Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.04.2016

Про профілактику водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей


Метгемоглобінемія найчастіше спостерігається в сільській місцевості та приватному...


Про профілактику водно-нітратної метгемоглобінемії у дітейЛубенське міськміжрайонне управління ГУ Держсанепідслужби у Полтавській області нагадує мешканцям Гребінківського району про профілактику водно-нітратної метгемоглобінемії.

Невідповідність питної води санітарно-епідеміологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов'язані з хімічним забрудненням води -( водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози,отруєння токсинами синьозелених водоростей тощо).

Метгемоглобінемія    найчастіше спостерігається в сільській місцевості та приватному секторі, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин).

Із настанням весняного періоду та можливим надходженням забруднених паводкових та ґрунтових вод до джерел децентралізованого водопостачання населення єризики виникнення випадків водно-нітратної метгемогобінемії у дітей. Такі випадки пов'язані з приготуванням дитячого харчування (овочевий сік, молочна суміш тощо) на воді з індивідуальних колодязів та свердловин, у якій- вміст нітратів перевищував гігієнічні нормативи.

Однією з причин забруднення нітратами колодязів є недотримання їхніми власниками вимог санітарних норм і правил при облаштуванніта утриманні колодязів, що робить воду непридатною для споживання.

Тому рекомендуємо населенню дотримуватися таких профілактичних заходів:
- не використовувати воду з колодязів для приготування дитячого харчування;

- місця облаштування колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією фунтових вод на відстані не менше ніж ЗО м. від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 20 м. від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;

- територію навколо колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати
відведення поверхневого стоку;

- у радіусі 50 м від колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;

- забороняється влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях;

- для утеплення і захисту колодязів від замерзання можна використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір. Забороняється використовувати для цієї мети гній, перегній та інше. Що стосується розміщення колодязів на території приватного домоволодіння з невеликою площею земельних ділянок, то на них не можливо створити необхідну зону їх санітарної охорони. І як бачимо,поряд з джерелами водопостачання часто знаходяться і господарські споруди для тварин, туалети на вигріб, гнойові купи, які є джерелами нітратів.
Все це в сукупності призводить до забруднення грунту і, відповідно до забруднення грунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров'я дітей та й дорослих.

До відома. За даними ВООЗ, 25% населення планети постійно перебуває під загрозою хвороб, пов'язаних зі споживанням недоброякісної питної води. Для України забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем, адже за рівнем водозабезпечення ми посідаємо одне з останніх місць серед країн Європи.

Ця проблема стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання.

І якщо в Європі вже давно відмовилися від вживання води з колодязів, то в Україні вони є основним джерелом питної води для майже 75% сільського населення. Ще 10 років тому фахівці відзначали погіршення якості води з поверхневих джерел, внаслідок зростаючого антропогенного навантаження.

Фельдшер санітарний Лубенського міськміжрайонного управління ГУ
Держсанепідслужби у Полтавській обл.


Схожі матеріали:
👁 1307
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: вода, Метгемоглобінемія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ