Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


25.01.2015

«Вони гідно виконали свій обов’язок, прийшла черга четвертої хвилі часткової мобілізації»


Навчання мобілізованих триватиме від 25 діб, після чого вони пройдуть бойове злагодження у складі своїх підрозділів


«Вони гідно виконали свій обов’язок, прийшла черга четвертої хвилі часткової мобілізації»На даний час декілька тисяч громадян з Полтавської області призваних за мобілізацією у 2014 році в надважких умовах виконують обов’язки в зоні проведення антитерористичної операції на сході України.

Борячись з екстремальними погодними умовами, вирішуючи побутові питання пов’язані з проживання в польових умовах, знаходячись під постійними артобстрілами – героїчно, не жалкуючи власного життя, стримують атаки терористичних угрупувань не допускаючи їх до інших областей України, які проживають мирним життям.

Плануючи військову операцію на сході і півдні України ворогом було проведено ряд масштабних заходів на деморалізацію Збройних сил України, зокрема місцевих громадян підбурювали на блокування КПП військових частин, перекриття руху військових колон, проводилася робота з батьками, щоб вони прибували до частин та вмовляли не виконувати свій обов’язок, їхати додому та ряд інших провокаційних заходів – відбувалася спланована ворожими спецслужбами інформаційна атака на військових.

Зважуючи на те, що всі попередні роки в армії шаленими темпами скорочувалася чисельність, як особового складу так і озброєння, а здійснити призов в складних, штучно створених, суспільно-політичних умовах неможливо вважалося, що чинити опір буде нікому і повториться кримський сценарій подій.

Але на перекір всьому в державі з березня 2014 року, були оголошені та проведені три етапи часткові мобілізації. Незважаючи на скорочення військових комісаріатів, вони спромоглися доукомплектувати особовим складом себе і потім вже знаходячись у повному штаті, провести відбір громадян за необхідними військовими спеціальностями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патрульных будут обучать американские «копы»

Відібрані громадяни викликалися за повісткою до військових комісаріатів та призивалися до відповідних військових частин. Також значна кількість громадян прибула до військкоматів у добровільному порядку, керуючись покликом серця та усвідомлюючи, що війну потрібно зупинити там на сході і не допустити на Полтавщину. Саме на таку поведінку нашого народу, готовність до самопожертви та захисту свого устрою життя, і не розраховували спецслужби агресора. Вклавши величезні фінансові ресурси у інформаційну війну так звану «промивку місків», створення таких проектів, як, «Малоросія», «Захист російсько мовного населення», «Непустимо фашизм» та інші, наші громадяни самі зробили відповідні висновки та прийняли свідомі рішення.

Незважаючи на те, що держава не зовсім була готова до проведення мобілізації, адже за історію незалежності вона проводиться вперше, але державні та приватні структури об’єдналася з єдиною метою зберегти незалежність та цілісність країни.

Владою на законодавчому рівні рекордними темпами приймалися зміни до законів, якими надавали пільги призваним за мобілізацією громадянам це і збереження середньої заробітної платні, робочого місця, не нарахування відсотків по кредитах, надання статусу учасника бойових дій, виділення земельних ділянок, введення відповідного грошового забезпечення, створення системи компенсацій та виплат при загибелі та пораненні тощо.

Військові частини незважаючи на обмеженні матеріальні ресурси, ведучи одночасно бойові дії, намагалися створити відповідні умови проживання та навчання для призваних громадян. Комунальні, державні структури, великий та малий бізнес з розумінням поставилися та всіляко сприяли в питанннях мобілізації автомобільної техніки. Сотні одиниць цивільної техніки а саме КРАЗИ, КАМАЗИ, автобусів, машини швидкої допомоги та інші поїхали в зону проведення антитерористичної операції.

Не виправдалися плани агресора і в тому, що навіть провівши мобілізацію, призвавши декілька тисяч громадян, держава не зможе їм забезпечити належні побутові умови, одягнути, забезпечити харчуванням, засобами бронезахисту а це потягне відповідні невдоволення, протести, масової дезертирства і врешті решт деморалізацію Збройних Сил України і як наслідок не можливість чинити збройний опір. Так би воно можливо і було, як би відбувалося в іншій державі.

Вся громада України в тому числі і Полтавської області перейнялася проблемами матеріальним забезпеченням наших військових. При сільських (селищних) радах створювалися відповідні фонди допомоги, фізичні громадяни об’єднувалися у групи, волонтерських рух набув небувалих масштабів, звичайні громадяни, великий та малий бізнес перераховували величезні кошти на Збройні Сили – на таке не розраховував ніхто.

Саме завдяки підтримки громади бувші трактористи, менеджера, вчителі, бізнесмени, і бухгалтера втрималися на передовій, стали справжніми військовими професіоналами, яких поважають та бояться терористи, сепаратисти, козаки та інші незаконні формування і незважаючи на всі норми перебування воїна в зоні бойових дій протягом восьми (чотирьох) місяців героїчно стримують ворога на визначених рубежах.

Зважуючи на те, що держава знаходиться в складних але стабільно – прогнозованих умовах керівництво держави прийняло рішення у січні 2015 року оголосити четверту хвилю мобілізації. Зокрема на засідання РНБО Президент Верховний Головнокомандувач Збройний Сил України зазначив, пряма мова – « З метою проведення планової заміни військовослужбовців, які тривалий час виконують бойові завдання в зоні АТО, зараз нарощується угруповання військ і сил для відбиття можливого відкритого вторгнення регулярних військ постає необхідність проведення в 2015 році циклу часткових мобілізацій. Плануючи подальшу мобілізацію, ми, безумовно, маємо врахувати всі помилки, які були під час попередніх мобілізацій».

20 грудня секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що мобілізація у 2015-му році пройде в три етапи і триватиме з січня по серпень. Перший етап почнеться 20 січня і триватиме 90 днів, другий – орієнтовно з квітня і триватиме 60 днів, а третій етап почнеться з червня і також продовжиться упродовж 60 днів.

У зв’язку з тим, що Збройні Сили України постійно отримують відновлену, зняту з тривалого зберігання техніку та новітні зразки озброєння під час мобілізації призову підлягатимуть танкісти, артилеристи, десантники, піхотинці, зв’язківці, ремонтники, водії БТР, БМП, механіки різних систем озброєння, фахівці з питань логістики, радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного, радіаційного захисту тощо. Безумовно, як і раніше, увага буде проявлена до тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях і тих, хто має професійні навички виконання бойових завдань» та до громадян, які у добровільному порядку (не чекаючи повістки) прибуде до військкомату з бажанням призватися на службу чи укласти короткостроковий контакт.

Всі громадяни призвані за мобілізацією будуть направлені до навчальних центрів Збройних Сил України де пройдуть початкову військову підготовку а фахівці з окремих спеціальностей навчання при вищих навчальних закладах Міністерства оборони України.

Навчання мобілізованих триватиме від 25 діб, після чого вони пройдуть бойове злагодження у складі своїх підрозділів. «Ми не тільки будемо призивати уже навчених, ми будемо навчати громадян у навчальних центрах, тому зараз відроджується ціла система навчальних центрів, яка підготує фахівців на техніку, яку ми відновлюємо», – зазначив представник Генерального штабу Збройних Сил України, генерал-майор Олександр Размазнін.   Під час зустрічі з представниками іноземних ЗМІ Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак розповів про мобілізацію, яка розпочнеться у другій половині січня 2015 року.

Мобілізація потрібна перш за все для створення міцного резерву, по-друге - для заміни особового складу, який вже тривалий час несе службу. Нова хвиля мобілізації буде проводитися з врахуванням досвіду минулої, аби уникнути попередніх прорахунків та помилок, - зазначив глава вітчизняного оборонного відомства.

За словами генерал-полковника Степана Полторака, до мобілізації будуть залучатися перш за все військовослужбовці запасу, адже армії потрібен добре навчений резерв. Мобілізовані пройдуть обов’язкову підготовку на базах навчальних центрів Збройних Сил України. Навчання з різними категоріями мобілізованих триватиме 25 днів. Далі всі вони пройдуть бойове злагодження у складі підрозділів.

Тільки після закінчення навчання, забезпечення оснащенням, зброєю, технікою та амуніцією мобілізовані будуть відправлені для виконання завдань, - зазначив Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак.

Відповідно закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію призову за мобілізацією» призову за мобілізацією підлягають військовозобов’язані не заброньовані за народним господарством, придатні за станом здоров’я та морально-діловими якостями до військової служби, перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу а також молодший та старший офіцерський склад віком до 60 років.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

заброньовані на період мобілізації за органами державної влади, підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);

жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і
тільки за місцем проживання);

зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.

Громадяни, яким прибути повістка повинні негайно до військового комісаріату до військового комісаріату та після відповідних заходів відбору бути готовими вибути у війська.

Військові комісаріати готові до призову свідомих, патріотично настроєних громадян, які розуміють необхідність захисту незалежності та територіальної цілісності держави та недопущенню розповсюдженню військових дій на мирні території України, захисту своїх рідних та домівок.
 
Військовий комісар Полтавського обласного військового комісаріату полковник Б.Є.ПАВЛОВ


Схожі матеріали:
👁 1546
Категорія: Прес-реліз
Теги: мобілізація, АТО, навчання




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ