Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


16.06.2017

Тарасівська школа: Що означає "сучасна шкільна газета" та як її створити


Участь в майстер-класі взяла і вчителька Тарасівської ЗОШ Редька Н.О.


Тарасівська школа: Що означає "сучасна шкільна газета" та як її створитиНа ці завдання 26.05.2017 центром практичної психології і соціальної роботи, центром педагогічних інновацій та інформації Полтавського ОІППО проведений черговий майстер-клас «Як створити сучасну шкільну газету».

У заході взяли участь 24 особи (учні/студенти, дорослі), зацікавлені у розвитку шкільної газети, оновленні її концепції відповідно до процесів, що відбуваються у світі та державі. Проблема шкільної газети зацікавила представників вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, професійно-технічної освіти, загальноосвітніх навчальних закладів.
                                       
Участь в майстер-класі взяла і вчителька Тарасівської ЗОШ Редька Н.О., керівник шкільного гуртка «Юний журналіст».
 
Шкільна газета має ознаки органів преси:
 
- постійна назва;
- готується шкільною редакційною колегією, яка включає дорослих та учнів (головний редактор, редактор, коректори, журналісти-юнкори).
- дописувачами до шкільної газети можуть бути батьки, учителі, учні, представники громадськості, які причетні до життя школи;
- видається через певні проміжки часу (принаймні раз на місяць), не повторюється змістовно і оформлена в одному стилі.                          
                                        
Шкільна газета – це набір новин і статей / оповідань, які пройшли редакційне опрацювання і призначені для читання школярами та іншими зацікавленими життям навчального закладу.Шкільна газета може поширюватися для читання на папері стінгазета / друкований варіант або в електронному вигляді (інтернетверсія, в форматі pdf).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарасівська школа: Про початок роботи в дитячому оздоровчому таборі "ВЕСЕЛКА"

Шкільна газета це фундаментальний засіб по формуванню свідомості учасників навчально-виховного процесу, демократичних стосунків у системі освіти, розвитку творчості. Наразі у системі освіти спостерігається відставання у цьому напрямку. Шкільна газета потребує оновлення концепції та осучаснення змісту.


Тарасівська школа: Що означає "сучасна шкільна газета" та як її створи
 

Учасники виявили ключові труднощі шкільних газет, що потребують вирішення для покращення шкільного медіа (газети):
 
- чимало медіа, які навчальні заклади презентують як газету, не містять ознак газети (відсутні новини, рубрики, жанри тощо). Тому їх не можна вважати шкільними газетами.
- шкільні газети готують кілька осіб, які і є дописувачами, тому такі газети цікаві досить обмеженому колу читачів;
- у газетах недостатньо представлені матеріали учителів, батьків, учнів (студентів), громади, які причетні до життя навчального закладу;
- низька привабливість вигляду газети;
- розміщення матеріалів на шпальтах друкованих і електронних видань здебільшого не сприяють швидкому сприйняттю інформації.
 
У ході майстер-класу його учасниками створено 5 макетів сучасних шкільних газет, які містять потенціал для: завоювання читацької аудиторії, формування читацької грамотності школярів. У листопаді 2017 року планується проведення обласного конкурсу шкільних газет. Зацікавлених запрошуємо до медіаосвітнього руху у області.
Майстер-клас зі створення шкільної газети, як і інші заходи з медіаосвіти, сприяють підготовці дорослих та учнів до участі у міжнародному дослідженні PISA, що проводиться під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) у 2018 році (розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.02. 2016 року № 42 «Деякі питання участі України у міжнародному дослідження якості освіти PISA-2018»).

Тарасівська ЗОШ І-ІІІ ступенів


Схожі матеріали:
👁 1009
Категорія: Шкільний екран
Теги: майстер-клас, юний журналіст, Тарасівка, шкільний екран, Редька Н.О.




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ