Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.02.2014

У Лохвиці знову проводять операції на очах


З приходом до лікарні нового офтальмолога операції відновили


У Лохвиці знову проводять операції на очах

У серпні 2013 року ми писали, що в Лохвицькій центральній районній лікарні з кінця 2012-го простоює офтальмологічне обладнання вартістю близько мільйона гривень.

На ньому за три попередні роки було здійснено 147 операцій, переважно з установки штучного кришталика хворим на катаракту.

З приходом до лікарні нового офтальмолога операції відновили.

18 січня цього року після тривалої перерви відбувся перший операційний день. Асистував хірургам та здійснював післяопераційний догляд молодий офтальмолог Антон Ключко, який мешкає і працює в Миргороді та приїжджає до Лохвиці, із 1 листопада приймає пацієнтів по суботах.

– Пацієнти після операції лежать на ліжках хірургічного відділення, – каже Анатолій Онасенко. Він виходець із міста Червонозаводського, офіційний представник компанії «Техномедексгруп», яка встановила в Лохвиці американський апарат «Мілленіум» для лікування органів зору. – Із новим лікарем ми знайшли спільну мову. Про нього позитивно відгукуються як колеги, так і пацієнти, просто в захваті від його професійних і людських якостей.

– Після річної перерви операційну ретельно готували, – каже Антон Ключко. – Апарат перевірив інженер, завчасно готувався хірург. У наш час реорганізації медицини перебування офтальмологічних пацієнтів на хірургічних ліжках – нормальне і розповсюджене явище. Око швидко заживає, бо операція проводиться за допомогою ультразвуку. Через тиждень перевірив остаточний результат. Перша пацієнтка не бачила обома очима, оперували одне.

Зір повернувся на 70%. Дуже зраділа і зразу ж запитала, коли вже зробимо операцію й на другому оці. У другої пацієнтки порятувати можна було лише одне око, після встановлення кришталика відновилося 60% зору. Сказала, що востаннє так бачила, коли була молодою. Жалкує, що не можна відновити й слух. Протягом місяця після операції зір продовжує відновлюватись, лікар сподівається, що повернеться на 100%.

Офтальмологічну операційну на базі лор-відділення Лохвицької райлікарні обладнали 2009 року коштом спонсорів. Обладнання належить фірмі «Техномедексгруп». Американський апарат «Millennium» включає в себе комп’ютер і бінокулярний мікроскоп, повністю контролює весь процес операції. За стандартним договором, на ньому мають проводити тисячу операцій на рік.

Фірма зацікавлена у проведенні операцій, адже продає штучні кришталики. Але допустила проведення меншої кількості операцій для Лохвицької ЦРЛ, хоча «накрутка» на кришталиках маленька, дозволяє окупити операційний комплекс після тисяч операцій. При такій схемі роботи пацієнти платять лише за витратні матеріали, це близько 4–6 тис. грн, залежно від вартості штучного кришталика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розширене засідання літературного гуртка "Ліра"

Лікар Олександр Даценко припинив робити операції, коли в лікарні ліквідували лор-відділення. При ньому були ліжка для офтальмологічних пацієнтів, де після операцій вони перебували під наглядом. Після скорочення лор-пацієнтам виділили ліжка при хірургії. Олександр Олександрович наполягав, щоб так само для його пацієнтів виділили спеціальні ліжка. Адже згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я від 15.03.2007 р.

№117, протокол надання медичної допомоги хворим із катарактою (хірургічне втручання, в тому числі кріоекстракція з імплантацією штучного кришталика) вимагає ІІІ рівня медичної допомоги, яка надається у стаціонарі офтальмологічного профілю, хворий непрацездатний протягом шести тижнів і підлягає диспансеризації. При наявності спеціальних ліжок і лікар отримує доплату до зарплати. Також Олександр Олександрович мріяв одержати набір мікрохірургічних інструментів.

Головний лікар Віктор Бурлей тоді наполягав, що відсутність ліжок – не перепона для операції, для цього потрібна лише добра воля лікаря. Адже пацієнта можна покласти й на хірургічне ліжко, забезпечити необхідним доглядом і лікуванням. Кришталик фірма надає з набором одноразових інструментів у комплекті, а лікарі-фахівці, які приїжджають, мають власні. Місцевому лікарю, який поки що тільки асистує, фірма дасть інструменти, коли він отримає право робити операції сам.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1533
Категорія: Актуально
Теги: Зір, лікарня. операція, офтальмолог, Лохвиця




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ