Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


25.04.2016

Сьогодні розпочався Страсний тиждень. В кожного дня є своє призначення


З суботи на неділю гребінчани йдуть до храму, де під час нічної служби зустрічають світле свято Великодня


Сьогодні розпочався Страсний тиждень. В кожного дня є своє призначення У православних почався останній тиждень Великого посту перед Великоднем - Страсний. Він так названий в честь страждань Христа.

Кожен день Страсного тижня має своє особливе значення, і призначений для певних справ. Пост в ці дні має бути особливо суворим. Дозволяються тільки сирі овочі, фрукти, горіхи і хліб, а в п'ятницю краще взагалі обійтися без їжі.

У Страсний Понеділок починається підготовку до Великодня. Пост в цей день особливо суворий, деякі православні навіть утримуються від хліба і води.

У Страсний Вівторок селяни товчуть насіння льону і конопель і, заливши їх водою, поять худобу - для того, щоб весь рік уберегти її від хвороб.

У Страсну Середу готують «пісну вечерю» з 12 пісних страв. Під дах кладуть хліб, сіль і мило. Ймовірно, насичуючись особливою енергетикою, такий хліб і сіль служать оберегом для дому та сім'ї весь майбутній рік, а цим милом відмивають всю сім'ю в Чистий четвер.

Страсний Четвер в народі називають Чистий четвер. У цей день потрібно викупатися до світанку і привести в повний порядок весь будинок. І, звичайно, саме відповідальна справа для Чистого четверга - це приготування пасок і фарбування великодніх яєць.

Також в цей день радять всім в сім'ї взяти по жменьці солі і зсипати в один пакет. Цю сіль прибирають і зберігають, і називається вона «четвергова сіль», сіль Великого Четверга. Нею можна лікувати себе, а також своїх рідних і близьких. Починаючи з четверга з будинку до Великодня не віддають нічого.

Страсна П'ятниця - це найскорботніший день не тільки за весь Страсний тиждень, а й за весь рік. У цей день немає місця веселощам, співу і танцям. У цей день не готують обід - їдять сирі овочі і хліб, спечений раніше. Шити, в'язати, рубати сокирою теж не потрібно в цей день.

Християни із різних країн світу - згадують Страсті Господні. У Страсну п'ятницю - відтворюють Хресну Дорогу, шлях, яким Ісус Христос йшов на Голгофу.

У Страсну Суботу печуть паски і фарбують яйця, якщо не зробили цього в Чистий четвер. Також починають освячувати в церкві паски, пофарбовані яйця і сирну паску. Відома традиції не спати всю ніч напередодні Великодня - щоб не «проспати» весь майбутній рік.

Не спати всеношну - значить провести в бадьорості і активності весь рік, до наступного Великодня. З суботи на неділю гребінчани йдуть до храму, де під час нічної служби зустрічають світле свято Великодня, яке в 2016 році випадає на 1 травня.

Схожі матеріали:
👁 1201
Категорія: Актуально
Теги: церковне свято, свято, страсний тиждень, Великодень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ