Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.09.2019

Про відповідальність щодо спалювання опалого листя


Гребінківська міська рада повідомляє, що спалювання листя - небезпека для здоров'я людини та велика шкода довкіллю!


Гребінківська міська рада повідомляє, що спалювання листя - небезпека для здоров'я людини та велика шкода довкіллю!

Восени в нас прийнято спалювати опале листя, навесні – торішню траву. У пік весняного й осіннього спалювання листя повітря в містах та селах стає важким та гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Якими нормами законодавства караються дані порушення?

Шкода від спалювання листя й сухої трави величезна та дуже небезпечна. При згорянні 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. У їхній склад входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали й т.д. У тліючому без доступу кисню листю виділяється бензопрен, що може викликати в людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Про відповідальність щодо спалювання опалого листя
 

Питання можливості спалювання опалого листя врегульовані в чинному законодавстві України. Опираючись на ст. 50 Конституції України, що гарантує кожному безпечне для життя й здоров'я навколишнє середовище, кожний з нас має законне право боротися з підпалами. Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про благоустрій в населених пунктах».

Окрім цього самовільне випалювання рослинності або її залишків є адміністративним правопорушенням, відповідальність за яке передбачена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, так випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти (170 грн.) до двадцяти (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти (850 грн.) до сімдесяти (1190 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення - порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З огляду на викладене, громадянам слід замислитись, чи варто випалювати суху траву, бур’ян при наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях, перетворюючи родючі землі навколо нас на попелище, додаючи роботи пожежникам, наносячи шкоду екології, здоров’ю собі та оточуючим, своїм нащадкам.

Схожі матеріали:
👁 1011
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: осінь, спалювання опалого листя, листя, спалювання листя




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ