Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.01.2014

Трави з Ведмежого яру лікують гребінківців


У середу, п’ятницю й неділю Євдокія Петрівна везе трави на базар у Гребінку


Трави з Ведмежого яру лікують гребінківців

Вона не вважає себе знахаркою, просто допомагає людям порадами, травами.

У свої 77 років Євдокія Кулинич час від часу виїжджає з Гребінки до рідних Харківець і збирає у Ведмежому яру лікарські трави. Потім сушить їх, і весь рік у неї є можливість допомагати гребінківцям.

Адже багато хто вже не хоче лікуватися хімією, переходять на народні методи лікування, та й дешевше виходить. У середу, п’ятницю й неділю Євдокія Петрівна везе трави на базар у Гребінку, охоче ділиться рецептами, які збирала все своє життя.

- Євдокіє Петрівно, ви самі родом з с. Харківці Пирятинського району, як Ви опинилися в Гребінці?

- Так, я народилася в Харківцях і все своє життя провела там, аж поки не постаріла і не залишилася сама. Працювала в Пирятинському побутовому комбінаті, і на пошті в Харківцях, і в нашому інтернаті. У мене двоє дочок: Ліда в Чернігові, Наталя в Києві, а перевіз мене в Гребінку мій зять, Віталій Сотниченко.

Коли мій чоловік Григорій помер, Царство йому небесне, то мені там не хотілося жити. Зять купив мені хату в Гребінці, а я свою продала в Харківцях. Про те, що я продаю хату, я не казала нікому в селі, бо якби дізналися, то задушили б за гроші. Хоча я їх і в руках не тримала: при нотаріусу розділили гроші між дочками - і от я вже четвертий рік у Гребінці. А гроші мені для чого? Гроші потрібні молодим. Я й зараз допомагаю дітям та онукам.

- І як вам живеться в Гребінці?

- Я задоволена хатою, у мене сусіди поважні люди: лікарі, депутати. Маю козеня, на літо вже молоко буде. Дочки із сім’ями приїжджають часто, а найчастіше навідується зять, Віталій Сотниченко. Він сам родом із Скочака, приїжджає на вихідні з Києва до Гребінки у футбол пограти з друзями.

Майже кожний базарний день, щоб мені не було сумно, везу туди на велосипеді трави. Мої сусіди-лікарі сказали, щоб я побільше моталася, якщо хочу добре себе почувати. От я і мотаюся.

- Вони дали таку пораду, бо ви чимось хворієте?

Ні, синок, нічим я серйозним не хворію. Усе життя я прожила на свіжому повітрі, а якщо чимось і хворіла, то ніколи не пила отих пілюль.

- А коли Ви почали збирати трави?


- Як вийшла заміж у 21 рік, так і почала збирати трави. У Харківцях є Ведмежий яр, дуже красива там природа, то я біля нього й жила. Далеко за травами не треба було ходити, вони в нас у дворі росли. До нас і з Пирятина по трави приїжджали. Так от, у Харківцях жила колись баба Настя, вона всім допомагала. То якійсь дитині переляк виллє, то заїкання вилікує. Якось у нас на городі завелася медведка, я й пішла до неї за порадою: як її вивести.

Вона розказала мені рецепт: зелень, якою ми хату прикрашаємо на Трійцю, на третій день після свята взяти під ліву руку, а правою рукою розкидати її по грядках, приказуючи: «Під’їдні, під’їдні, 2 рази лупилися, на мою грядочку не дивилися, не дивіться й зараз». Зробила я все це - і медведка зникла. А далі саме життя примушувало шукати рецепти: то діти простудою захворіли, то ще щось.

- Трави ви збираєте в Харківцях у Ведмежому яру, а де рецепти берете?


- Я все життя збираю їх з газет, останнім часом читаю Наталю Зубицьку. Багато чого мені розповів військовий лікар Микола Кривець, наш родич. Він порадив, як мені вилікувати кашель, а тепер передаю його рецепт і вам. Треба у 100 грам олії насипати ложку цукру (без верху) і кип’ятити. Охолоджену олію пити невеличкими долями до одужання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці запрацювала ковзанка під відкритим небом

А якось приїжджає Микола Петрович до нас, а в доньки вухо болить. Він вискочив мовчки у двір, нарвав подорожника, який ріс поряд, пом’яв його, розтер у руках і закапав вухо соком подорожника. Обмотали вухо теплою хустко - і наступного дня болі не було.

А ось є таке рідкісне зілля - реп’яшок, яке я можу порадити тим, хто лікує печінку, язву чи підшлункову залозу. Його ще називають парило. Пити, як. чай.

Якщо ви опеклися:    вісім ложок води і дев’яту ложку солі кип’ятити. Дати охолонути й змастити ганчірку, а потім прикладати до місця опіку. Для тих, хто хоче вивести солі з організму, раджу звернути увагу на корінь соняшника. Один стакан кореню залити З літрами води, тримати на вогні 5 хв., пити три дні.

Потім знов залити 3 літри води, але варити уже 10 хв. Через три дні знов залити нової води і варити 15 хв. Рецептів багато, але головний рецепт усього життя -не бути злим, допомагай і тобі допоможуть.

Олесь Пасічний
"Пирятинська правда"



Схожі матеріали:
👁 1224
Категорія: Актуально
Теги: Ведмежого яру, трави, Харківці, Гребінка, Пирятинський




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ