Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.11.2016

Тарасівська школа: Роль музейної педагогіки у національно-патріотичному вихованні


Центром національно-патріотичного виховання у школі є музеї


Тарасівська школа: Роль музейної педагогіки у національно-патріотичному вихованні10-11 листопада 2016 року у Горішніх Плавнях відбувся обласний семінар-практикум відповідальних за організацію музейної роботи у навчальних закладах району, міста, об’єднаної територіальної громади за темою «Роль музейної педагогіки у національно-патріотичному вихованні та особистісному розвитку дітей і молоді».
                  
Присутні на семінарі стали учасниками практикумів, які проводилися у:
- зразковому історико-краєзнавчому музеї при ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 («Від маленького поселення – до великого міста»);

- зразковому меморіальному музеї В.О. Нижниченка при спеціалізованій ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 ім. В.О. Нижниченка («Зразковий меморіальний музей В.О. Нижниченка – центр патріотичного виховання школярів»);

- зразковому шкільному музеї народознавства «Диво» при ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 («Зразковий шкільний музей народознавства «Диво» – осередок освіти і національно-патріотичного виховання учнівської молоді. Реалізація молодіжного проекту «Український дивограй» як засіб масового залучення молоді до відродження та розвитку української культури»);

- у музеї українського побуту при спеціалізованій ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 («Музей при навчальному закладі як засіб відродження й пропаганди історичної минувшини та залучення учнівської молоді до її збереження»);

- у музеї історії школи при спеціалізованій ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 («Роль шкільного музею у вихованні патріотизму учнів та поглибленні духовної єдності поколінь»).

На базі Центру дитячої та юнацької творчості  пройшов семінар з питань музейної роботи. З вітальним словом виступила начальник відділу освіти Горішньоплавнівської міської ради Шошина І.В. Були представлені виступи:

- «Роль музеїв при закладах освіти у національно-патріотичному вихованні дітей та молоді» – Гажієнко Г.І., заступник директора Департаменту освіти і науки;

- «Організація діяльності музеїв у навчальних закладах міста Горішні Плавні» – Хохуля П.І., головний спеціаліст відділу освіти;

- «Співпраця загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів – один з аспектів національно-патріотичного виховання дітей та підлітків» – Сакун Н.А., директор ЦДЮТ та Донець Н.В., методист ЦДЮТ;

- «Нормативно-правова база та методичне забезпечення діяльності музеїв при навчальних закладах Полтавщини. Тенденції розвитку шкільного музейництва в області» – Ярошенко Ю. О., методист ПОЦТКУМ;

- «Робота з фондами шкільного музею як джерельна база у пошуково-дослідницькій діяльності учнівської молоді» – Бровко Н.Д., методист ПОЦТКУМ.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарасівська школа: Підсумки осіннього місячника чистоти та благоустрію прилеглих територій

Гажієнко Г.І. звернула увагу на Програму національно-патріотичного виховання підростаючого покоління. Розроблено обласну концепцію на 2015-20 р.р. та обласну програму національно-патріотичного виховання на 2016-20 р.р. Центром національно-патріотичного виховання у школі є музеї. Вони повинні бути дієвими, повинен підтримуватися зв’язок з іншими музеями, проводитись пошукова робота.

 

 

Методист ПОЦТКУМ Ярошенко Ю.О. повідомила, що в кінці 2015 року проведено огляд-конкурс музеїв при навчальних закладах. Була проведена значна робота. На даний час існує 184 музеї, декілька музеїв було закрито з об’єктивних причин. Серед кращих районів щодо музейної справи відмічено Полтаву, Решетилівський, Чутівський, Пирятинський, Лубенський, Новосанжарський райони. Виявлено, що деякі музеї у своїй роботі керуються застарілим Положенням, хоча є нове від 2014 року.

У музеї повинні бути такі документи: інвентарна книга та акти про прийом/передачу експонатів. Як показала практика, таких актів практично нема. Треба заготовити бланки актів, зразки є, і оформляти, вказуючи чи здають річ на тимчасове/ постійне зберігання. Буває, що люди приносять дуже цінні речі. Вони повинні ставити свій підпис. Як вести інвентарну книгу, були надруковані вимоги.

 

 

Щодо перспектив, то звернули увагу на лист МОН від 22.05.2015 р. №1/9-255 «Про перегляд підходів з організації діяльності музеїв історичного профілю». Повинні бути комісії, які оглядають роботу музеїв, розглядають заявки про присвоєння звання зразкового тощо. Заявки про присвоєння звання зразкового музеї подають щороку в листопаді. В 2016 р. це треба зробити до 21 листопада. А на майбутнє краще це робити у жовтні.


 

З цього року починається Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв при навчальних закладах «Край, в якому я живу», Положення затверджене Наказом МОН від 21.09.2016 р. за № 1129. Районний етап можна не проводити. І тур – обласний, матеріали передаються до обласного центру туризму. ІІ тур – очний, буде проводитись у Києві. У цьому році проводяться по трьох профілях: етнографічний, військовий, історія закладу.

На сайт подати керівника та час роботи музеїв. У Чутівському районі створено хороший блог про роботу музеїв. Центр туризму співпрацює з музеєм НАН. В другій половині 2017 року потрібно закінчити переробку уніфікованих паспортів музеїв.
 


 

ПОЦТКУМ видав лист від 25.10.2016 № 01-12/403 «Щодо організації роботи музеїв при навчальних закладах області у 2016-2017 навчальному році». Звернули увагу на календар масових заходів, інструкцію з організації обліку музейних предметів та положення про фондово-закупівельну комісію музею.

Доповідач наголосила, що не потрібно боятися створювати музеї, музейні кімнати тощо. Всі необхідні документи знаходяться на сайті ПОЦТКУМ: poltavatourism.ucoz.com.

Керівникам рекомендовано знайти кошти для оплати керівникам шкільних музеїв.

Бровко Н.Д. наголосила, що музеї славляться оригінальними експонатами, музей – це пошукова робота. Зараз існує 2 пошукові експедиції: «Моя Батьківщина – Україна» і «Мій рідний край». Друга пов’язана з кількаденним походом. Є посібник про проведення такої експедиції. Наприклад, побувати у музеї, визначити аспект, який не висвітлено у музеї, йти в похід і досліджувати. Наприклад, у війну були розстріляні жителі; прослідкувати долю їх дітей можна чи родичів.


 

Всі матеріали можна знайти на сайті центру туризму. Всю цю інформацію рекомендовано презентувати на семінарах керівників музеїв при навчальних закладах та заступників з виховної роботи.

Директор ПОЦТКУМ Комісар С.В. підвів підсумки першого дня семінару-практикуму.

 

 

11 листопада учасники семінару працювали на території Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, де було проведено практикум «Навчально-тематична екскурсія «Історико-культурні пам’ятки та промислові підприємства м. Горішні Плавні як об’єкти комплексних краєзнавчих досліджень рідного краю».

Завідуючий історико-крєзнавчим музеєм та музеєм ОАО «Полтавський ГОК» провів пізнавальні екскурсії у цих музеях, а також на місці видобутку залізної руди. Учасники також побували на о. Келиберда.
 

 
Тарасівська ЗОШ І-ІІІ ступенів


Схожі матеріали:
👁 1524
Категорія: Шкільний екран
Теги: музей, Шкільний музей, музеї народознавства «Диво», Тарасівська школа




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ