Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


11.01.2014

Слова і фрази, які найбільше були у вжитку чи виникли у 2013 році


2013-й був багатим на нові словотвори


Слова і фрази, які найбільше були у вжитку чи виникли у 2013 році

2013-й був багатим на нові словотвори. Перш за все політичні, які виникли переважно разом із подіями Євромайдану чи раніше – Мутний союз, тітушки, йолка на крові, Сім’я.

Є серед них і ті, які вже були у вжитку, але їх дуже часто почали вживати саме 2013 року, або ж вони набули нового значення – вхурделило, Врадіївка, лісапет, Т2, антикафе

АЗІРІВКА – ламана українська мова з домішками російської, якою говорить Прем’єр-міністр Микола Азаров. В інтернеті створили спеціальний сайт, який автоматично робить переклад з цієї та на цю мову.

АНТИКАФЕ – заклади громадського харчування та дозвілля, де відвідувачі платять лише за перебування. Їжу та напої можна приносити із собою. Подібні заклади відкрили в багатьох великих містах України, зокрема й у Полтаві.

АНТИФАШИСТСЬКИЙ МІТИНГ – заходи по всій Україні, організовані владою і Партією регіонів у травні. Основний захід відбувся 18 травня в Києві, в основному там були партійці та бюджетники. Антифашистський мітинг став противагою двомісячній акції протесту проти чинної влади «Вставай, Україно!», організованої опозицією. Її завершальний день також відбувся у столиці 18 травня.

АСОЦІАЦІЯ – об’єднання для досягнення спільної мети. Слово найчастіше вживалося в словосполученні «Угода про асоціацію України з Євросоюзом».

«БАТЯ, Я СТАРАЮСЬ!»
– фраза дружини Президента Людмили Янукович у день її 64-річчя 9 жовтня: «Подзвонив мій чоловік, Віктор Федорович, і сказав: «Ну як ти?». Кажу: «Нічого». «Ну давай, – каже, – працюй, а я на Туреччину». Як ото один чоловік говорить: «Лягли курсом на Туреччину». «А ти, – каже, – працюй. Добре працюєш?». Я кажу: «Батя, я стараюсь». Отака в нас розмова. Хто де: сини собі помагають, невістки – собі. Уся сім’я, як можемо, стараємось. А так подарував величезну корзину квітів. І я, звичайно, відразу ж відправила її в головний кафедральний собор на Артема».

«БАНДУ ГЕТЬ!» – один із найпопулярніших слоганів учасників Євромайдану, який закликає піти у відставку всю верхівку державної влади в Україні.

«БЕРКУТ», «БЕРКУТЯТА» – спецпідрозділ Міністерства внутрішніх справ, який неодноразово відзначився силовим жорстоким методом розгону мирних демонстрантів Євромайдану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протягом року двічі підвищуватимуть зарплати

БІМБА – бомба на мові азірівка. Виникло, коли влада Києва кілька разів закривала станції метро в центрі столиці, аеропорти нібито через замінування.

«ВІТЯ, ЧАО!»
– неофіційний гімн Євромайдану, слова до якого написала маркетолог Ірина Земляна з Полтави.

ВРАДІЇВКА – райцентр на Миколаївщині. Про селище заговорили в липні, коли міліціонери по-звірячому побили і зґвалтували продавщицю 29-річну Ірину Крашкову. Місцеві жителі повстали проти правоохоронців, розтрощили райвідділ міліції. Це наймасовіше повстання проти міліціонерів за всі роки незалежності України. Винними визнали чотирьох – їм дали від п’яти до 15 років ув’язнення.

ВХУРДЕЛИЛО – так журналісти СТБ охарактеризували дуже сильні снігопади в березні в Києві та на Західній Україні. В інтернеті відразу з’явилися подібні «перли» – підхурделило, уторнадило, укрижений (населений пункт, де комунальники не займаються прибиранням снігу).

ДОРОГИ, ШЛЯХОЯМА – одна з наймасовіших проблем минулого року – незадовільний стан дорожнього покриття по всій державі.

ЖЛОБ, ЖЛОБ-АРТ – новий напрям в українському мистецтві, де змальовують «байдужість до всього, що не належить до сфери особистих інтересів» жлоба. Яскравий представник жлобства – одягнений у спортивний костюм і кепку, їсть соняшникове насіння, вживає нецензурщину, забіяка.

ЄВРОМАЙДАН, МАЙДАН
– багатотисячні акції протестів проти чинної влади в Україні. Перший майдан зібрався 22 листопада. Саме цього дня 2004-го розпочалася і Помаранчева революція.

ЄВРОСОЮЗ, ЄС – об’єднання передусім на економічному ґрунті 28 країн Західної й Центральної Європи. У ЄС проживає понад 507 млн чоловік. Загальний валовий внутрішній продукт (ВВП) Євросоюзу – понад 17,5 трильйонів доларів – це перше місце у світі. Україна поки не приєдналася до ЄС.

ЙОЛКА, ЙОЛКА НА КРОВІ – силовий жорстокий розгон беркутівцями мирних протестувальників Євромайдану в ніч на 30 листопада. Офіційна причина – мовляв, люди заважали
 комунальникам установлювати новорічну ялинку.

«КУСОЧЕК СЧАСТЬЯ»
– так регіонал Михайло Чечетов в ефірі «Громадського ТБ» назвав головну ялинку столиці. Мовляв, мітингувальники забирають у дітей «кусочек счастья» і їм ніде буде розважитися на новорічно-різдвяні свята.

ЛІСАПЕТ
– велосипед. Пісня про цей транспортний засіб стала народним хітом. Її автори – гурт «Лісапетний батальйон» (раніше були «Бабиним літом») із Хмельниччини. Завдяки цій та іншим жартівливим пісням колектив став переможцем телешоу «Україна має талант». За виграний мільйон вирішили побудувати церкву в рідному селі П’ятничани.

МУТНИЙ/ТАЙОЖНИЙ СОЮЗ – зневажливі назви Митного (Таможенного. – рос.) союзу, в якому задля міждержавної торгово-економічної співпраці об’єдналися Російська Федерація, Білорусь, Казахстан. Одна з вимог Євромайдану – не вступати Україні в Митний союз, а в ЄС.

«МЕЖИГІР’Я» – резиденція Президента України Віктора Януковича. Стала символом недоступності до влади, її закритості.

МІНЗДОХ
– жартівлива скорочена назва Міністерства зборів та доходів України.

СЕЛФІ
– від англійського selfy, фото, на яких людина знімає сама себе. Найчастіше за допомогою мобільного телефона.

СІМ’Я – так називають найближче оточення Віктора Януковича, яке має великий вплив на політику та економіку в державі.

СПІЛЬНОКОШТ – сервіс задля збору спільними силами благодійних коштів для створення суспільно важливих проектів (мистецьких, журналістських тощо).

СТІЛЬНИЦЯ
– так у соціальній інтернет-мережі «Фейсбук» цього року почали називати комп’ютери, що стоять на столі.

Т2 – реклама цифрового телебачення.

ТІТУШКИ – збірна назва напівкримінальних елементів, гопників та безробітних, зокрема спортсменів, яких використовує влада для перешкоджання діяльності опозиційних активістів та для репресивних дій проти вуличних протестів: як-то залякування, побиття та розгону демонстрацій, для нападу на представників ЗМІ, впливу на процес або результати голосування виборів тощо («Вікіпедія»). Назву отримали від імені спортсмена з Білої Церкви Вадима Тітушка, який 18 травня в Києві (події антифашистського мітингу та акції «Вставай, Україно!») напав на журналістку «5 каналу» Ольгу Сніцарчук та її чоловіка фотографа Владислава Соделя.

«ХЮНДАЙ» – назва корейського швидкісного потяга. Через негоду та недоопрацювання в самому механізмі поїзд часто ламався і простоював у дорозі по кілька годин. Пасажири в цей час змушені були чекати в потязі без світла, тепла, а іноді й при зачиненому туалеті.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1780
Категорія: Актуально
Теги: беркут, Євросоюз, ЄС, слова, Вітя, майдан, Чао, фрази, БАНДУ ГЕТЬ, євромайдан




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ