Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.06.2013

Сьогодні в Україні День скорботи і пам'яті жертв війни


В Україні сьогодні День скорботи і пам'яті жертв війни. Це одна з найбільшскорботних дат у вітчизняній новітній історії


Сьогодні в Україні День скорботи і пам'яті жертв війни

Фашистська Німеччина 72 роки тому віроломно напала на Радянський Союз, зі світанку почавши масоване бомбардування по багатьом містам країни та переправлення військових частин вермахту через прикордонні річки.

Офіційно радянському уряду про початок війни повідомив посол Німеччини Вальтер Шуленбург о 5:30 ранку, коли німецька авіація вже бомбила міста.

Слідом за Німеччиною війну СРСР оголосили її союзники - Італія та Румунія. Потім до них приєдналися Фінляндія, Угорщина, Словаччина і Хорватія.

Перший день війни обернувся катастрофою: у ряді районів німецькі танки просто змели обороняються прикордонників і просунулися вглиб території СРСР на 15-20 кілометрів, німецькою авіацією на радянських аеродромах були знищені 1200 літаків, серед обороняються частин панував хаос і плутанина.

Багато істориків після війни жахалися тому факту, що німецькі генерали з натхненням сприйняли накази нацистів ставитися до населення "як до тварин". З перших хвилин авіація варварськи бомбила цивільні об'єкти в Мінську, Києві, Одесі, а полонених і поранених часто вбивали, пояснюючи це тим, що СРСР не підписував відповідні конвенції. На окупованій території відразу з'явилися карателі, які грабували і знищували місцеве населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 72 роки тому цього дня на радянську землю прийшла Велика Вітчизняна війна

Несподівану підтримку СРСР вже в перший день отримав від Англії. Прем'єр-міністр цієї країни Уінстон Черчілль, який вважався головним британським антикомуністом, у своєму зверненні заявив про готовність допомогти СРСР у боротьбі з нацистами. "Якби Гітлер вторгся в пекло, я б надав Палаті громад як мінімум позитивну характеристику сатани", - пояснював Черчілль свою позицію.

На території України військові дії тривали з червня 1941 до жовтня 1944 р. Наша країна зазнала величезних втрат. На фронтах, у концтаборах, у масових каральних акціях загинули до 10 млн наших співвітчизників. Повністю або частково були знищені 714 українських міст, 29 тис. сіл, більше 16 тис. промислових об'єктів. Без житла залишилися 10 млн людей.

Схожі матеріали:
👁 1461
Категорія: Актуально
Теги: Велика Вітчизняна війна, День Скорботи, війна, жертви війни




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ