Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.06.2016

Сьогодні християни святкують Вознесіння Господнє


9 червня християни східного обряду відзначають Вознесіння Господнє (Вшестя)


Сьогодні християни святкують Вознесіння Господнє9 червня християни східного обряду відзначають Вознесіння Господнє (Вшестя), день вознесіння Ісуса Христа на небо, яке відбулося через 40 днів після Його мученицького розп’яття та Воскресіння.

Це Свято належить до числа дванадцяти найбільших свят у церковному році. Воно завжди припадає на четвер 40-го дня по Христовому Воскресінні. Так, згідно із текстами Нового Заповіту, Вознесіння Господнє – день, коли Ісус Христос вознісся на Небо і сів “праворуч Отця”.

Сьогодні – останній день, коли можна вітатися словами «Христос воскрес!», в храмах після Вознесіння ховають плащаницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий комісаріат Полтавщини очолив учасник АТО

Серед народних звичаїв – випікання обрядового печиво у формі драбинок, «щоб було по чому Ісусові вилізти на небо». Цей хлібець носили на могилки, щоб в останнє пом’янути померлих. Крім печива, готували також пласкі млинці з пшоняного борошна, у деяких місцевостях пекли паски і фарбували крашанки.

Селяни в цей день обходили свої посіви, качали на них крашанки, оскільки «на Вшестя вже починає викидати колос». До цього часу усі намагалися повністю обсіятися, бо через десять днів буде Трійця.

Схожі матеріали:
👁 911
Категорія: Актуально
Теги: Трійця, свято, Вознесіння Господнє, червень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ