Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.12.2017

Свято Анни: День, коли змагаються світло з темрявою, а вагітні повинні дотримуватися суворих правил


Говорили, що саме 22 грудня вдень найхолодніша груднева погода


Свято Анни: День, коли змагаються світло з темрявою, а вагітні повинні дотримуватися суворих правилУ церкві 22 грудня вшановується пам'ять святої Анни, яка також відома як мати Богородиці. Анна разом зі своїм чоловіком Іоакимом досить довго не могли зачати дитину. І коли вони вже й зовсім зневірилися, оскільки були в похилому віці, їм з'явився ангел, який сповістив, що зовсім скоро вони стануть батьками. Вдячні Анна і Іоаким вирішили, що згодом віддадуть свою дочку в храм для служіння Богу. Після того, як ангел оголосив цю новину, у них народилася дочка, яку вони назвали Марією.

Кажуть, що саме на Анну, 22 грудня, стоїть найхолодніша груднева погода.

22 грудня вважали своїм святом і бджолярі. Уранці вони приходили в бджоляник і читали спеціальні замовляння на здоров'я бджіл. Це допомагало отримати багато меду в наступному році. Без особливої потреби 22 грудня з дому не виходили, особливо ввечері, оскільки вірили, що саме зараз хижі звірі збираються в зграї, і це може становити небезпеку для людини.

Вважалося, що 22 грудня починається справжня сувора зима. У цей день вагітні жінки повинні були дотримуватися суворого посту (в інші дні вони від посту звільняються), уникати будь-яких сварок і неприємностей. Були й інші заборони: вагітним не можна розпалювати вогонь, в'язати, вишивати, щоб випадково не нашкодити майбутній дитині - вважалося, що розпалений в цей день вогонь може залишити червону мітку на тільці дитини.

Цього дня дівчата збиралися на свої сходки, щоб узгодити, як будуть святкуватися різдвяні свята. Дівочі громади, як і парубоцькі, мали свої традиції. На сходках теж обирали "отаманшу" - старшу дівчину, яка організовувала дівочі збори і керувала громадськими справами. На дівочих сходках не існував обряд посвяти, але діяло неписане правило: могла приходити сюди та дівчина, яка вміла вишивати, шити, прясти. Правда, екзамен їй не влаштовували, проте спостерігали, чи не лінується вона, чи володіє секретами рукодільництва. Якщо так, то можна йти на досвітки та вечорниці.

У народному епосі 22 грудня вважали часом, коли борються між собою сили світла і темряви. Говорили, що зараз Сонце вмирає і знову відроджується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Полтавщини може “сісти” на вісім років за знущання з кота

Народні прикмети на 22 грудня

Гарна погода - 31 січня теж буде сонячно

Іній на деревах - буде похмуро під Новий рік

Якщо людина народилася 22 грудня, то в якості талісмана слід носити агат або малахіт

Вагітним жінкам заборонено 22 грудня розпалювати вогонь або виконувати будь-яку роботу - це може нашкодити майбутній дитині

Рясний іній на деревах - буде хороший урожай

Якщо сніг 22 грудня лежить впритул до огорожі, то буде погане літо. Просвіти обіцяють багатий урожай.

Схожі матеріали:
👁 817
Категорія: Актуально
Теги: грудень, прикмети, Свято Анни




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ