Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.04.2019

Про складні життєві обставини коротко


Ознаки складних життєвих обставин сім’ї/особи


Сучасна сім'я, на сьогоднішній день, опинилась у важких умовах. Суспільство повинно непокоїти, до яких наслідків призведе її кризовий стан, як він впливатиме на сімейні відносини, особливо, в різних типах сімей у складних життєвих обставинах, а саме на виховання в них дітей.

Деформація особистості під впливом сім'ї, її психологічна неврівноваженість починається з раннього дитинства. Саме на цій стадії під впливом несприятливих, іноді випадкових, інколи здається незначних факторів, виникають шкідливі для подальшого розвитку ціннісні переконання. На відміну від суспільного, сімейне виховання засноване на почуттях любові, взаємної поваги. Саме вони визначають моральну атмосферу сім'ї, взаємовідносини її членів, супроводжуючи людину з народження і до дорослості. Якщо ж в сім'ї немає гармонії почуттів, якщо не створена моральна атмосфера, якщо дорослим властиві „низькі ” людські пристрасті, то розвиток особистості утруднюється, сімейне виховання з беззаперечно позитивного стає негативним фактором формування особистості.


Про складні життєві обставини коротко
 

Родина у складних життєвих обставинах найчастіше є причиною появи соціально запущених дітей і підлітків з девіантною поведінкою І хоча в таких родинах також виростають достатньо соціалізовані діти, але це скоріше виняток, ніж поширене явище.

Ознаки складних життєвих обставин сім’ї/особи – обставин, які вони не можуть самостійно подолати або мінімізувати негативний вплив
  • жорстоке поводження з дитиною в сім’ї
  • відсутність постійного місця роботи у працездатних членів сім`ї/особи
  • відсутність житла , призначеного та придатного для проживання
  • відбування покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, взяття під варту одного з членів сім’ї (особи), насильство в сім’ї (у тому числі щодо дитини);
  • тривала хвороба, встановлена інвалідність (у тому числі дітей), вроджені вади фізичного та психічного розвитку, малозабезпеченість, безробіття одного з членів сім’ї (особи), що негативно впливає на виконання батьківських обов'язків, призводить до неналежного утримання та догляду за дитиною
  • спосіб життя, внаслідок якого один з членів сім'ї/особа частково або повністю не має здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте життя та брати участь у суспільному житті
  • ухиляння батьків від виконання обов'язків з виховання дитини
  • відібрання у батьків дитини без позбавлення їх батьківських прав
  • стихійні лиха
  • дискримінація осіб та/або груп осіб.

Основним завданням, яке ставиться перед Гребінківським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  - є  максимальна увага  до проблем і потреб сім'ї, щоб не допустити вилучення дитини із біологічної родини – а для цього потрібно прийти на допомогу сім’ям, які цього потребують якомога раніше, коли батьки ще можуть і хочуть подолати  складні життєві обставини.

З метою подолання сімейного неблагополуччя, захисту прав членів сім'ї, створення умов для нормального розвитку й виховання дітей у сім’ях  працівниками центру соціальних служб для сім’ї, дітей т молоді вжито відповідні заходи.

Спеціалісти центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування, державними установами та організаціями різних рівнів  сприяють вирішенню питань щодо оформлення необхідних соціальних виплат, відновленню та оформленню документів, поліпшенню житлово-побутових умов, працевлаштуванню, отриманню необхідної медичної допомоги, а також забезпечують контроль за сім’ями, в яких існує ризик вилучення дітей із сімейного оточення.

Протягом 2018 року спеціалістами центру  соціальних  служб  для  сім’ї, дітей  та  молоді початкова оцінка потреб проведена 82 сімей, які мають ознаки складних життєвих обставин, в яких виховується 147 дітей,протягом І кварталу 2019 року - 23 сімей, в яких виховується 30 дітей..

Протягом 2018 року соціальним супроводом охоплено 9 сімей, в яких 22 дітей, з них у 5 сімей припинено соціальний супровід в зв’язку з подоланням складних життєвих обставин та 1- в зв’язку з переїздом. У І кварталі 2019 року соціальним супроводом охоплено 4 сім’ї, у яких 9 дітей. З них 2 багатодітні родини, в яких виховується 7 дітей, через відсутність документів та не забезпечення дітей належними соціально-побутовими умовами проживання; 2 неповні родини в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків щодо 2 малолітніх дітей.

Працівниками центру надано послуги з питань виховання дітей, збереження фізичного здоров’я, оформлення документів та соціальних виплат, профілактики бродяжництва та бездоглядності.

Директор Гребінківського РЦСССДМ   В.Даценко


Схожі матеріали:
👁 1764
Категорія: Актуально
Теги: життєві обставини, Ознаки складних життєвих обставин




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ