Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.10.2021

Рій чотириногих роботів, натхнених мурахами, подолає будь-які перешкоди


Колективна поведінка мурах, бджіл і птахів для подолання перешкод - це те, що дослідники використовують в робототехніці.


Колективна поведінка мурах, бджіл і птахів для подолання перешкод - це те, що дослідники використовують в робототехніці. Така поведінка скопійована в невеликому багатоногому роботі, надрукованому на 3D-принтері, який незабаром може знайти застосування в таких додатках, як пошук тих, хто вижив на місцях лих.


Рій чотириногих роботів, подолає будь-які перешкоди
 

Ясемін Озкан-Айдин, доцент кафедри електротехніки в Університеті Нотр-Дам, побудував цих невеликих многоногих роботів, здатних маневрувати в складних умовах і колективно виконувати завдання, наслідуючи своїх побратимів в природному світі. Чотириногі роботи мають довжину від 15 до 20 сантиметрів і оснащені літій-полімерним акумулятором, мікро контролером і датчиками.

Його чотири гнучкі ніжки зменшили потребу в додаткових датчиках і деталях і дали роботам рівень машинного інтелекту, який допомагав при взаємодії з пересіченій або нерівній місцевістю.

«Вам не потрібні додаткові датчики для виявлення перешкод, тому що гнучкість ніг допомагає роботу проходити повз них», - сказав Озкан-Айдин. «Вони можуть перевірити прогалини на шляху, будуючи міст своїми тілами; переміщати предмети індивідуально або єднайтеся, щоб переміщати об'єкти разом в різних типах середовищ».

Роботи використовують свої магнітні сенсорні датчики, щоб визначати свою орієнтацію відносно один одного і пов'язувати свої тіла в ланцюжок. Таким чином, вони можуть виконувати такі завдання, як подолання проміжків, підйом по сходах і транспортування об'єктів по нерівній місцевості, і навіть можуть працювати разом, щоб нести об'єкти, занадто великі або важкі для окремого бота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електричний мікрокар CT1 зможе змінити свою ширину всього лише одним натисненням кнопки

Чотириногі роботи тестуються на траві, мульчі, листках і жолудях. Їх також перевіряють на ворсистому килимовому покритті, а прямокутні дерев'яні блоки були приклеєні до ДСП, щоб вони служили нерівній місцевістю.

Розробник очікує, що результати дослідження стануть основою для створення недорогих зграй роботів, які можуть адаптуватися до непередбачених ситуацій і виконувати спільні завдання в реальному світі, такі як пошуково-рятувальні операції, колективна транспортування об'єктів, дослідження космосу і моніторинг навколишнього середовища.

Схожі матеріали:
👁 637
Категорія: Технології
Теги: робототехніка, роботизація, робот




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ