Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.12.2013

Триває ялинкова кампанія


Лісівники піклуються про насадження мінімум п’ять років!


Триває ялинкова кампанія

Всі ми родом із дитинства. Можливо тому, кожному дорослому, хоча б раз у житті, хочеться повернутися в ту омріяну і казкову країну. Час, коли збуваються мрії, віриш у дива…

Незабаром у кожну домівку завітає найулюбленіше свято, коли доросла людина, немов дитина, мріє отримати подарунок від казкового діда під ялинкою. Саме тому, не зважаючи на вік, рід занять, чи положення в суспільстві, всі, у передноворічний період, намагаються прикрасити свої оселі головним атрибутом Нового року - красунею ялинкою.

Працівники лісової галузі області заздалегідь подбали, аби усі охочі могли придбати лісову гостю за приємними цінами. Нікого вже не здивуєш ялинковими базарами. Проте, дехто і досі дивується - звідки береться така кількість ялинок і чи не шкодить їх вирубка екології? У лісівників є відповідь і на це питання. Справа в тому, що ці дерева (сосни, ялини тощо) висаджуються заздалегідь на спеціально відведеній території. Лісівники піклуються про насадження мінімум п’ять років!

Спеціально для того, аби деякі несвідомі громадяни, не нищили красуні у лісі, не спилювали вершки дерев у містах, не тремтіли, що їх впіймають у будь яку хвилину, чи самі не постраждали під час такого браконьєрства, бо більшість виходить на улов вночі і «працює» похапцем. Це щодо кількості. Що ж до шкоди екології, то тут взагалі все просто. На місце зрубаних соснових насаджень лісівники саджають нові. Більше того, за кошти, виручені з продажу дерев, лісівники мають змогу посадити ще більше саджанців, отримувати заробітну плату, а отже піклуватися про ліси Пирятинщини.

Слід зазначити, що ялинки для продажу також зрубають під час так званих «рубок догляду за лісом» - важливого лісогосподарського заходу, спрямованого на вирощування високопродуктивних лісостанів господарсько-цінних порід. Вони передбачають періодичне вирубування дерев з метою поліпшення породного складу насаджень, підвищення їх якості, продуктивності й біологічної стійкості, скорочення строків вирощування технічно стиглої деревини, посилення водоохоронних, захисних функцій та інших корисних властивостей лісу.

У процесі росту лісонасадження проходять різні стадії розвитку. В перші роки молоді рослини розростаються, утворюють густі зарості, в яких активно розвиваються чагарникові та малоцінні породи. Загущені насадження відчувають нестачу світла, води, поживних речовин. Якщо таким насадженням не надати своєчасної допомоги, то може статися їх масове відмирання. Тому, з метою забезпечення в насадженнях сприятливих умов для головних порід, при рубках догляду вирубуються всі небажані дерева. У передноворічний період хвойні дерева, зрубані під час рубок догляду ідуть на продаж.

 Отже, тільки якщо ви придбали новорічне дерево на спеціально облаштованому місці, а на дереві був прикріплений електронний чіп (бирка зі штрих-кодами), який свідчить про те, що воно зрубано на законних підставах, ви робите неоціненний вклад у збереження екології і розвиток лісової галузі області. Громадян, які все ж таки вирішили зрубати ялинку незаконним шляхом, попереджаємо. Не слід забувати, для чого ви це робите.

Перш за все - для створення новорічного настрою, святкової атмосфери. Украдене дерево ніколи вам його не створить. Крім того, майте на увазі, рейдові бригади лісгоспів області у передноворічний період постійно стежитимуть за насадженнями лісових хвойних дерев. Піти з місця злочину не заміченими не вдасться. Наголошуємо, самовільна рубка дерев (стаття 65) згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладання штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 340 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко: Влада не хоче чути людей, але люди змусять їх почути

Крім того, з порушника, який скоїв самовільну рубку молодняків хвойних порід в грудні-січні (Постанова Кабінету міністрів України від 23.07.2008 № 665) утримуються збитки, нанесені лісовому господарству незаконними рубками в трьохкратному розмірі. Розмір збитків залежить від діаметра при корені та складають від 173 грн. (при діаметрі до 10 см) до 2 тис. 822 грн. (при діаметрі від 22 см, що характерно для сосни кримської). Якщо людина зрубає декілька таких дерев, збитки будуть чималими (5 тис. 100 грн. і більше). Правопорушника буде притягнуто до кримінальної відповідальності згідно зі статтею 246 Кримінального кодексу України, яка передбачає позбавлення волі від 6 місяців до 3 років з відшкодуванням заподіяних збитків.

Шановні громадяни, залюбки купуйте ялинки, вони для того і зростали аби прикрасити ваш дім і зробити свято казковим, але при цьому не забудьте перевірити наявність електронного чіпу. Не допомагайте злодіям у їх діяльності. Подбаймо разом і про настрій, і про ліс.

Анатолій Дащенко,
директор ДП "Пирятинський лісгосп"


Схожі матеріали:
👁 1319
Категорія: Актуально
Теги: Ялинка, Лісівники, Новий рік




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ