Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


30.05.2019

Змії: як вберегтися та що робити у разі укусу


Дії при укусі отруйної змії


Щороку з настанням теплої погоди на Полтавщині виникають випадки, коли людей кусають отруйні змії. Минулого року сталося 17 таких випадків. Починаючи з квітня цього року – 2 випадки.

Зокрема, 24 квітня під час косіння трави отримав укус змії 57-річний  мешканець с. Щербані Полтавського району. Стан здоров’я чоловіка був середньої тяжкості.


Змії: як вберегтися та що робити у разі укусу
 

28 травня від укусу змії постраждав 43-річний мешканець Подільського району м. Полтави. Чоловіка госпіталізували до Полтавської обласної клінічної лікарні. Лікарі оцінюють стан його здоров’я як середньої тяжкості.

Найпоширеніша отруйна змія в нашій області - гадюка звичайна. Забарвлення її є надзвичайно мінливим – від світло-сірого до мідно-червоного та чорного з темним ромбічним малюнком на спині.

Улюбленими місцями проживання гадюки є узлісся, лісові галявини, лісосмуги, порослі чагарником яри і балки, степові схили з чагарниками тощо.

З гадюкою можна зустрітися під час відпочинку на природі, походу в ліс, на сінокосі та навіть під час роботи на присадибній ділянці. У сонячний день вона полюбляє вигріватися на стежці, на пнях тощо.

Заходи безпеки

1. Відповідні взуття та одяг. Вирушаючи до лісу чи до інших місць, де можна зустріти змію, необхідно взути високі черевики, одягти грубі вовняні шкарпетки, штани із цупкої тканини, заправлені з напуском у взуття.  

2. Беремо із собою палицю. Вона допоможе випадково не наступити чи сісти на змію. Перед тим,  як ступити в траву, сісти на камінь чи колоду – треба постукати або пошурхотіти палицею, щоб відлякати змію.

 3. Не робимо різких рухів.  Зустрівшись з гадюкою, треба завмерти і почекати поки плазун відповзе. Як правило, змії не атакують першими. Вони кусають, коли відчувають небезпеку.

Симптоми укусу гадюки

Дізнатися, яка змія вкусила – отруйна або неотруйна – можна за місцем укусу. Неотруйна змія залишає одну зубчасту рану із дрібних точок, що утворюють напівовал, а отруйна – дві круглі ранки, з яких переважно витікає кров.

Слід пам’ятати, що хоча укус гадюки має важкі прояви, але він не є смертельним і тільки в надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Важче переносять укус гадюки діти, літні люди та ті, хто має знижений імунітет.

Симптоми укусу гадюки: двохточкова болюча рана з оточуючим її набряком; червонувато-синюшнє забарвлення шкіри в ділянці рани; швидке наростання набряку, що охоплює всю кінцівку і навіть більшу частину тіла. Як наслідок інтоксикації - запаморочення, нудота, озноб, прискорене серцебиття.

Дії при укусі отруйної змії

1. Зберігати спокій та менше рухатись.

2. На місце укусу накласти стерильну пов’язку з антисептиком.

3. Ушкоджену кінцівку слід іммобілізувати, тобто знерухомити, наклавши шину з підручних матеріалів на найближчі до місця укусу суглоби.

4. Зняти усі каблучки та браслети, якщо укус припав на руку, оскільки вони будуть діяти як джгути.

5. Пити багато рідини, щоб зменшити концентрацію отрути в організмі.

6. На рану покласти лід, загорнутий у тканину, або щось холодне, щоб зменшити больові відчуття.

 7. За можливості прийняти ліки від алергії.

8. Якнайшвидше постраждалого доставити у лікарню. При транспортуванні покласти уражену кінцівку на підвищення.

 Що не треба робити при укусі змії
 
1. Накладати джгут на кінцівку вище місця укусу.

2. Припікати чи розрізати рану.

3. Вживати алкоголь.  


Схожі матеріали:
👁 857
Категорія: Актуально
Теги: укус, гадюка, змія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ