Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.01.2014

Водохресні купання. Все, що потрібно про це знати


У неділю, 19 січня, православні відзначають свято Хрещення Господнє


Водохресні купання. Все, що потрібно про це знати

У неділю, 19 січня, православні відзначають свято Хрещення Господнє. Одна з головних традицій цього дня - Занурення в ополонках.

Вважається, що подібний ритуал додає сил, здоров'я, бадьорості на весь рік.

Але чи всім можна займатися «моржуванням» і що варто знати новачкам, які вперше вирішили долучитися до цієї традиції.

А ЦЕ БЕЗПЕЧНО?

 Віруючі люди говорять, що навіть коли на вулиці хрещенські морози, застудитися в крижаній ополонці практично неможливо. Вода в цей день особлива - вона зцілює, а не сприяє захворювань.
 Втім, точка зору медицини дещо інша : перш ніж зануритися в ополонку з холодною водою, до цього потрібно ретельно готуватися.

Починати поступову загартування організму потрібно ще з літа, що б до Хрещення бути повністю готовим зануритися у водойму. А сліпо піддаватися ажіотажу з купанням в річках і озерах рано вранці 19 січня, не варто. Зовсім інша річ, - якщо для вас це питання віри, якщо ж, просто данина моді - краще відкладіть на наступний рік, і, як слід, підготуйте свій організм.

 Лікарі кажуть, що для непідготовленої людини. занурення в крижану воду кшталт стрибка з парашутом, - тобто для організму це короткостроковий, але сильний стрес. Тому, якщо у вас хворе серце, - краще сходіть до церкви і сполосніть у ванній на світанку - кажуть, на Хрещення навіть з кранів ллється свята вода.
 
Список протипоказань:

 - Захворювання серцево-судинної системи;
 - Хронічні запальні процеси;
 - Захворювання нервової системи;
 - Алкогольне сп'яніння або прийняття алкоголю ввечері минулого дня;

ХАРЧУЙТЕСЯ ЗБАЛАНСОВАНО

 Напередодні перед тим, як зануритися в крижану ополонку, важливо правильно харчуватися і їсти поменше шкідливих продуктів. Алкогольні напої заборонені. Та й кофеіносержащіе напої доведеться обмежити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні православні християни святкують Голодну кутю

 Не зловживайте копченим, солоним, жирним і гострим - такі страви «перенапружують» організм, а вам зараз потрібно що б він був сповнений сил і енергії.

 До речі, фахівці рекомендують за день до занурення в холодну ополонку налягати на червону і помаранчеву їжу. Вони містять речовини, які сприяють виробленню гемоглобіну, покращуючи кровотворення.

 НЕ ЗАБУДЬТЕ РУШНИК ТА ШЛЬОПАНЦІ

 Обов'язково вибирайте людну «иордань» - так називається ополонку, в якій належить купатися. Переконайтеся, що біля неї чергують міліціонери і рятувальники, - це обов'язково для всіх « схвалених » ополонок. До речі, вивчіть їх список і виберіть те, що зручніше за все для вас - ближче до будинку, та й температура води в різних місцях може відрізнятися.

 Обов'язково, вирушаючи на «купання», візьміть з собою:

 - Великий махровий рушник, щоб повністю укутати, вийшовши з води
 - Шльопанці, що б до ополонці і назад йти не босоніж. У своєму взутті, природно, теж не можна - після купання ви її просто промочите, а вам ще додому в ній добиратися! - Теплий одяг, яка легко і швидко одягається, з мінімальною кількістю гудзиків і застібок, а краще взагалі без них.
 - Термос з гарячим чаєм, краще трав'яним.

ЗАНУРЮЙТЕСЬ ТА РОЗТИРАЙТЕСЯ ПРАВИЛЬНО

 Поширена помилка новачків - знявши з себе одяг, одразу ж занурюватися в ополонку, щоб швидше все закінчити. Це в корені невірно, і - головне - небезпечно. Ще не до кінця роздягнувшись, а знявши з себе лише верхній одяг, потрібно як слід розім'яти тіло. Кілька разогревающих вправ - присідання, віджимання - разогреют кров і « приженуть » її до кінцівок. щоб кров прилила до кінцівок. Тільки не перестарайтеся, ви не повинні сильно стомитися або спітніти.

 Традиції зобов'язують не просто зайти у воду, а тричі на ній сісти (пірнати з головою необов'язково).
 У воді, особливо для першого разу, не варто перебувати довше 15 секунд! Після чого - жваво на берег.
 Одразу після купання потрібно гарненько розтерти, загорнувшись у рушник цілком. Розтирайте все тіло починайте з голови, щоб поліпшити кровообіг, далі - плечі, руки і т.д. Обов'язково гарненько розітріть поперек, ікри і ступні, щоб повернути хороший кровообіг в ноги.

 Відразу після ополонці потрібно одягнути теплий сухий одяг, Добре б спочатку накинути довгий теплий халат з капюшоном. Так усі частини тіла будуть захищені від холоду та вітру, поки ви натягаєте шкарпетки або брюки.

 Одягнувшись, не стійте більш на холоді, - швидко заходите в теплу роздягальню або сідаєте в прогріту машину. Обов'язково випийте теплого чаю.

Схожі матеріали:
👁 1106
Категорія: Актуально
Теги: Хрещення Господнє, свято




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ