Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


16.07.2020

Вступ до ВНЗ Польщі у запитаннях і відповідях


Які документи потрібно подати для вступу?


Система освіти за кордоном, особливо в країнах ЄС максимально подібна на нашу. А якщо точніше, то це українська система освіти на певному етапі підлаштовувалась під європейську. Для чого це було зроблено? Щоб випускники українських ВНЗ мали змогу працевлаштуватися за кордоном по спеціальності. Проте дуже часто, щоб отримати роботу за кордоном по спеціальності, українські випускники повинні пройти додаткові курси. О того ж, у ЄС випускники з європейським дипломом є більш затребувані серед роботодавців, аніж з українським. Тому, звичайно, європейський диплом дає набагато більше можливостей та перспектив. Один з найкращих варіантів за співвідношенням ціни та якості освіти – це навчання в Польщі. Всі нюанси щодо вступу ви можете дізнатись у фахівців Проекту Освіта Без Кордонів.


Вступ до ВНЗ Польщі у запитаннях і відповідях
 

Ми ж детальніше зупинимося на питаннях, які будуть стосуватися:
  • умов навчання та його вартості;
  • поселення;
  • документів для вступу;
  • тривалості навчання;
  • обрання ВНЗ та спеціальності та ін.

Що ж, давайте розпочнемо!

Хто і коли може вступати?

До вузів Польщі можуть вступати як польські, так і українські і інші іноземні абітурієнти. Для цього потрібно мати свідоцтво про повну середню освіту. Термін подачі документів вивішують на сайті університету. Звичайно, потрібно збирати документи та подавати їх якомога раніше, адже ще потрібно буде відкривати студентську візу, а ця процедура може зайняти до 60-ти днів згідно нового законодавства від 2019 року.

Скільки буде коштувати навчання в Польщі?

Орієнтуйтеся на ціну від 800 євро, в середньому ж це – 1,5-2 тис. євро на рік. Зазвичай у приватних ВНЗ ціни дещо нижчі, ніж у державних, проте є й винятки. Ціна залежить і від спеціальності, і від рейтингу університету, і від форми навчання, яку ви оберете.

Хто може вчитись безкоштовно?

У більшості випадків – це абітурієнти, які мають карту поляка. Тоді можна здавати вступні іспити на рівні з поляками і у разі успішної здачі отримати безкоштовну вищу освіта за кордоном. Якщо ж не вдасться успішно скласти іспити, тоді можна претендувати на знижку близько 30% на навчання.

Інший варіант – виграти стипендію чи грант та поїхати вчитися до Польщі безкоштовно. Для цього потрібно заздалегідь, ще у випускних класах школи готуватися та подавати документи на стипендіальну програму, щоб виграти її.

Які документи потрібно подати для вступу?

Серед основних документів – свідоцтво про повну середню освіту разом з додатком, сертифікат про знання польської мови, медична довідка, закордонний паспорт, свідоцтво про народження, реєстраційна заявка на вступ та інші. Точний перелік документів варто уточнювати в університеті, до якого збираєтесь вступати. Загалом, список документів стандартний, тому не варто переживати.

Чи є якась альтернатива міжнародному сертифікату, що підтверджує знання польської мови? Є. Абітурієнт може пройти річні мовні курси з польської мови в університеті, куди буде вступати. Інший варіант – отримати від ВНЗ підтвердження про те, що абітурієнт на достатньому рівні володіє польською мовою. При навчанні в Польщі англійською мовою потрібно надати сертифікат про володіння англійською мовою. Зазвичай вимагають рівень B2. Такий сертифікат можна отримати в Україні.

Як обрати ВНЗ та спеціальність?

Обов’язково знайдіть в Інтернеті рейтинг університетів Perspektywy та подивіться, які ВНЗ займають найвищі позиції – саме вони і є найпрестижнішими. У рейтингу є абсолютно всі ВНЗ – від державного університет ім. Марії Кюрі-Складовської в м. Любліні до Краківської академії Моджевського. До речі, цей рейтинг оновлюється щороку, тому ви завжди зможете знайти актуальну інформацію.

Коли починається і скільки триває навчання?

Навчання стартує з 1 жовтня (а не з 1 вересня, як в Україні). На економічних та гуманітарних спеціальностях бакалаври вчаться 3 роки, на технічних – 3-4 роки. Тривалість навчання на магістратурі – від 1,5 до 2-х років, залежно від спеціальності.

Де можна оселитись та скільки це буде коштувати?

Оселитись можна у державному чи приватному гуртожитку, або ж зняти в оренду квартиру. Проживання буде коштувати від 400 злотих на місяць.



Схожі матеріали:
👁 557
Категорія: Прес-реліз
Теги: Польдща, документи, навчання, Вступ до ВНЗ Польщі, ВНЗ




Всього коментарів: 1

0
1 Макс   (30.07.2020)
Безумовно рекомендую "Освіту без кордонів" всім тим, хто має в планах навчання за кордоном.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ