Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

21.05.2010

Поезії кобзаря прозвучать на дванадцяти мовах



Поезії кобзаря прозвучать на дванадцяти мовах

Полтавська делегація вшанує пам’ять Тараса Шевченка на його могилі в Каневі. Відвідати це знакове для українців місце земляки збираються 22 травня — у день, коли прах Пророка поховали на Чернечій горі

  Вже втретє полтавці долучаються до всеукраїнської акції «Проща до Тараса». Ініціатива проводити такі заходи належить громадській організації «Простір свободи», а ідея полягає в тому, аби відчути дух Пророка, схиливши голову біля його останнього прихистку.

Акція виводить постать поета за академічні рамки, робить його ближчим і зрозумілим — переконаний полтавський представник організації Євген Янкевич.

Щоразу організатори міняють формат дійства.

Два роки тому це була концертна програма на слова Шевченка, минулоріч — флешмоб, яким громада привернула увагу до того, що могила і досі лишається без хреста:





Могила Тараса Шевченко на Чернечій горі



  — Тобто колись він був, але на початку ХХ століття його знесли, могилу повністю перепрофілювали, зробили зовсім інший дизайн цього парку, і хреста на могилі не стало. Хоча Тарас Шевченко був християнином. В нього є в одному з віршів такі пророчі слова коли він написав, що його поховають і хреста ніхто не поставить і не спом’яне.

  Цього року учасників акції об’єднає рядок із твору Великого Кобзаря «Чому не йде апостол правди і науки?». Тим самим перед українцями буде поставлено питання: що саме потрібно зробити для того, аби у нинішньому часі наблизитися до втілення позитивного ідеалу. Ідеї Шевченка актуальні і нині — головна теза цьогорічного дійства.







 — Відмінність цьогорічної акції полягає в тому, що коли в минулі роки все концентрувалося тільки в Каневі, то цього року буде і в Каневі, і в деяких населених пунктах Криму, — говорить пан Євген. — Буде читання Кобзаря вживу, навіть планується таке символічне читання дванадцятьма мовами.

  Доки одна делегація з Полтави перебуватиме у Каневі, інша поїде до Криму, аби взяти участь у заходах біля пам’ятника Шевченку у Севастополі. Євген Янкевич наголошує, що акція ця неполітична, тому сателітів політруху на неї не запрошували. Якщо хтось і з’явиться — це буде винятково особиста ініціатива. Напевно, що у заходах на Тарасовій горі візьмуть участь музиканти, серед яких гурт САД, що має цілу програму на вірші поета.

  Тим часом у Полтаві 22 травня теж згадуватимуть Тараса Шевченка. Громадські організації нашого краю запрошують долучитися до вшанування, що відбудеться о 14 годині біля пам’ятника Великому Кобзарю.




Тарасова світлиця
















Фото: ГРИГОРІЯ СЛІПАК


Схожі матеріали:
👁 4223
Категорія: Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ