Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


18.01.2016

Зимові свята та звичаї українців


18 січня – вечір перед Водохрещем – голодна кутя


Зимові свята та звичаї українців13 січня у Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 відбувся конкурс колядок та щедрівок. Ведучі ознайомили усіх присутніх з історією та традиціями зимових свят. Розповіли, як святкували наші предки, про традиційні обряди українців, їжу, пісні. А учні 1-11 класів змагалися у знанні колядок та щедрівок.

Після Нового року починається цикл свят, пов’язаних з кінцем старого року та початком нового. Це період двадцятидення зі святами: 7 січня – Різдво, 14 – старий і Новий рік або Василя і 19 січня – Водохреща.

Одним з найзнаменніших і найвеличніших свят, яким власне починається рік, є Різдво Христове. Починається воно опівночі після Святвечора між 6 і 7 січня. Свято існує з ІХ ст., а у прадавні часи це була Коляда. Традиційно робили “павуків” із соломи, як символ доброї вісті про народження Христа.

6 січня починається Різдво із Святвечора і багатої куті. Кутю готують з пшеничного зерна. Це основна обрядова їжа. До вареного зерна додавали мед, товчений мак, волоські горіхи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Альтернатива комп'ютеру - ковзанка!

І тільки на небосхилі з’являлася перша вечірня зірка, сідала сім’я разом за багатий стіл, який налічував до дванадцяти пісних страв, бо до опівночі ще триває піст. Після вечері діти носили кутю хрещеним батькам.

У день Різдва ходили з зіркою, вертепом, водили козу, колядували. У цей день ніхто не згадував і не розповідав сумних історій, бо Різдво об’єднує усіх злагодою і любов’ю.

 

 

За християнським календарем 13 січня – це день преподобної Меланії-римлянкиЦе - вечір щедрої куті. На свята готують багато різних страв, бо треба не тільки для себе готувати, а й для тих, хто прийде щедрувати.

Молодь в цей день ходила по хатах, співала щедрівки, а хлопці в деяких регіонах готувалися іти вечором в “меланку”. Переодягнені в цигана й циганку, жінку й чоловіка, жида, солдата, чорта хлопці теж ходили щедрувати своїми групами.

14 січня наставав Новий рік за старим стилем. Це також день пам’яті святого Василія Великого, вчителя церкви, який у 370 році був єпископом Кесарії Каппадокійської. Він покровитель хліборобства, тому у цей день ще вдосвіта йшли посівати. Робили це підлітки та діти. Засівали хату, приказуючи: “На щастя, на здоров’я! Роди, Боже, пшеницю і всяку пашницю.”
 


 

У цей день ходили в гості, щедрували, гадали, в деяких регіонах саме в цей день водили “козу”, посівали оселю.

18 січня – вечір перед Водохрещем – голодна кутя. Голодна тому, що готували менше страв, ніж на дві попередні. Ввечері також святили воду, вона мала цілющу силу, деякі вважали її більш сильною, ніж йорданська.
 

 

Водохреща, Йордан припадає на 19 січня. Це третє найбільше свято зимового кола. З ним пов’язують хрещення на Йордані Христа. У церквах в цей день святять воду. У деяких місцях в цей день випускали голубів, стріляли, щоб вигнати зиму.

Зимові свята дуже цікаві. В них багато обрядів, які нам потрібно передати наступному поколінню.

 

 
Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1


Схожі матеріали:
👁 1014
Категорія: Шкільний екран
Теги: голодна кутя, 18 січня, Водохрещення




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ