Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.02.2016

Профтехосвіту на Полтавщині фінансуватимуть з обласного бюджету


Лише 10 професійно-технічних закладів у Полтавській області фінансуватимуться за рахунок міського бюджету


Профтехосвіту на Полтавщині фінансуватимуть з обласного бюджетуЛише 10 професійно-технічних закладів у Полтавській області фінансуватимуться за рахунок міського бюджету. Йдеться про професійно-технічні навчальні заклади, що знаходяться у Полтаві. Решту 27 утримуватимуть коштом обласного бюджету.

Про це під час щотижневої апаратної наради розповіла т. в. о. директора Департаменту освіти та науки Галина Власюк.

— Відповідно до статті 27 Закону «Про державний бюджет» діяльність професійно-технічних закладів у 2016 році мала б здійснюватися на основі фінансування місцевих бюджетів, — нагадала Галина Власюк. — Із 42 навчальних закладів області з державного бюджету мали фінансуватися лише 5 — це навчальні центри при установах виконання покарань та виховних колоніях. Решта 16 — з обласного бюджету, 21 — з бюджетів міст обласного значення. Для обласних та міських бюджетів видатки на утримання таких закладів означали б додаткове фінансове навантаження. Згідно з нашим аналізом, переважна більшість міських рад змогла б профінансувати ці навчальні заклади максимум на період до трьох місяців.

Спроба перекласти фінансування на плечі місцевих бюджетів, за словами Галини Власюк, призвела б до непоправних наслідків: руйнування системи профтехосвіти в регіоні, закриття навчальних закладів, скорочення робочих місць 2 тисяч педагогічних працівників і зростання молодіжного безробіття. 4 лютого Верховна Рада таки внесла зміни до держбюджету та бюджетного кодексу щодо фінансування профтехосвіти. Згідно з ними, профтехосвітні заклади, що знаходяться в обласних центрах, фінансуватимуться за рахунок міського бюджету, а решта — з обласного. Крім того, передбачена субвенція на отримання середньої освіти та субвенція на підтримку навчання робітничих кадрів.

— Цими законопроектами проблема не вирішена, а перенесена з одного поля на інше — з бюджету міст обласного підпорядкування на обласний бюджет, — прокоментував директор Департаменту фінансів Павло Кропивка. — Той факт, що області дещо збільшили фінансовий ресурс — додали майже 50 мільйонів гривень (освітня субвенція та субвенція на підготовку робітничих кадрів), питання не вирішує, бо на фінансування цих закладів потрібно не менше 80 мільйонів. Так що дефіцит залишається. Проблема не вирішена ще й тому, що на сьогодні так і не прийнято закон «Про професійно-технічну освіту».

Що стосується 27 навчальних закладів, які фінансуватимуться з обласного бюджету, то на них, за словами Галини Власюк, чекає модернізація. Йдеться про укрупнення та об’єднання навчальних закладів зі збереженням бази та без перепрофілювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будьте обережні!

— Враховуючи територіальну близькість, попит на професії ми пропонуємо у Кременчуці, де зараз діють 6 закладів, створити три укрупнені, — пояснила Галина Власюк. — З них два готуватимуть представників робітничих професій для промисловості, один — у сфері обслуговування.

У сусідньому Комсомольську два профтехучилища пропонують об’єднати в один багатогалузевий навчальний заклад. По одному такому ж закладу, які готуватимуть переважно фахівців у царині сільського господарства, планують створити у Гадячі (об’єднають 4 профтехучилища — по два з Гадяцького та Лохвицького районів), у Зінькові, Миргороді, Хоролі, Лубнах та Решетилівці.

Схожі матеріали:
👁 846
Категорія: Актуально
Теги: профтехосвіта, навчальний заклад




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ