварин, які можуть ускладнити надання медичної допомоги пацієнту, а також заподіяти шкоду здоров'ю і майну медичних працівників Бригади;

- сприяти у транспортуванні пацієнта до санітарного автомобіля;

- у разі транспортування пацієнта в лікувально-профілактичний заклад бажано мати при собі документи, які ідентифікують його особу (паспорт, страховий поліс, медичну карту, виписку із стаціонару тощо).

Медичні працівники Бригади не зобов'язані знімати в квартирі взуття.

8. У разі відмови від надання екстреної медичної допомоги до прибуття Бригади (пацієнту стало к^аще, медичної допомоги не потребує тощо) особа, яка здійснювала виклик, повинна повідомити про це диспетчеру Станції.

9. Станція не несе відповідальності за виклики, які не могли бути своєчасно виконаними у разі неправильно вказаної абонентом адреси, відсутності нумерації будинків, відсутності покажчиків назв вулиць, ненадання інформації про наявність кодового замка під'їзду, у випадку несправності переговорних пристроїв (домофонів), заторів та перешкод на автодорогах тощо.

10. У випадку, коли пацієнт недоступний для надання екстреної медичної допомоги (знаходиться у водоймищі, на кризі, на висоті, в глибокій ямі, в колодязі, шахті, цистерні, затиснутий уламками транспортних засобів, будівельних конструкцій тощо), Бригада надає медичну допомогу тільки після прибуття аварійно-рятувальних служб, які повинні доправити пацієнта у безпечне для нього та Бригади місце.

Пацієнт, його родичі або законні представники та оточуючі не мають права вимагати від медичних працівників Бригади виконання ними своїх професійних обов'язків у разі загрози їх здоров'ю та життю до усунення цієї загрози аварійно-рятувальними службами або до прибуття працівників правоохоронних органів.

11. У випадках агресивної поведінки пацієнтів або оточуючих їх осіб, зокрема тих, які знаходяться в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння, гострого психічного розладу та загрожують здоров'ю або життю медичних працівників Бригади, надання медичної допомоги і транспортування пацієнтів здійснюються в присутності працівників правоохоронних органів.

У зазначених вище випадках Бригада має право не надавати медичну допомогу до прибуття працівників правоохоронних органів.

12. Керівник Бригади на вимогу пацієнта (або його законного представника) зобов'язаний надати інформацію в доступній формі про стан його здоров'я, про лікувальні заходи та прогноз щодо можливого перебігу захворювання.

Інформовану згоду /відмову на проведення необхідної екстреної медичної допомоги та транспортування в лікувально-профілактичний заклад пацієнт (або його законний представник) повинен підтвердити підписом у карті виїзду швидкої медичної допомоги.

Екстрена медична допомога без згоди пацієнта (або його законного представника) надається у випадках, передбачених чинним законодавством України.

У разі, якщо пацієнт не госпіталізований у лікувально-профілактичний заклад після надання медичної допомоги, керівник Бригади передає інформацію про пацієнта в амбулаторно-поліклінічний заклад для нагляду дільничного (сімейного) лікаря-терапевта (педіатра) або чергового лікаря пункту невідкладної медичної допомоги для дорослого (дитячого) населення.

13. Рішення щодо необхідності екстреного транспортування пацієнта за медичними показаннями в лікувально-профілактичні заклади приймає керівник Бригади.

14. У разі транспортування в лікувально-профілактичний заклад пацієнта може супроводжувати лише одна особа (родич або його законний представник) з дозволу керівника Бригади.

У випадку транспортування дітей віком до трьох років можливий супровід двох осіб.

Дітей до 18-ти років у разі транспортування в лікувально-профілактичний заклад обов'язково повинен супроводжувати родич або їх законний представник, або співробітник дитячої установи, якщо він знаходиться на місці виклику.

15. Станція реєструє звернення, направляє та переадресовує їх відповідним лікувально-профілактичним закладам у таких випадках:
 
- загострення хронічних захворювань у пацієнтів, які знаходяться під наглядом дільничного лікаря;

- виконання планових призначень дільничного лікаря (ін'єкцій, крапельниць, перев'язок та інших призначень);

- підвищення температури, кашлю, нежитю, болю в горлі тощо;

- головного болю, запаморочення, слабкості;

- підвищення артеріального тиску;

- легких травм, коли пацієнт може самостійно звернутись у травматологічний пункт;

- болю у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо);

- надання стоматологічної допомоги;

- больового синдрому в онкологічних хворих;

- зняття алкогольного, наркотичного,токсичного абстинентного синдрому;

- гострих психічних розладів;

- видалення кліщів;

- надання екстреної медичної допомоги в лікувально-профілактичних закладах;

- видачі листків тимчасової непрацездатності, висновків про стан здоров'я, виписування рецептів і заповнення будь-яких довідок, а також складання судово-медичних актів;

- транспортування трупів у патологоанатомічні відділення і бюро судово-медичної експертизи.

17. Диспетчер, керуючись цими Правилами, має право відмовити в прийомі виклику та надати рекомендації щодо звернення у відповідні лікувально-профілактичні заклади (поліклініку, пункт невідкладної медичної допомоги або інші лікувально-профілактичні заклади), вказавши їхню адресу і телефон.

18. Для надання екстреної медичної допомоги пацієнт також може самостійно звернутися або бути доставленим попутним транспортом у найближчий пункт невідкладної медичної допомоги або приймальне відділення (відділення невідкладної медичної допомоги) будь-якого лікувально-профілактичного закладу.

19. Інформаційно-довідкова служба Станції цілодобово за телефоном 103 надає довідки про місце перебування пацієнтів, яким була надана медична допомога Бригадою, без зазначення діагнозу.

20. Інформація про стан здоров'я, діагноз, дані медичного обстеження пацієнтів є лікарською таємницею.

Інформація про пацієнта є конфіденційною і надається у порядку, визначеному чинним законодавством України.

21. Громадяни, які висловили стосовно диспетчера, медичного працівника Бригади образи, погрози або вчинили хуліганські дії, заподіяли шкоду його здоров'ю або майну, несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно до ст. 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення за відомо неправдивий виклик швидкої медичної допомоги тягне за собою накладення штрафу у розмірі від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

22. Зі зверненнями, відгуками, заявами, подяками та побажаннями щодо роботи Станції громадяни можуть звертатись до старшого чергового медичного працівника Станціїї за телефоном 103.

Схожі матеріали:
👁 1667
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: Правила, екстрена допомога, швидка медична допомога, здоров'я, діагноз




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ