Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


11.08.2017

Школи Полтавщини відібрали для участі у пілотному проекті зі створення нового освітнього середовища


Наразі, уже більшість з 10-ти відповідають сучасним вимогам


Школи Полтавщини відібрали для участі у пілотному проекті зі створення нового освітнього середовища10 загальноосвітніх шкіл Полтавщини відібрали для участі у пілотному проекті зі створення нового освітнього середовища. З часом усі заклади регіону запрацюють за новими стандартами.

Наразі, уже більшість з 10-ти відповідають сучасним вимогам. Але є й такі, над якими ще треба працювати. Про це говорили учора на нараді в облдержадміністрації щодо створення нового освітнього простору.

— Зараз багато заходів проводиться у напрямку створення нового освітнього простору. Умови, в яких навчаються наші школярі дуже важливі, але не менш важливо те, чому навчаються, і як, — сказав заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Наразі, в області триває підготовка до нового навчального року, вона проходить згідно графіку. Щоправда, єдиним недоліком більшості освітніх закладів є необхідність облаштування доступності  вбиральнь для людей з особливими потребами, підйомників для маломобільних груп.

Олег Пругло та директор Департаменту освіти і науки ОДА Олена Харченко разом з головами РДА, керівниками органів  управління освітою, директорами шкіл, громадськістю обговорили питання створення нового освітнього середовища.

— Нове освітнє середовище — це нова школа, школа майбутнього. Це не лише заклад, в якому зроблено ремонт, замінені вікна, двері чи проведені інші ремонтні роботи. Це школа, яка є новою моделлю закладу освіти, яка зможе дати більш якісні знання. Це, перш за все, робота педагогічного колективу, учителі повинні критично мислити самі і навчити цьому учнів. Звичайно, це й обладнання школи новими сучасними кабінетами та цифровими лабораторіями. Учень має бути зацікавленим, а нам необхідно створити усі умови для цього, — розповіла Олена Харченко.

Нова школа, за її словами, це й привабливе навколишнє середовище. В області поступово відходитимуть від стандартних сірих шкіл, які були раніше.

До дискусії також запросили організацію українських виробників комп’ютерної техніки та навчальних програм, представників компанії «Навігатор», яка має меморандум, укладений з Міністерством освіти та науки. На нараді фахівці компанії зробили презентацію, а у подальшому їх мають намір запросити до співпраці.

— З часом, школи на Полтавщині усі стануть новими. Зараз же, працюємо над першими пілотними, які відібрати. Ми ставили перед собою завдання — охопити максимально різні райони області. Є школи, які функціонують в ОТГ, є районні, є школи, які на сьогодні уже багато за якими показниками відповідають вимогам нового освітнього середовища. Але є й такі, над якими ще треба працювати, — сказала Олена Харченко.

Вона наголосила, що на сьогодні дуже важливим є створення доступності для осіб з особливими потребами:

— Я не говорю просто про учнів. Бо, з особливими потребами можуть бути і батьки, і громадськість. На жаль, ті будівлі, які маємо, будувалися так, що цього не передбачалося. Тому перед керівництвом районів та директорами шкіл стоїть завдання прикласти зусиль до того, щоб школа була не тільки привабливою, а й доступною.

 Поділилися досвідом з колегами та розповіли про роботу на шляху до створення новітньої школи представники відділів освіти.

Спеціалізована ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 імені Бугаєвської у Горішніх Плавнях має величезний досвід роботи у цьому напрямку. Школа гарно оформлена. Не один рік працює за різними проектами. У школі створена добра матеріально-технічна база, є надсучасний кабінет англійської мови, сучасні кабінети для трудового навчання, облаштовані два спортивних зали, кабінети хімії та фізики з лабораторіями, замінено меблі. Естетично оформлена їдальня, де зроблено капітальний ремонт.

— У планах — зробити сучасний спортивний майданчик зі штучним покриттям. Школа обладнана пандусом, але немає вбиральні та підйомника, існує чотири інклюзивних класи. До 1 вересня планують завершити капітальний ремонт покрівлі, — розповіла представник відділу освіти.

В опорному закладі Яреськівська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Борідька з 2013 року встановлені котли для альтернативного палива, 100% замінені вікна і двері, планують провести термомодернізацію, утеплити об’єкт та замінити дах. У школі є два спортзали, тренажерні зали, працює лінгафонний кабінет, триває наповнення кабінетів природнично-математичного циклу. Повністю розроблений проект зі створення оздоровчого центру.

— Ми намагаємося втілювати експериментальні програми, з 1 вересня за Міжнародною українсько-польською програмою з обміну вчителями, у школі вивчатиметься польська мова. Також вводимо нову експериментальну методику  для початкової школи. Пандус є, але він недосконалий. Працюватимемо над підйомниками. Минулого року зробили капітальний ремонт у вбиральнях, які обладнані для людей з особливими потребами, — підсумувала представник відділу освіти.

Прес-служба Полтавської ОДА


Схожі матеріали:
👁 1755
Категорія: Шкільний екран
Теги: Полтавщина, школи




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ