Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.04.2015

Сьогодні Великий день – Воскресіння Господнє!


Сьогодні – Великдень, офіційна (християнська) назва цього свята – Воскресіння Господа Ісуса Христа, а також Пасха


Воскресіння Господнє!Сьогодні – Великдень, офіційна (християнська) назва цього свята – Воскресіння Господа Ісуса Христа, а також Пасха.

Назва Пасха походить від старогебрейського «песах», що означає «перескочити», «перейти». Юдеї відзначали це свято, як день визволення Ізраїлю з єгипетського рабства. Християни надали цьому святу також подібного значення, святкуючи Визволення людства з неволі гріха, смерті й диявола.

Народні назви цього християнського свята дуже різні: українська - Великдень (великий день), Lieldienas – Найвищий день (латиська), Velykos – Великий (литовська) – тобто Великий день; Wielkanoc (пол.), Veľká noc (словацька), Velikanoč (словенська), Velikonoc (чес.) – тобто Велика ніч; Ускрс (серб.), Uskrs (хорв.) – Воскресіння; Πάσχα (грец.), Pasg (валійська), Pasen (голанд.), Påske (данська), Pascua (галісійська), Pasqua (італ.) – тобто Паска. А от точне походження англійського –Easter, німецького – Ostern, хорватського – Vazam – невідоме і спірне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто нести на кладовище штучні квіти?

Наші пращури вважали, що у ніч на Великдень спати не можна взагалі, бо проспиш усе на світі. Звечора усі мають йти до церкви на всеношну. В красивих кошиках до церкви несуться різноманітні наїдки - сало, хрін, печеню, голубці, все на що здатна кулінарія фантазія, окрім оковитої. Урочиста процесія з півчою та священником освячує і благословляє все це добро.

Під час великоднього богослужіння можна виявити відьом, - вірили українці. Вони можуть торкатися руки священника, а також намагаються будь-що залишитись у храмі після короткого вечірнього богослужіння, коли всі люди мають вийти з церкви.
 


Після церкви вдома починали розговлятися, але перед тим, як сісти за стіл, дівчатам треба вмитися водою, в якій лежить свячене Великоднє яєчко, аби була такою ж гарною та красною. Яким би не було кулінарне розмаїття на столі, але починати обід завжди треба лише з паски. Навіть крихти цього хліба, які впали додолу ні в якому разі не можна викидати на сміття. Відрізаний окраєць треба зберігати завжди як талісман що приносить лише щастя.

Найпоширеніша  великодня забава – гра навбитки. Це коли діти і дорослі вибирають крашанки і стукаються ними: чия розіб'ється, той і програв.

Людину, яка помре на Великдень вважали дуже щасливою, бо саме цього дня ворота раю відкриті, і душа без усілякого суду потрапляє туди.

Вважається, що у Великодню ніч відкриваються усі земні скарби, які світяться на землі чарівними вогниками, проте побачити їх може лише найменша дитина в родині, та й то якщо помисли її чисті.

Протягом сорока днів по Великодню, аж до Вознесіння, всі православні християни мусять вітатися один з одним словами "Христос Воскрес!" і отримувати у відповідь підтвердження цих слів "Воістину воскрес!"

Схожі матеріали:
👁 1045
Категорія: Прес-реліз
Теги: Пасха, свято, Воскресіння Господнє




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ