Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.03.2016

Сім найпопулярніших способів шахрайства з банківськими картками


Шахрайства з банківськими картками урізноманітнюються


Сім найпопулярніших способів шахрайства з банківськими карткамиЧасто власники навіть не встигають нічого помітити, а на їхніх карткових рахунках уже пусто. Існує декілька основних способів поцупити гроші, але кожен з них так чи інакше розрахований на вашу довірливість та необачність.

1. Скриммінг – сьогодні вже мало не архаїчний, але досі популярний спосіб заволодіти грошима з чужої картки. Злочинці встановлюють на банкомат певні технічні пристрої, які зчитують інформацію з магнітної стрічки пластикової картки, після чого для них не становить жодних проблем виготовити точну копію. Приблизно так само, як колись переписували аудіокасети. Але навіть якщо злочинці виготовлять копію картки, вони не зможуть нею скористатися, якщо не знатимуть пін-коду. Отут їм і стають у пригоді відеокамери, встановлені, щоб знімати ваші пальці на клавіатурі банкомату.

Як уберегтися.

Перш ніж скористатися банкоматом, огляньте його: зайві пристрої будуть відразу помітні. Коли набираєте пін-код, затуліть другою рукою клавіатуру.

2. Фішинг.

У якості «наживки» зловмисники використовують фальшивий сайт. Шахраї створюють Інтернет-сайт, що точно імітує офіційний сайт банківської установи. Доменне ім’я зазвичай дуже схоже на реальне ім’я банку. Заманюють на фальшивий сайт найчастіше листом на вашу електронну адресу – лист також імітує офіційне повідомлення банку. У листі є посилання, перейшовши за яким, ви потрапляєте нібито на офіційну сторінку банку. Далі все просто – для «перевірки» інформації вас просять ввести пін-код та CCV-код. А знаючи ці два коди, злочинцям не становить жодних проблем розраховуватись за покупки в Інтернет-магазинах вашою карткою.

Як уберегтися.

Уважно читайте доменне ім’я сайту банківської установи. Якщо там буде різниця навіть на 1 літеру чи знак, – знайте, що ви знаходитесь на фальшивому сайті. Краще його покинути. Також, якщо ви не користуєтесь постійно Інтернет-магазинами, можна встановити обмеження на вашій картці на покупки в Інтернеті – тоді шахраї нічого не куплять за ваші гроші, навіть якщо знатимуть коди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самые распространенные телефонные мошенничества

3. «Перевірка безпеки».

Найпростіший спосіб отримати потрібну інформацію – просто запитати її в жертви. Шахрай по телефону називає себе співробітником банку, який нібито «проводить перевірку» або «уточнює дані». Знаючи заповітні коди, йому нічого не коштує витратити всі ваші гроші за лічені секунди.

Як уберегтися.

Співробітники банку ніколи й ні за яких обставин не запитують пін-код та CCV-код. Для перевірки даних вони використовують «дівоче прізвище матері» та інші стандартні запитання, відповіді на які ви давали, відкриваючи картку. Пін-код та CCV-код – це таємна інформація, яку не можна називати нікому й ні за яких обставин!

4. «Порятунок грошей».

Власне, різновид попереднього способу шахрайства. Тільки цього разу зловмисники намагатимуться використовувати стрес. «З вашої картки зараз списуються кошти. Терміново назвіть нам…». У стресових ситуаціях людина не завжди здатна тверезо аналізувати те, що відбувається – вирішувати треба швидко, адже грошам нібито загрожує небезпека.

Як уберегтися.

Див.пункт 3.

5. «Мамо, в мене біда. Не дзвони!!! Просто перерахуй гроші на цей номер» – таке смс-повідомлення злякає кого завгодно. Якщо дитині загрожує небезпека, батьки часто діють необдумано. Ця проста схема власне експлуатує ваші фундаментальні інстинкти.

Як уберегтися.

Передзвонити дитині. Виявиться, що жодної небезпеки немає, а ваш син чи донька про смс-повідомлення, яке ви щойно отримали, просто нічого не знає.

6. «Фальшивий покупець».

Багато хто продає якісь речі в Інтернет-магазинах. Тут теж звідусюди чигають небезпеки. «Покупець» просить вас назвати номер картки, нібито для того, щоб перерахувати кошти. Заодно вимагає, щоб ви повідомили й термін дії картки, три цифри на звороті (CCV-код) та вид платіжної системи. Радіючи вигідному продажу речі, людина не завжди усвідомлює, що в неї беруть набагато більше інформації, ніж треба.

Як уберегтися.

Див.пункт 3.

7. «Замбійський принц».

Останнім часом ця схема набуває все більшої популярності й має просто безліч варіацій. Наприклад, на вашу електронну адресу приходить лист, у якому повідомляється, що ви стали спадкоємцем багатомільйонних статків померлого «персидського шаха», «албанського магната», «турецького султана» тощо. Для того, щоб отримати незліченні маєтності, вам треба перерахувати маленьку суму нібито на нотаріальні витрати. Сума видається такою незначною в порівнянні з мільйонами, що дехто погоджується її перерахувати. Далі – більше: шахраї просять дати ще грошей, а потім ще, обіцяючи, що вже ось-ось мільйони опиняться на вашій картці. Ці шахраї, до речі, справді знаходяться десь в Африці, а тому притягти їх до відповідальності буде дуже проблематично.

Як уберегтися.

Звернутися до посольства України в Зімбабве з офіційним запитом (якщо ви, звісно, вірите в Аладдіна й лампу).

Насамкінець хочеться ще раз наголосити.

Інформація вашої банківської картки, яку можна давати третім особам – номер вашої картки, прізвище, ім’я, по батькові.

Інформація, якої надавати не можна – CCV-код, пін-код, термін дії картки. Нікому й ні за яких обставин. Запам’ятати це не так і складно, особливо якщо взяти до уваги, що поставлено на карту і скільки коштів лежить на вашій банківській картці.

Схожі матеріали:
👁 928
Категорія: Прес-реліз
Теги: картка, шахрайство, банк




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ