Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.08.2013

Розкопали житло з кісток мамонтів


Сенсаційну знахідку – житла людей кам’яної доби з кісток та черепів мамонтів – у селі Гінці на Лубенщині


Розкопали житло з кісток мамонтів

Сенсаційну знахідку – житла людей кам’яної доби з кісток та черепів мамонтів – у селі Гінці на Лубенщині 15 серпня, у день археолога, змогли відвідати всі бажаючі

Розкопки на Гінцівській стоянці тривають уже більше 20 років. Археологи виявили там три «хатини» з кісток мамонтів, які побудували 15 тисяч років тому. Нещодавно вчені завершили розкопки останнього, найбільшого житла наших пращурів.

– Це перша пам’ятка кам’яної доби, з якої взагалі почалося дослідження палеоліту в Східній Європі, – розповідає Людмила Яковлева, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник інституту археології Національної академії наук України з Києва. – Щоб вижити в тодішніх суворих умовах клімату, людям необхідне було тепле житло.

Уполювати мамонтів було непросто. Для будівництва використовували їхні кістки, які збирали на так званих «мамонтових кладовищах». Внутрішні стіни жител формували із черепів, а зовнішні – із тазових кісток. Зв’язували їх шкіряними ременями, сухожиллями або мотузками із трав, покривали оленячими шкірами. У житлах знайшли знаряддя праці із кременю, залишки одягу зі шкір оленів і песців та прикрас з ікол ведмедів і бізонів. А поблизу жител – ями, схожі на комори та холодильники. Цікавим є уламок бивня мамонта з нарізками, що схожий на зразок календаря первісної людини. Жили тоді в середньому до 40–50 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині інвалідам продовжують видавати Geely

У той час у цих місцях був сухий і холодний клімат. На великих відкритих просторах жили цілі стада мамонтів.

– У них був матріархат. Усе вирішували самиці. Найстарша самка головувала, їй допомагали сестри, кузини. Самці ходили окремим стадом. Вони лише запліднювали самиць. Самиця виношувала мамонтеня 22 місяці, – говорить Людмила Анатоліївна. – Найчастіше тварини гинули навесні, під час танення снігів. Іноді цілими стадами.

От із такого стада з черепів та кісток мамонтів різного віку і виклали останнє з тих жител, що ми розкопали. Його діаметр – сім метрів. Це лише рештки жител, а ми плануємо відтворити їх у первісному вигляді – зробити цікаву діараму тодішніх жител. Окрім цього, є задум започаткувати іще й туристичний маршрут «Шляхом мамонтів».

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1369
Категорія: Актуально
Теги: Лубенщина, гінці, Полтавщина, кістки, мамонти




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ