Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


20.12.2016

Приватбанк перейшов у власність держави


Через Приватбанк проходило понад половина всіх платежів


Приватбанк перейшов у власність державиУвечері 18 грудня Кабінет міністрів і Рада національної безпеки прийняли рішення націоналізувати Приватбанк. Він перейде у власність держави.

— Ми прийняли це рішення, щоб забезпечити стабільність банківської системи і захистити гроші людей, — каже прем'єр-міністр Володимир Гройсман, 38 років. — Ситуація з Приватбанком могла мати негативні наслідки для фінансової системи України. Розрив між резервами і кредитним ризиком банку станом на грудень сягнув 150 мільярдів гривень. Це поставило під загрозу подальше обслуговування клієнтів. Ми захистили 20 мільйонів клієнтів банку.

Приватбанк обслуговував понад 3 млн пенсіонерів, 500 тис. студентів і 1,6 млн соціально незахищених громадян. Також у ньому розміщені понад 3,5 млн зарплатних рахунків. Обслуговувалися понад 500 тис. підприємців.

— Тепер банк належить державі в особі Міністерства фінансів. Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції та розвитку, уряди США й Великої Британії підтримали таке рішення, — каже міністр фінансів Олександр Данилюк, 46 років. — Банк продовжує працювати. Вкладники матимуть безперервний доступ до своїх грошей. На один день припинимо обслуговування юридичних осіб. Інші обмеження для клієнтів не передбачені. Банкомати й термінали працюють, приймають картки. На підтвердження стабільності Міністерство фінансів перевело зарплати своїх працівників з Ощадбанку до Приватбанку.

Розмови про націоналізацію Приватбанку ­з'явилися на початку грудня. Клієнти почали отримувати ­смс-повідомлення, що фінустанова перейде у власність держави. Керівники банку спростовували їх, пояснювали інформаційною атакою проти установи.

"Відповім на ключове запитання клієнтів: з вашими грошима на рахунках все буде гаразд. Це було головною умовою під час переговорів про передачу банку у власність держави, — написав 19 грудня у соцмережі перший заступник голови правління Приватбанку Олег Гороховський, 42 роки. — Ми пережили сім інформаційних атак. Кожна призводила до відтоку коштів фізичних осіб і корпоративних клієнтів. Найпотужнішою була остання. Кожен день оновлювали рекорди за кількістю коштів, виданих переляканим клієнтам у банкоматах і відділеннях. Останні дні це було майже 2 мільярди гривень за добу. Рішення про передачу банку державі було прийнято тоді, коли зрозуміли: останню інформаційну атаку не переживемо. Під загрозою опиняться наші клієнти".

Усі відділення банку і співробітники працюватимуть надалі, кажуть у Нацбанку. Буде лише змінено правління й наглядову раду Приватбанку.

— Ситуація під контролем, — каже голова НБУ Валерія Гонтарева, 52 роки. — Проблеми у банку накопичувалися багато років, останнім часом — посилились. Основною причиною стала невиважена кредитна політика Приватбанку, що призвела до втрати капіталу. Понад два роки НБУ вів роботу з акціонерами щодо розробки та виконання плану докапіталізації. Проте його не виконали. Сьогодні Приватбанку потрібно 148 мільярдів гривень.

Новим керівником Приватбанку призначили 56-річного Олександра Шлапака. У ­1990-х він очолював Львівське відділення Приватбанку. Був міністром економіки й міністром фінансів.

Найбільшою небезпекою є паніка

— Через Приватбанк проходило понад половина всіх платежів, — каже колишній член ради Національного банку Василь Горбаль, 45 років.

— Після оголошення про націоналізацію можуть виникнути збої з виплатами. Найбільша небезпека — паніка. Ситуація розвивається швидко, у населення низький рівень фінансової грамотності. Люди не довіряють владі. Розмір паніки буде прямо пропорційний ­недовірі. Через це можуть бути коливання курсу долара. Частина громадян не довіряють банкам взагалі. Можуть піти знімати кошти в усіх фінустановах підряд. Тому Нацбанк повинен відкрито говорити про наміри та дії.

Таке час від часу відбувається в різних країнах. Держава заходить у банк, щоб стабілізувати ситуацію. Потім виходить із нього. Так має відбутися і з Приват­банком.

16 372 122 картки видав українцям Приватбанк. 58,2% кредитів на товари оформлені у ньому.

2351 відділення Приватбанку працює в Україні. Є у всіх райцентрах. Встановлено 19 901 банкомат і термінал. У фінустанові — близько 27 тис. працівників.

Працює з 1992 року

Приватбанк — найбільший комерційний банк України. Зареєстрований 19 березня 1992 року, головний офіс — у Дніпрі.

Послугами фінустанови користуються більш як половина українців і 56,1% юридичних осіб.

Основні власники банку — Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Їм належать, відповідно, 41% і 33% акцій. Ще 16% перебувають у власності кіпрської компанії "Тріантал Інвестментс ЛТД". Решта — поділені між 41 акціонером.

Схожі матеріали:
👁 1004
Категорія: Актуально
Теги: приват, кредит, Приватбанк, депозит, банк




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ