Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

01.06.2010

Світ дитинства потребує захисту



Світ дитинства потребує захисту

Один день щороку привертає увагу дорослих до проблем порятунку дітей від безлічі небезпек, які підстерігають їх у цьому прекрасному світі. Це Міжнародний день захисту дітей.

Міжнародний день захисту дітей відзначається 1 червня щороку, а встановлене це свято ще в листопаді 1949-го, ухвалою Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. День цей покликаний привернути увагу світової спільноти до проблем охорони здоров'я дітей, боротьби з експлуатацією дитячої праці, прав дитини на і освіту, дозвілля й захист від фізичного та психологічного насилля і багатьох інших.

В Україні з 27 вересня 1991 року набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які цю конвенцію підписали, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, навчання та відпочинок тощо. Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998 року.

День цей особливий. 1 -го червня відбуваються різноманітні заходи, що підкреслюють увагу до дитячих прав і до формування гармонійної особистості. Традиційними стали доброчинні акції, нагороди, призи, Святкування відбувається повсюдно. Гучніше у столиці та менш помітне у провінційних містечках.

У державній політиці нинішньої України проблеми захисту підростаючого покоління мають пріоритетний напрям. Але слід зауважити, що розв'язання проблем захисту дитини, дитинства від небезпек, які існують у сучасному житті, далеке від ідеального.

І хоч саме до 1 червня приурочені, як правило, різні святкові заходи, наприклад, відкриття пришкільних таборів літнього відпочинку, як у багатьох областях цього року, але все ж за святами надходять будні, і проблем не стає менше. В Україні зросла кількість випадків фізичного та психологічного насилля над дітьми, про що свідчить безпристрасна статистика. Беззахисність починається іноді з першого подиху дитини. Щотижня тільки в пологових будинках більше 100 новонароджених дітей опиняються без материнської, а отже, і батьківської, себто родинної опіки, бо молоді матері їх просто залишають. Не рідкісні й випадки, коли немовля просто викидається на смітник.

Серед дітей, котрі підростають у повноцінних сім'ях, немало таких, які зазнають не лише якихось утисків, а й знущань і побоїв від своїх рідних.

Не бракує також загроз і з боку чужих людей. Більшість батьків бояться за своїх синів та доньок, коли ті залишаються один на один із зовнішнім світом. Навіть ! у школі учні не можуть почуватися безпечно.

Відразу ж після Міжнародного дня захисту дітей, який на сьогодні вже відзначає 96% усіх країн, світова спільнота має нагоду ще раз повернутися до проблем захисту дітей у дещо іншому аспекті. Адже 4 червня відзначають Міжнародний день безвинних дітей - жертв агресії, проголошений Надзвичайною спеціальною сесією Генеральної Асамблеї ООН 19 серпня 1982 року.

Під час локальних конфліктів гине багато дітей по всьому світу, Проте діти стають жертвами агресії не тільки в зонах воєнних дій і не лише внаслідок жахливих терактів. і в мирний час дедалі частішають випадки, коли діти стають жертвами різного роду насилля: сексуального, економічного.

Діти стають товаром. Від торгівлі людьми в Україні потерпають здебільшого підлітки віком 13-18 років, як свідчить статистика. Серед груп ризику на першому місці дівчатка, яких використовують в основному з метою сексуальної експлуатації, з хлоп'ята на другому, їх використовують як дешеву робочу силу та для розповсюдження наркотиків серед підлітків.

Кілька років тому в Україні почала діяти Міжнародна програма викорінення найгірших форм дитячої праці.

Об'єктом особливої уваги з боку держави стають Діти, котрі живуть у складних соціальних умовах. До цієї категорії належать діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, діти, які порушили закон, діти-втікачі з дому, бездоглядні діти та деякі інші групи ризику.

Щороку в країні понад 12 тисяч дітей знаходять покинутими, половина з них - це малята до семи років. Тимчасом три тисячі дітей з України всиновлюються, за офіційними даними, щороку в одну лише Італію.

Міжнародний День захисту дітей - це добрий привід замислитися над проблемами і малят, і підлітків, і тих, хто наближається до межі, за якою дорослість. Адже цей день стосується життя І тих, котрі ще граються в пісочниці, і тих, котрі готуються до нового життя, переступаючи шкільний поріг.

Захищати дітей від небезпеки чи агресії можна різними способами. Наприклад, китайська влаДа наказала телевізійним станціям провінцій відкрити спеціальні телеканали для дітей, показувати мультфільми І розважальні програми «з метою поліпшення моральних стандартів». Віднедавна у цій країні заборонено трансляцію програм, які містять сцени насилля або вбивства.

В Естонії допомога по догляду за дитиною перевищує аналогічну в Україні у сто разів. Естонський уряд ще два роки тому запровадив одні з найвищих у світі пільг для молодих батьків, що позитивно позначилось на загальному рівні життя дітей.

Сучасних способів і різних методів захисту дітей справді багато, Окрім того у багатьох країнах існує закон про захист дітей. Вперше такий закон був ухвалений у Нью-Йорку в 1875 році. В Україні Закон „Про охорону дитинства" був прийнятий 26 квітня 2001 року.

Дбати про дітей, робити їхнє дитинство щасливим, пригортати до серця рідних і вділяти любові чужим, позбавленим родинного тепла, бо ж, кажуть, «чужих дітей не буває». Таким може стати «основний закон» людяності в світі людей - закон любові. Про це ще раз нагадує Міжнародний день захисту дитини.





1червня 2010 року, Міжнародний День захисту дітей
свято в м. Гребінка. Полтавська область






Біля районного будику культури, м. Гребінка






День захисту дітей , м. Гребінка, районний будинок культури







1.06.2010 року, Міжнародний День захисту дітей, Гребінка






Районний будинок культури, місто Гребінка, свято Дня захисту дітей



Служба у справах дітей
Гребіннівеьної райдержадміністрації,
СВІТЛАНА КОРОБЕЙНІКОВА,
головний спеціаліст,
Фото: ІГОРЯ СЛІПАК





Схожі матеріали:
👁 1408
Категорія: Новини Гребінки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ