Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.09.2014

Вибори-2014: особливості нового політичного сезону


Дострокові вибори до Верховної Ради України 26 жовтня 2014 року зараз викликають справжню бурю в українському суспільстві


Вибори-2014: особливості нового політичного сезону

ДОСТРОКОВІ ВИБОРИ ЧИ НАРОДНА ЛЮСТРАЦІЯ?

Дострокові вибори до Верховної Ради України 26 жовтня 2014 року зараз викликають справжню бурю в українському суспільстві. Рівно через місяць ми вдруге за рік відвідаємо виборчі дільниці і глибоко замислимося над бюлетенями. Чи потрібні ці вибори взагалі?

Становище в державі вкрай важке. Але навіть при цьому українське суспільство вже підтвердило свої тверді наміри щодо радикальних змін в ешелонах влади. Яскраве тому свідчення – вибори Президента України 25 травня. Явка була просто безпрецедентною. Більшість громадян України підтвердили свій європейський вибір.

Нещодавно Президент Петро Порошенко ще раз наголосив на необхідності перевиборів до ВРУ: «Я прийняв рішення про розпуск парламенту після голосування закону про визнання так званих ЛНР та ДНР терористичними організаціями, коли я побачив 228 голосів  я зрозумів, яка загроза нависла над Україною, якщо цей парламент продовжить працювати».

Багато політиків продовжують говорити про необхідність запровадження військового стану на Донбасі, а відтак і про відтермінування виборів. Такі політичні сили, як КПУ (не дивлячись на розгляд справи про заборону цієї структури), намагатимуться повернутися до влади – їх навіть зареєстрували в ЦВК.

Поза сумнівом саме українське суспільство повинно звести нанівець найменшу спробу відродження подібних антиукраїнських об’єднань. Адже сама позиція повного ігнорування вибору українського народу, демонстративне «неголосування» за цілу низку вкрай важливих законів та положень, позбавило подібні політичні об’єднання права на існування у новому українському парламенті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК зареєструвало вже 39 кандидатів в нардепи в одномандатних виборчих округах Полтавщини

Ці деструктивні сили розуміють: з одного боку – нова українська реальність точно виб’є їх з крісел Верховної Ради. Тому і протидіють виборам. З іншого – багато хто з теперішнього українського політикуму представляє прокремлівську колону, тому і не голосує у парламенті за необхідні для України реформи. Робиться це на догоду Володимиру Путіну, який хоче відірвати Україну від європейських цінностей.

Небажання певної частини нинішнього складу Верховної Ради підтримати вимоги Майдану, вимоги Революції Гідності, курс Президента на проведення реформ, які б спрямували країну до виходу з кризи, є неприйнятним для українського суспільства. Натомість політики, які без зупину говорять про люстрацію та водночас відкидають необхідність перевиборів, суперечать самі собі.

Саме зараз – це унікальний шанс підтвердити європейський вибір України. Суспільство зможе самостійно, без фальсифікацій та підкупів повністю перезавантажити парламент. Вибори Президента України 25го травня підтвердили прозорість та чесність волевиявлення. Коли вихід з кризи можливий лише за умови повного оновлення влади, дострокові вибори просто необхідні.

Зараз Верховною Радою вже проголосований так званий закон про люстрацію. Це стосується чиновників, суддів, представників правоохоронних органів. І саме вони зараз можуть спробувати «піти» в народні депутати і сховатися під куполом Верховної ради. Саме тому ці вибори мають стати справжньою народною люстрацією. Справжнім очищенням влади, коли люди самі обирають, самі контролюють і не дають себе обдурити.

Своєю думкою щодо виборів поділився з нами й експерт Сергій Нестеренко.

Сергій НЕСТЕРЕНКО

Консультант з питань психологічної безпеки і технологій впливу, політичний консультант.

Радник Голови Союзу юристів України. Шефредактор журналу «Безпека і Закон». З 1999го по 2007й рік  засновник і провідний першої в Україні рубрики, присвяченої сучасним технологіям психологічного впливу « Trance » в журналі МВС « Людина і Закон». Автор і ведучий навчальних програм з психології безпеки та ефективної комунікації.

 – Сергію, прокоментуйте, будь ласка, другу за важливістю тему, вельми актуальну для українського суспільства після війни на Сході – вибори до ВР. Хто, на вашу думку, будуть головними гравцями дочасних жовтневих перегонів?

 Головний гравець – це, безперечно, «Блок Петра Порошенка, який має найбільше шансів узяти найбільшу кількість місць у парламенті. На другому місці «Народний фронт»  за можливостями й потенціалом. Це ті дві сили, які найбільше конкуруватимуть одна з одною на цих виборах. Щодо решти учасників. Ймовірніше за все, пройде Ляшко зі своєю «Радикальною партією», тобто, «буде третім». А для решти зараз під великим питанням проходження відсоткового бар’єру.

 – А Юлія Тимошенко?

 Не факт, що вона пройде зараз. Її особистий потенціал, у тому числі й фінансовий, уже не той, що колись, рівень популярності втрачений. А навіть якщо вона й пройде, то представлятиме дуже невелику фракцію.

- Хто представлятиме опозицію на виборах?

— Це Тігіпко із «Сильною Україною», «Опозиційний блок». Про них складно говорити, бо їхній електорат сформувався лише останнім часом. Та й узагалі результати виборів залежать від того, як політичні сили ставляться до війни й миру на Сході України. До того ж, електоральні вподобання можуть змінитися буквально впродовж місяця – залежно від ситуації на фронті.

 – Щось не чути про старожилів Ради – комуністів…

 Я вважаю, що КПУ практично не має шансів пройти у ВР, бо весь їхній електорат жив або в Криму, або в Луганській і Донецькій областях. І тепер комуністи фактично залишились без виборців.

-  Наскільки суттєво зміниться парламент? Чи це буде тасування старої колоди, як і дотепер?

 Парламент зміниться радикально, але не з точки зору політичних сил. Знову йде конкуренція не програм, а особистостей. Політичних програм як не було, так і немає. Є невеличка різниця, на якій усі грають – на темі війни й миру. Парламент обирається за тими самими принципами, що і раніше,  за маркетинговими. Тобто виборець голосує за відомих особистостей. З іншого боку, туди прийде дуже багато нових людей, які ніколи не були у ВР, – комбати, велика кількість журналістів… Це справді буде новий за типом парламент, такого в Україні ще не було.

 – А як усі ці нові й старі парламентарії взаємодіятимуть?

 Важко сказати, поживемо – побачимо. Але щодо строкатості парламенту можу сказати, що це може стати «троянським конем» у його роботі. Зараз такий час, коли треба, щоб ВР працювала швидко й ефективно. Якщо цього не станеться, і вони знову почнуть з’ясовувати стосунки між собою, то я не виключаю, що в той чи інший спосіб може відбутися перехід, а точніше повернення до президентсько­парламентської республіки. Бо останнім варіантом залишиться зміцнення президентської вертикалі, якщо і цей парламент виявиться недієздатним.

 – Здається, це буде зовсім не той парламент, на який чекав народ після революції гідності на Майдані. Розчарування видно вже зараз – і у соцмережах, у ЗМІ. Тобто це не та ВР, на яку зараз сподівалися люди. Залишається дати цінні поради виборцям. Про що слід пам’ятати, коли всі ми прийдемо 26 жовтня на виборчі дільниці?

 Пам’ятати варто про те, що не можна піддаватися на політичні маніпуляції. Обирати треба розумом, а не емоціями. Зараз дуже потужно розкручується тема про те, що Путін введе війська, дійде до Києва, Львова і т.ін.

Насправді це суто політичні заяви, спрямовані на те, що посіяти паніку, збурити емоції суспільства. А коли людина лякається, то відповідно шукає захисту. І тут з’являється партія, яка каже – ми сильні, войовничі, ми вас захистимо. Це одна з виборчих маніпуляцій на цих виборах. Тут треба вимкнути емоції, тверезо оцінювати ситуацію й покладатися лише на свій здоровий глузд.

Події та коментарі



Схожі матеріали:
👁 1377
Категорія: Актуально
Теги: вибори, суспільство




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ