Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.06.2016

Здача крові заслуговує поваги


14 червня у всьому світі відмічається Всесвітній день донора крові


Здача крові заслуговує повагиУ критичні для здоров'я моменти ми вимушені звертатися по допомогу до іншої людини: рідному або чужому, який віддасть нам частинку себе. Саме в даруванні і поміщений початковий сенс слова "донор".

14 червня у всьому світі відмічається Всесвітній день донора крові.

Історія донорства бере початок ще в першій третині XIX століття. Перше переливання крові було зроблено в Петербурзі в 1832 році. Але поштовхом для розвитку практики донорства послужила Перша світова війна: військові медики країн Антанти успішно і широко застосовували цитратний метод переливання.

У Росії перше науково обгрунтоване переливання було зроблено тільки в 1919 році у Військово-медичній академії.

1 березня 1926 року силами доктора А. А. Богданова в Москві створений перший в світі науково-дослідний Інститут переливання крові, що розмістився на Великій Якиманці.

У 1928 році вийшла перша тимчасова інструкція про донорство, тоді ж було ухвалене рішення про видачу донорам грошової компенсації на посилене харчування. До цього люди здавали кров в основному для родичів, близьких, друзів, звичайно, безкоштовно.

До середини 1930-х років в країні формуються основні наукові принципи донорства: максимум користі хворому, ніякоїшкоди донору і добровільність самого донорства.

Середина 50-х років XX століття в нашій країні - початок широкого розповсюдження безвідплатного донорства. За З0 років число охочих безкоштовно здати свою кров досягло 70 - 80 відсотків від загального числа донорів.

Корінні зміни в свідомості суспільства відбулися, коли з'явилася можливість одержувати за здану кров грошову компенсацію. Проте винагорода не рятувала загальне положення - донорів ставало все менше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому чоловіки вибирають жінок молодшого віку

У розвинених країнах донорство крові здійснюється головним чином на безоплатній основі. Це досягається завдяки високому престижу такої форми прояву милосердя, пропаганді донорства і заохоченню безоплатних донорів. У Україні з добровільним донорством справи йдуть значно гірше. За останні 20 років кількість донорів в нашій країні зменшилася більш ніж удвічі.

Все, що робить людина, вона робить з розумом. Але тільки деякі речі ми робимо з серцем. Донор завжди виконує свою роботу з серцем і душею. Він робить це не для себе, а для інших, для нас з вами. Здача крові заслуговує серйозної поваги.

Схожі матеріали:
👁 732
Категорія: Прес-реліз
Теги: Всесвітній день донора, червень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ