Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.12.2015

Щодо права на податкову знижку платника податку з доходів фізичних осіб при здобутті другої вищої освіти


Роз’яснення щодо права платників податку з доходів фізичних осіб, при здобутті другої вищої освіти


Щодо права на податкову знижку платника податку з доходів фізичних осіб при здобутті другої вищої освітиГребінківське відділення Лубенської ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області повідомляє, що Державною фіскальною службою України листом  від 08.10.2015 № 9420/П/99-99-17-02-03-14 роз’яснено деякі питання щодо права платників податку з доходів фізичних осіб на податкову знижку, зокрема при здобутті другої вищої освіти.

Відповідно до пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового Кодексу України (далі -ПКУ)   платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти, для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. При цьому така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (пп. 166.4.1 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).
Згідно з п. 16 частини першої ст. 1 Закону України від 01 липня 2014 року N 1556-VII "Про вищу освіту", із змінами та доповненнями (далі - Закон N 1556), освітня діяльність - це діяльність вищих навчальних закладів, що провадиться з метою забезпечення здобуття вищої, післядипломної освіти і задоволення інших освітніх потреб здобувачів вищої освіти та інших осіб.

Пунктом 11 частини першої ст. 1 Закону N 1556 визначено, що здобувачі вищої освіти - особи, які навчаються у вищому навчальному закладі на певному рівні вищої освіти з метою здобуття відповідного ступеня і кваліфікації.

Відповідно до ст. 60 Закону N 1556 післядипломна освіта - це спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення та оновлення її професійних знань, умінь та навичок або отримання іншої професії, спеціальності на основі здобутого раніше освітнього рівня та практичного досвіду.

Перелік платних освітніх та інших послуг, що можуть надаватися державними і комунальними вищими навчальними закладами, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року N 796 затверджено Перелік платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форм власності (далі - Перелік).

До переліку платних послуг у сфері освітньої діяльності, що мають право надаватися закладами системи освіти, відповідно до п. 1 Порядку, зокрема, належать послуги з навчання студентів, курсантів для здобуття другої вищої освіти, крім випадків, коли право на безоплатне здобуття другої вищої освіти надано законодавством.

Таким чином, здобуття другої вищої освіти є складовою вищої освіти, компенсації вартості якої платник податку має право включити до податкової знижки з урахуванням обмежень, встановлених пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Кодексу.

Ніна Добровольська – старший державний
інспектор Гребінківського відділення
Лубенської ОДПІ


Схожі матеріали:
👁 871
Категорія: Гребінківське відділення Лубенської ОДПІ
Теги: податок, друга освіта, ОДПІ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ