Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


08.09.2016

Про пріоритети реформування української школи


Із 69 учнів, які обрали ЗНО з математики, високий рівень знань підтвердили 3 випускники, всі з Гребінківської гімназії


Про пріоритети реформування української школиТрадиційно склалося, що напередодні нового навчального року в педагогічних колективах відбуваються серпневі педагогічні конференції, щоб визначити пріоритетні напрямки роботи освітян, проаналізувати роботу за минулий навчальний рік, відзначити досягнення та загострити увагу на виправленні помилок та упущень в роботі.

30 серпня відбулася серпнева педагогічна конференція освітян Гребінківського району. Вчителів у вестибюлі зустрічала виставка методичних досягнень та чудових різноманітних виробів учнів та викладачів, яку представили Кулажинська, Мар’янівська, Тарасівська, Короваївська ЗОШ І-ІІІ ст., Гребінківська ЗОШ №4, ДНЗ “Теремок”, ДНЗ “Веселка”, БДЮТ, СЮТ.

А Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 презентувала стенд з історії школи. Підбірку нових цікавих книг представила для педагогів районна бібліотека.

З доповіддю “Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2015/16 навчальному році та пріоритетні завдання розвитку освітньої галузі на 2016/ 2017 навчальний рік” виступив в.о. начальника відділу освіти, молоді та спорту РДАД. М. Зюзь.

Він, зокрема, зазначив: “Аналізуючи підсумки минулого навчального року, можемо засвідчити, що за активної підтримки районної державної адміністрації, районної ради, у співпраці з органами місцевого самоврядування, батьківською громадськістю нам удалося не лише забезпечити стабільну роботу галузі, а й зробити реальні кроки щодо модернізації багатьох освітніх ланок".

Доповідач зупинився на важливій проблемі освітян - тенденції до зменшення чисельності учнів у школах. Зменшення кількості дітей вплинуло на зменшення кількості класів та їх середньої наповненості, збільшення кількості шкіл із малою чисельністю учнів, що привелодо скорочення педагогічного навантаження вчителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В новий навчальний рік з новими планами

Найбільш гостро ця ситуація позначилася на сільських школах. Найбільша наповнюваність класів у міській школі; Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст. №4 - 23 учні на клас. Найменша - у Стукалівській ЗОШ І-ІІ ст. - 3 учні на клас.

Зменшення середньої наповнюваності класів менше 15 учнів призводить до значного підвищення вартості утримання одного учня. А це, в свою чергу, не дозволяє спрямовувати кошти на розвиток освіти, а тільки на забезпечення заробітної плати працівникам освіти та оплату енергоносіїв.

Найбільше класів із наповнюваністю менше 5 учнів у Стукалівській ЗОШ І-ІІІ ст. - 8 класів, всього таких класів у школах району - 37.

Щоб забезпечити право учнів на повну загальну середню освіту та на рівний доступ до якості освіти, Міністерство освіти і науки ініціює зміни. Зокрема, передбачається, що буде опорна школа, в склад якої ввійдуть філії.

Опорні школи будуть оснащені сучасною матеріально-технічною базою. Це робиться з метою наповнити класи, створити конкурентне навчальне середовище. Не може бути конкуренції в класі, де два, три, або, навіть, сім учнів.

Єдиний шлях переконати громадськість у тому, що треба оптимізувати мережу, на думку доповідача, - це показати кращу школу, сильніших учителів і кращі умови для кожного учня. І тоді батьки і діти самі зрозуміють, що це не просто установа, де отримують папірець про здобуття середньої освіти, а навчальна установа, яка дає знання і можливість потім вступити до вищого навчального закладу.

Для вступу до ВНЗ важливо, як учень здасть ЗНО. А це залежить від того, як підготував учня вчитель. За результатами ЗНО з української мови перші 3 місція за кількістю учнів. які отримали бали високого рівня, посіли школи: Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст. №4 - 20,9%, Кулажинська ЗОШ І-Ш ст. - 20%, Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 -18,8%.

Із 69 учнів, які обрали ЗНО з математики, високий рівень знань підтвердили 3 випускники (4,4%), всі з Гребінківської гімназії. Якість знань з математики випускників сільських шкіл становить 18,2%, а міських - 52,78%.

Результати ЗНО з історії України показали, що лише 3 учні (Гребінківські ЗОШ №1, 2, 4) отримали високі бали.
Випускники сільських шкіл високий рівень знань не продемонстрували, проте 27,3% учнів підтвердили достатній, а 66,67% учнів - середній рівень знань.

Є над чим замислитись, є що проаналізувати і вчителям-предметникам, і керівництву шкіл, і районному методичному кабінету. І потрібно обов’язково зробити висновки, щоб ЗНО розкривало якісний рівень знань наших випускників з цих базових предметів.

Це найважливіші проблеми освітян Гребінківського району, які мають вирішуватися безвідкладно..

В.о. начальника відділу освіти, молоді і спорту РДА проаналізував систему дошкільного виховання, структуру методичної роботи району, систему початкової ланки освіти, роботу з обдарованими дітьми, вивчення в школах іноземної мови, інформатизацію освіти, інклюзивне навчання дітей, роботу позашкільних навчальних закладів, розвиток національно-патріотичного виховання в школах району, створення здоров’я зберігаючого освітнього середовища, питання енергозабезпечення та підготовки шкіл до зими.

Також Грамотами відзначили кращі навчальні та позашкільні заклади, вручили грошові - премії вчителям, що досягли пенсійного віку, та подарунки молодим педагогам. По закінченню серпневої конференції вчителі на засіданнях районних методоб’єднань детально обговорили планування практичної та методичної роботи на новий навчальний рік та проведення першого урока, тема якого: “Щоб у серці жила Батьківщина".
 
За матеріалами: "Гребінчин край"


Схожі матеріали:
👁 1386
Категорія: Шкільний екран
Теги: Зюзь, Гімназія, Гребінківщина, школа, ЗНО




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ