Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


01.06.2017

У Полтаві відбувся круглий стіл на тему земельної реформи в Україні


Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?»


У Полтаві відбувся круглий стіл на тему земельної реформи в УкраїніКруглий стіл «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?» – один із заходівциклу, які проводитьПолтавська обласна сільськогосподарська дорадча служба «ПОРАДА» спільно з фахівцями для роз’яснення всіх питань земельних відносин та сільського розвитку. Про це Grebenka.com повідомили в прес-службі Полтавської ОДА.

Земельна реформа – одна з найбільш очікуваних в Україні змін. Запровадження повноцінної власності на землі с/г призначення — це гарна умова для розвитку як для агропромислового комплексу, так і для економіки України в цілому. Це великі можливості для тих семи мільйонів громадян-власників земельних паїв. Адже реформи передбачають скасування штучних обмежень їх конституційних прав.

– За підтримки Міністерства аграрної політики та експертного середовища наша служба проводить серію заходів для роз’яснення та інформування місцевого населення щодо земельної реформи, –говорить Світлана Андрієнко, директор Полтавської обласної сільськогосподарської дорадчої служби.– Одне зі стратегічних завдань держави зараз — врегулювання правил у цій сфері. За десять років роботи у дорадчій службі я жодного разу не стикалася з такою потужною програмою обговорення основних положень. Зараз є можливість почути кожен регіон.

Ми можемо дізнатись думку землевласників, органів місцевого самоврядування, селян.
Світлана Андрієнко переконана, що саме регіональні фахівці не повинні бути осторонь таких обговорень і їхня думка має бути почута. Особливо беручи до уваги, що самеПолтавська область – одна з передових у країні в галузі сільського господарства.

–У нас не сформований ринок землі. А це дуже серйозно. У випадку врегулювання земельного законодавства, ми будемо спостерігати підвищення рівня якості землі та належний рівень орендної плати. Ми забезпечимо надходження до місцевих бюджетів, – говоритьСвітлана Андрієнко.


У Полтаві відбувся круглий стіл на тему земельної реформи в Україні
 

Директор «ПОРАДИ» зазначила, що зараз дорадча служба – провідник державної та регіональної аграрної політики:

–Ми зберегли свій статус та можливості завдяки підтримці ОДА й обласної ради. Це можливо тому, що була прийнята обласна програма дорадництва за кошти обласного бюджету. Добре, що на обласному рівні є чітке розуміння, що можливості для розвитку малого та середнього бізнесу Полтавщині завдяки земельній реформі просто неймовірні. У нашої області великий потенціал.

Питання ринку землі в Україні поділило громадськість на два табори. З одного боку –прихильники абсолютно відкритого ліберального ринку. А з іншого–представники консервативних кіл, які вбачають у знятті мораторію більше ризиків, ніж переваг та можливостей.

У Полтаві відбувся круглий стіл на тему земельної реформи в Україні
 

Один із експертів круглого столу – директор Департаменту агропромислового комплексу Полтавської ОДА Сергій Фролов. Він переконаний, що у вирішенні земельних питань поспішати не потрібно та наголошує на необхідності чітких визначень правил цивілізованого ринку землі.

–Зараз існує багато ключових моментів, які необхідні для селян та власників паїв, але їх немає у земельному законодавстві. Я – за цивілізований ринок землі, з чітко прописаними правилами. Поспішати не потрібно. Необхідно взяти до уваги низку факторів, зберегти перспективи землі. Добре, що такі зустрічі у вигляді дискусії проходять по всій області. Це дуже потрібні акції, це допомога селянам скористатися їхніми конституційними правами, –говорить Сергій Фролов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавщина лідирує у загальних обсягах видобутку вуглеводнів в Україні

На його думку, держава повинна чітко сформувати земельний банк. І вже потім здавати землюв оренду тому, хто має відповідну аграрну освіту та досвід праці.


У Полтаві відбувся круглий стіл на тему земельної реформи в Україні
 

—Людина має піклуватися про цю землю. Добре, якщо вона буде проживати у тій місцевості, де придбала земельні паї. Саме за таких умов ми зможемо забезпечити розвиток сільських територій області. А також не допустити плутанини у такій важливій справі, –переконаний директор Департаменту агропромислового комплексу Полтавської ОДА.
 
У Полтаві відбувся круглий стіл на тему земельної реформи в Україні


Схожі матеріали:
👁 787
Категорія: Актуально
Теги: земельна реферма




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ