Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


05.01.2020

Сьогодні день вшанування пам'яті святого Феодула


Яке свято 5 січня: що потрібно обов'язково зробити в цей день


У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Феодула і з ним ще 9 мучеників.


Сьогодні день вшанування пам'яті святого Феодула


Інші назви свята:
  • «Феодул»,
  • «Федул»,
  • «Туціндан».
Святий Феодул жив у Фессалоніках в 3-му столітті, був читцем і служив у церкві. Однієї ночі уві сні він побачив у руці предмет, а коли прокинувся, то побачив, що це був перстень з хрестом. З допомогою його сили Феодул багатьох навернув до правдивої віри, допоміг багатьом хворим, зцілюючи від важких недуг. Але коли почалися гоніння на християн, Феодула теж схопили і предстали перед судом. Ніщо не змогло умовити його відректися від Христа. В результаті він помер мученицькою смертю.

У цей день наші пращури на Русі найбільше уваги приділяли худобі та птиці. Добрі господарі виявляли особливу турботу – давали більше корму, приводили в порядок хлів і пташник.


Сьогодні день вшанування пам'яті святого Феодула


На Феодула худобі випікали спеціальні коржики, щоб тварини добре пережили зиму. Коржі робилися з висівок, а щоб нечисть не залишила свій слід на них, загортали в рушник і не залишали без нагляду, щоб та ж нечисть не вкрала коржі.
 
Коржі ще теплими відразу ж несли в хлів і годували ними худобу, не втрачаючи ні крихти. Курям давали зерно, що постояло під пічним вогнем на шосткі. Жінки обтикали стійло соломою, а ясла обсипали листям чортополоху. Це повинно було відігнати нечисту силу.
 

Сьогодні день вшанування пам'яті святого Феодула
 

В цей сняться віщі сни. Муха або її дзижчання обіцяють конфлікти на роботі, кров і м'ясо – поповнення сімейства, бруд і безлад означають тривалі неприємності, а школа, вчитель або канцелярія – гіркий досвід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 січня не можна брати у руки гострі предмети, а найголовніша страва цього дня - пряники

На Федула треба читати Священне Писання і молитися до Богородиці. Також саме з цього дня треба постаратися завершити всі свої справи до Різдва.

Бажано в цей день зробити якомога більше добра для близьких та оточуючих людей.

Схожі матеріали:
👁 605
Категорія: Актуально
Теги: Федул, Сьогодні день вшанування пам'яті




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ