Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


16.03.2017

Шевченкові історії кохання та зради


Останнім коханням великого поета стала служниця його петербурзьких друзів, українка Лукерія Полусмак


Шевченкові історії кохання та зради10 березня до Гребінківської центральної районної бібліотеки завітали вдячні слухачі-підопічні територіального центру соціального обслуговування. Приємно спостерігати, як вже не молоді жінки приходять до будинку культури чепурні та красиві. Вони завжди збираються "як на свято" і з радістю відгукуються на будь-які запрошення відвідати культурно-мистецькі вечори.

І цього разу з нагоди дня народження Тараса Григоровича Шевченка бібліотекарі підготували для них цікавий та змістовний захід. Бібліограф Гребінківської ЦБС Олена Василівна Іващенко показала жінкам книги з бібліотечного фонду про Тараса Шевченка та його твори різних років видання. Більшість присутніх - активні відвідувачі бібліотеки.

Олена Василівна зробила рецензію підібраної літератури. Всі переглянули факсимільне видання першого Кобзаря, виданого у 1840. Нам, землякам Євгена Павловича Гребінки, цікавий цей екземпляр книги тим, що вірш "Перебендя" надруковано у "Кобзарі" з присвятою Євгену Гребінці. В наступних виданнях Шевченко зняв цю присвяту.

В "Перебенді" 25-річний поет відобразив свої літературно-естетичні погляди та думки про місце поета у суспільстві. Існує багато різних припущень бібліографів про причини, які змусили Шевченка зняти присвяту Гребінці. Але всі науковці підкреслююсь велику роль Євгена Павловича у становленні поета Шевченка та велику допомогу у викупі Тараса з кріпацтва. Присутнідокпадно познайомилися з цікавими книгами, розглянули ілюстрації до творів.

Найбільший інтерес серед слухачів викликала розповідь Олени Василівни про жінок в житті Тараса Григоровича. Першим захопленням Тараса Шевченка була Оксана Коваленко, про яку поет згадав у вірші "Мені тринадцятий минало...". Вона була натри роки молодшою і мешкала по сусідству. Матері їхні, дивлячись на дитячі забавки, планували, що діти колись одружаться. Але цього так і не трапилося.

Із княжною Варварою Рєпніною Шевченко познайомився саме в свій перший приїзд в Україну, після навчання в Академії. Подорожуючи Київщиною, влітку 1843 року він завітав до Яготина, аби зробити замальовки. Йому настільки сподобалося в родині Миколи Григоровича Репніна-Волконського, що він повернувся на триваліший час, залишившись на рік у його маєтку. Більшість присутніх була на екскурсії у Яготині, тому про маєток Рєпніних греоінківці знають не з чуток. Взагалі, Олена Василівна більше зупинилася на тому періоді життя поета, який він провів поблизу нашого міста - у Яготині, у Березовій Рудці, у маєтку Гребінок в Убєжищі.

Приблизно у той самий час, на початку 1840-х років, Шевченко гостював і в Євгена Павловича, і в Березовій Рудці у родині поміщика Платона Закревського. Між 29-річним поетом і красунею-дружиною господаря, 21-річною Ганною спалахнуло кохання. Але невдовзі Тарас змушений був залишити гостинну садибу через справи, і зв'язок увірвався. Ганні Закревській поет присвятив не один вірш, зокрема:
"Якби зустрілися ми знову,
Чи ти злякалася б, чи ні?
Якеє тихеє ти слово тоді б промовила мені?
Ніякого. І не впізнала б.
А може б, потім нагадала,
Сказавши: "снилося дурній".
А я зрадів би, моє диво!".
Присутні почули і про сватання Шевченка до доньки священика Григорія Кошиці -Феодосії та категоричну відмову батьків попівни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Національний природний парк "Пирятинський": навчальний семінар

І про кохання до дружини коменданта Новопетровської фортеці Ганни Омелянівни Ускової, і про кохання до молодої актриси Каті Піунової, яка видалась йому ідеалом жіночої вроди. Потім були приятельські стосунки з Марією Максимович, які дуже скидалися на чергове поетове кохання, проте його біографи не припускають, що Шевченко дав волю своїм почуттям. Марія була дружиною давнього друга поета, українського вченого, історика і фольклориста Михайла Максимовича, а Тарас Григорович на схилі свого життя дуже високо цінував тих, хто залишався з ним поруч попри всі негаразди...

Останнім коханням великого поета стала служниця його петербурзьких друзів, українка Лукерія Полусмак. Натірохання Шевченка, її, кріпачку, відпустили на волю. Це підштовхнуло дівчину, вже заручену з Тарасом Григоровичем, до сміливого флірту з його друзями та знайомими, що прикро і боляче вдарило по поетових почуттях. І цього разу його мрії про спокійну старість у родинному колі, у вишневому саду, були понівечені й знищені чужою байдужістю... Історія цієї зради не дала жити поетові, затри місяці він помирає.

Всі гості бібліотеки під час розповіді споглядали портрети жінок Тараса Григоровича та його малюнки.

Завідуюча відділом обслуговування Гребінківської ЦБС Наталія Олександрівна Бехтер підготувала для присутніх збірку пісень на слова Тараса Григоровича. Музика, що лунала, розповідала про страждання українського народу, про жіночу долю. Причому, виконавці пісень були різні: естрадні та оперні співаки, капела бандуристів. Наталія Олександрівна знайшла і маловідоме виконання пісні "Бандуристе, орле сизий" Іриною Білик.

Наприкінці літературного вечору бібліотекарі привітали присутніх жінок з минулим святом 8 Березня та презентували виставку декоративно-прикладного мистецтва "Прикраси моєї бабусі". Гості цікаво та пізнавально провели час у бібліотеці, серед царства книг, літератури та щиросердних господарів.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 882
Категорія:
Теги: кохання, шевченко




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ