Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


11.01.2014

Протягом року двічі підвищуватимуть зарплати


Подаємо добірку основних подій, нововведень, змін, які чекають на нас у різних сферах життя у 2014 році


Протягом року двічі підвищуватимуть зарплати

Підвищать зарплати й пенсії, «заморозять» виплати ветеранам праці

Згідно з проектом Державного бюджету на 2014 рік, мінімальну зарплату підвищуватимуть двічі: у липні – до 1250 грн, і жовтні – до 1301 грн. Мінімальна пенсія протягом року зросте на 65 грн і до жовтня складе 1014 грн.

Водночас уряд у бюджеті заморожує соцвиплати «чорнобильцям», ветеранам праці, жертвам нацистських переслідувань – розмір виплат залежить від наявності ресурсів у бюджеті та Пенсійному фонді. 2015 року цей перелік розширять за рахунок суддів та держслужбовців.

Зменшиться і підтримка бізнесу – обсяг держгарантій за кредитами буде знижений з 50 млрд до 30 млрд грн.

Оподатковуватимуть офіси й гаражі

Переглядатимуть принципи оподаткуваня нерухомості. Мінфін пропонує збільшити надходження коштів до бюджету за рахунок оподаткування об’єктів нежитлової нерухомості: готелів, офісів, торгових центрів, кафе, гаражів і критих паркінгів. Об’єкти, які використовуються для ведення підприємницької діяльності, запропоновано обкладати податком за ставкою 2,7 % за кв. м, інші об’єкти – 1%.

Змінять порядок розрахунку пенсій і зарплат держслужбовців

Із 1 січня 2014 року під час призначення пенсії посадовий оклад, надбавку за ранг, класний чин або спеціальні звання й вислугу років ураховуватимуть у розмірах, установлених на день призначення пенсії за останньою займаною посадою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавці полюбляють одягатися в секонд-хенді

Мінімальний розмір посадового окладу держслужбовця з початку року не повинен бути меншим за дві мінімальні зарплати. У будь-якому разі держслужбовці можуть розраховувати на підвищення надбавок за стаж служби й за ранг, тому що їх нараховуватимуть у відсотковому співвідношенні до мінімальної зарплати, і вони не залежать від ухвалення закону про Держбюджет.

Військовослужбовцям збільшать компенсації, а молоді фахівці отримають «підйомні»

З цього року почне діяти нове положення, що встановлює порядок і розміри виплати грошової компенсації військовослужбовцям Збройних сил України за піднаймання (наймання) ними житлових приміщень. Так, розмір грошової компенсації за піднаймання (наймання) житла з нового року становитиме щомісяця в м. Києві не більш як дві мінімальні зарплати, в містах Сімферополі, обласних центрах – півтори, в інших населених пунктах – не більше однієї мінімалки. До того ж, якщо в родині військовослужбовця буде три і більше членів родини, зазначені розміри компенсацій збільшуються в півтора разу.

 Відповідно до порядку надання одноразової адресної допомоги молодим працівникам, залученим до роботи в селах і селищах, із 1 січня їм виплачуватимуть допомогу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Адвокати надаватимуть безкоштовні послуги

На безкоштовні послуги адвокатів у кримінальних, цивільних, а також адміністративних справах з початку року можуть претендувати незаможні громадяни (якщо сума їхнього щомісячного доходу нижча за суму прожиткового мінімуму), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти та діти, що стали жертвами насильства в родині, біженці, ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, особи, що мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, та інші категорії громадян, якщо буде прийнято нинішній проект закону про Державний бюджет.

Розроблять систему доплати за придбані вітчизняні автівки

Нині в органах державної влади доопрацьовують акти, якими планується увести підтвердження кваліфікації для водіїв (раз на п’ять років), розробити систему доплати за придбаний вітчизняний автомобіль і розпочати продаж палива, що містить біоетанол. А державні підприємства отримають уповноважених із боротьби з корупцією.

Абітурієнти отримають додаткові можливості для вступу

Абітурієнтам, які мають найкращі інтелектуальні досягнення, для вступу до вишів будуть додатково нараховані 70 балів. Також додаткові 30–50 балів отримають призери міжнародних олімпіад, переможці IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та призери ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України, що відбулися у поточному навчальному році, за переліком, визначеним Міністерством освіти і науки України. Абітурієнти, які в рік вступу успішно закінчать підготовчі курси ВНЗ, зможуть отримати до 20 додаткових балів.

Іноземці вивчатимуть українську для вступу у виші

Набув чинності новий порядок, що встановлює особливості набору на навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства у виші України. Цим порядком передбачено, що іноземець, який бажає вступити на навчання у ВНЗ України, повинен мати документ про попередню освіту, отриману не раніше, ніж за десять років до дати звернення із заявою щодо вступу в українські навчальні заклади. Винятком є вступ до аспірантури, докторантури або на післядипломне навчання.

Важливою умовою зарахування іноземця на навчання у виш стануть володіння ним мовою, якою здійснюватиметься навчання, на рівні, достатньому для засвоєння навчального матеріалу. Знання мови повинно бути підтверджено висновком приймальної комісії ВНЗ.

Ушановуватимуть учасників бойових дій на території інших держав

Проведення у 2014-му в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав узаконено Указом Президента. Цим документом передбачені регіональні плани заходів щодо відзначення 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан та щодо проведення за участю громадських об’єднань воїнів-інтернаціоналістів, ветеранів, студентської та учнівської молоді урочистостей, патріотичних, військово-спортивних та культурно-мистецьких акцій.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1567
Категорія: Актуально
Теги: зарплата, пенсія, гроші




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ