Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


27.04.2016

Спостерігати за природою цікаво та корисно


Завдяки семінару виникли цікаві перспективи інтелектуальної співпраці зі спеціалістами з Фінляндії


Спостерігати за природою цікаво та корисн19-21 квітня 2016 р. науковий відділ Національного природного парку "Пирятинський"  взяв участь у науково-практичному семінарі "Літопис природи України – створення спільної бази даних для наукового аналізу і підготовки наукових публікацій".

Семінар організували Міністерство екології та природних ресурсів України спільно з Університетом Хельсинки (Фінляндія), за підтримки Всесвітнього Фонду Дикої Природи WWF. Гостинно приймали учасників семінару природний заповідник "Розточчя" та Яворівський національний природний парк, що розташувались серед мальовничої природи, чудових лісів Львівщини.

Головна цікавинка семінару - це доповідь фінських науковців про те, наскільки важливими та цікавими для сучасної екологічної науки є довготривалі спостереження за фенологічними явищами у природі та за дикими видами фауни і флори.

Закордонних вчених нині дуже цікавлять дані, які накопичувалися десятки років. В Україні такі архіви зберігаються майже виключно у заповідниках, природних та біосферних, наприклад, біосферний заповідник "Асканія-Нова" (Херсонська обл.), Чорноморський біосферний заповідник, Карпатський біосферний заповідник (Закарпатська обл.), Канівський природний заповідник (Черкаська обл.), деякі інші. Дуже тривалі дані спостережень планують використати для прогнозів зміни клімату, змін якості середовища, ефективності збереження природи.

НПП "Пирятинський" - дуже молода природно-заповідна територія в цьому аспекті, але науковий відділ вже накопичив дані щорічних спостережень за 7 років і веде щорічні Літописи природи, де відображається така інформація. У сучасному інформаційному суспільстві, наукова та інтелектуальна цінність даної інформації з роками буде зростати з геометричною прогресією.

Для усіх, хто цікавиться спостереженнями за природою та її збереженням, важливо знати, що фенологічне спостереження (спостереження за явищами у природі) виконувати дуже просто, але його дані мають значення лише за правильної організації, зокрема: 1) кожне спостереження за явищами природи потрібно вести щороку в одному місці або на одному маршруті, бо у різних місцях час настання певного природного явища суттєво відрізняється; 2) усю інформацію потрібно одразу записувати, у полі, не відкладаючи; 3) не лінуватися вдосконалювати свої знання про обрану тварину чи рослину, за якими Вам подобається спостерігати.

Окрім фенологічних спостережень, не менш цінними є дані про щорічну чисельність окремих рослин, тварин чи грибів. Архів такої інформації за 10 і більше років допомагає розуміти, які організми нормально існують у нашому краї, а які поступово зникають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківська ДМШ: Творчість наших бабусь

Завдяки семінару виникли цікаві перспективи інтелектуальної співпраці зі спеціалістами з Фінляндії. Отже, українська наука та охорона природи ще не вмерли, і наші дослідження можуть стати внеском у міжнародні екологічні дослідження. Біолог, еколог, географ збирають дані повільно, з року в рік, багато працюючи у полі, і результати такої роботи не приходять швидко, але мають серйозну інтелектуальну цінність і дають нам нові знання.

Національний природний парк "Пирятинський" запрошує молодь та усіх, хто цікавиться наукою, знайомитися з "Літописами природи" (починаючи з 2012 р.) і залучатися до багаторічних фенологічних спостережень.
 


 
Науковий співробітник, к.б.н. О. Абдулоєва


 

Схожі матеріали:
👁 1114
Категорія: Прес-реліз
Теги: природний парк, природа, Пирятинський




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ