Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.12.2014

Що не завадить знати про лічильники води?


Перевірити точність вдома неможливо


Кількість громадян, які вирішили встановити в своїх оселях лічильники, щороку збільшується. Такий крок дозволяє заощадити кругленьку суму з сімейного бюджету.

За приблизними підрахунками завдяки водомірам сім’я із трьох осіб за місяць економить щонайменше 30% суми, яку зазвичай сплачує за холодну та гарячу воду за сумнозвісною «нормою», яка нараховується із солідним «запасом» на випадок, якщо раптом трубу прорве, хтось відкритий кран залишить і таке інше.

Що ж не завадить знати, перш ніж придбати той чи інший прилад обліку води?

Лічильники необхідно купувати в організаціях, які мають право на їх встановлення або в спеціалізованих магазинах. Перш за все потрібно звернути увагу на комплектацію, зокрема, на наявність технічного паспорту, де вказаний гарантійний термін та дата повірки.

Прилади обліку обов’язково проходять первинну повірку – контроль на точність, відразу коли «сходять з конвеєра» підприємства-виробника, що підтверджується підписом повірника та відбитком тавра в паспорті на прилад. Бажано, щоб лічильник був «свіжим», простіше кажучи, чим менше пройшло часу з моменту його виготовлення, тим довше до наступної повірки.

Як чинний нині закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність», так і новий закон «Про метрологію та метрологічну діяльність», який набуває чинності з 01.01.2016 року, передбачають повірку лічильників води раз у 3-4 роки, в залежності від типу та року виготовлення. Хоча в паспортах на засоби вимірювальної техніки деяких зарубіжних виробників можна зустріти і шестирічний термін повірки, але українськими нормативними документами він не передбачений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Профорієнтаційна робота

Повірці водомірів передує їх технічний огляд і при потребі, ремонт. В Полтаві є три організації, які уповноважені на виконання подібних робіт: це Комунальне підприємство «Водоканал», підприємство «Полтаватеплоенерго» та ТОВ «Техцентрсервіс». Повірку лічильників на обладнанні вищезазначених організацій проводять виключно фахівці

ДП «Полтавастандартметрологія». Тож хотілося б застерегти споживачів від звернень до сумнівних неліцензованих організацій на проведення вищезгаданих робіт або до випадкових фірм-одноденок, які пропонують виконання будь-яких послуг по обслуговуванню лічильників, в тому числі і незаконну повірку приладів за необґрунтовано завищеною вартістю.

З початку року фахівцями ДП «Полтавастандартметрологія» було повірено близько 6 тисяч водолічильників. Повірку здійснюють за допомогою спеціальних стаціонарних проливних установок. Про її необхідність переконливо свідчить той факт, що кожного разу в ході технічного обслуговування виявляють лічильники, які потребують невідкладного ремонту. З часом очікують, що їх кількість збільшиться, адже чим довше знаходиться в експлуатації прилад обліку, тим швидше він зношується. На повірку водолічильників власникам надається не більше, ніж 1 місяць, хоча на практиці цей процес займає не більше двох тижнів. В цей період нарахування за водоспоживання проводиться умовно - у розмірі середньомісячних показників лічильника за попередні 3 місяці.

Перевірити точність вдома неможливо

Повірка може бути позачерговою, якщо у споживача виникли сумніви з приводу правильності показань лічильника. У такому разі вона проводиться за власні кошти мешканця. Якщо помилка, котра виявиться у показниках, перевищує допустиму для даного лічильника похибку, виконавець повинен зробити перерахунок вартості своїх послуг з дня останньої повірки або з дня встановлення водоміра (якщо його повірка ще не проводилася) на відповідний відсоток відхилення показників. Отже, в разі виникнення сумнівів щодо роботи лічильника або при пошкодженні пломби споживачу необхідно терміново звернутися до водоканалу.

Якщо споживач не провів повірку своєчасно, після закінчення терміну повірки розрахунки за спожиту воду ведуться за встановленими нормативами споживання, а не за показниками лічильника.

Багато хто із споживачів запитує, чому неможна перевірити правильність роботи водоміра в домашніх умовах, відливши певну кількість води у відро чи банку? На жаль, так не можна, але вже розроблено та узаконено установку для повірки лічильників води на місці експлуатації, що дозволяє перевірити, як працює водолічильник в трьох режимах: на мінімумі, при перехідній витраті та на максимумі. Саме такі вимоги технічних регламентів і тільки після таких випробувань можна бути впевненим у точності водоміра. Подібне обладнання вже придбав столичний водоканал, але є у нього і свої недоліки, адже якщо повірка одного лічильника на стаціонарній установці коштує 7,07 гривні (без НДС та послуг з монтажу та демонтажу лічильника), тому що одночасно повіряється 10 лічильників, то повірка безпосередньо в квартирі обходиться у 80 -120 гривень.

Слід зазначити, що повірка лічильників на місці експлуатації переносною повірочною установкою можлива лише за певних умов:

- правильно виконаний монтаж вузла обліку води (фільтр, лічильник, зворотний клапан, прокладки не передавлені і не перекривають отвір у трубі);

-  відсутні втрати води (не протікають крани, вентелі, унітаз, труби, тощо);

-  самі труби мають необхідний діаметр (не позаростали від часу);

- сантехніка в справному стані (щоб була можливість підключення до кранів не боячись, що вони розваляться в руках (від «старості», корозії тощо).

Останнім часом у Харкові налагодили випуск чотирьохтарифних лічильників типу «Архімед», які ще й визначають температуру гарячої води і рахують її витрати лише у випадку, коли ця температура відповідає тій, яка передбачена укладеним договором. Але з березня їх виробництво, на жаль, призупинене, оскільки комплектуючі для цих лічильників надходили з Донецька.

До речі, одними з кращих в світі вважають лічильники французської фірми «Шлюмберже», за ними йдуть німецькі, на відміну від вітчизняних, гарантійний термін у них не 4-6 місяців, а 2-3 роки. Проте, й коштують вони як мінімум у 2 рази дорожче. Та й проблем з установкою та реєстрацією вітчизняної продукції менше, адже більшість населення купує саме її.

Між іншим, не всі знають, що саме неякісний монтаж нерідко спричиняє ситуацію, коли отвір у трубі частково перекривається гумовою прокладкою, в наслідок чого лічильник «добросовісно мотає», хоча споживач помічає, що насправді він не витрачає так багато води.

Також в суспільстві побутує хибна думка, що в повірці зацікавлені лише підприємства, які надають послуги, насправді, не менше зацікавлені в ній і споживачі. З часом через іржаві брудні труби на деталях лічильника з’являється осад, який змушує його крутитися швидше. Тож аби не платити зайвого, краще періодично перевіряти свій водомір на точність. 

ДП «Полтавастандартметрологія»



Схожі матеріали:
👁 1219
Категорія: Прес-реліз
Теги: лічильники води




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ