Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.07.2010

Злітають в небо крила дельтаплана...



Злітають в небо крила дельтаплана...

З 15 по 24 липня в нашому районі в с. Жовтневе, колишній військовий аеродром «Велика Круча».відкрився 31-й чемпіонат України (аеробуксирний) з дельтапланерного спорту.

Аеродром у Жовтневому, що неподалік Ульяновки, вже  багато років не використовується за призначенням. Вітер  гуляє смугою, де колись піднімалися в небо стрімкі літаки. Хіба що самотні птахи, та й то зрідка, обирають це летовище місцем для своїх польотів. Змінився час, змінився устрій держави. Потреба у цьому аеродромі зникла, тому було прийняте непросте рішення його ліквідувати. Тепер майже нічого не нагадує, що колись це був серйозний військовий об'єкт, що тут працювали і жили люди. Лише пряма, як  натягнута струна, злітна смуга відкриває дорогу в небо...

Але літаки тут більше не літають. Цим об'єктом кілька років тому зацікавилися у федерації дельтапланеристів України, зокрема секретар федерації дельтапланерного спорту Сергій Сергіїв. Фахівці оглянули злітну смугу, точніше те, що від неї залишилося, вивчили ситуацію і вирішили проводити тут змагання дельтапланеристів. Більше того, федерація має за мету створити тут постійну базу для тренувань і польтів.

Цього року знову на колишньому аеродромі у Жовтневому злітають в небо крила дельтапланеристів. Цілий тиждень тривали змагання у рамках 31-го відкритого Чемпіонату України з дельтапланерного спорту. З різних куточків нашої держави приїхали сюди спортсмени, закохані в небо. Щоправда, як нам повідомили організатори чемпіонату, не скрізь розвинений цей спорт, є регіони держави, де дельтапланеризм не так популярний.

А тому зазвичай на змагання прибувають підкорювачі неба з Харкова, Сімферополя, Львова та інших міст. А оскільки чемпіонат відкритий, приїздили дельтапланеристи і з Росії та інших зарубіжних країн. У цьогорічних змаганнях взяло участь більше, тридцяти спортсменів. І усі вони зібралися на Гребінківській землі, щоб не тільки позмагатися за титул чемпіона - кращого з кращих підкорювачів неба, а поспілкуватися з однодумцями, зустріти нових друзів, просто насолодитися можливістю політати серед хмар на висоті пташиного польоту.

Стартовий внесок учасників Чемпіонату України складає : 800 грн. (100 доларів США) при користуванні підбором організаторів; 480 грн. (60 доларів США) при організації власного підбору.

Відпочинок Відпочинком, але дельтапланеристи зібралися тут насамперед заради змагань. Тому у федерації дельтапланеристів надзвичайно серйозно підійшли до організації змагань. Кожного дня суддівська колегія разом з радою пілотів обговорювали завдання і вправи для спортсменів. Кожен дельтаплан обладнаний спеціальним  пристроєм, так званим, навігатором. Пристрій не тільки  допомагає спортсмену орієнтуватися на місцевості, ай і фіксує увесь політ.

 Після завершення польоту, після виконання завдання дельтапланерист здає суддівській колегії свій трек - запис польоту, і спеціальна комп'ютерна програма визначає, наскільки вдало виконане завдання, і нараховує відповідно бали. Головне, при виконанні вправи, долетіти до заданої точки за найкоротший час. Отримані бали підраховуються за всі дні, і наприкінці змагань за сумою балів буде визначено переможця.

Немаловажну, а часто й вирішальну роль у проведенні і якості польотів, відіграє погода. Підчас проведення цього чемпіонату вона була сприятливою, тож майже кожного дня дельтапланеристи піднімалися в небо. Бо ж для самих них, людей, закоханих у небо, головним є саме політ, а не змагання, бали чи завдання. Адля нас, гребінківцв, головне, що маємо можливість спостерігати таке чаруюче явище, як політ людини на крилах дельтаплана.

 І лише тиха заздрість прокрадається у душу тому, що ці відчайдухи не просто відриваються від землі, вони віддаляються від реальності, яка не завжди приваблива, а там, у небі, людина перебуває у полоні величі, вічності, фантастики.












СВІТЛАНА ПЕДОРЯКА
 



Схожі матеріали:
👁 1707
Категорія: Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ