Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.09.2010

19 вересня - День визволення гребінківщини від німецько-фашистських загарбників



19 вересня - День визволення гребінківщини від німецько-фашистських загарбників

Ми знову згадуємо страшні роки фашистської окупації та радісні дні визволення від фашистів. Адже 22 вересня відзначаємо День партизанської слави та 23 вересня - День визволення Полтавщини від німецько-фашистських загарбників.

У вересні 1941 року територію області окупували німецькі загарбники, що встановили людиноненависницький режим воєнної диктатури і кривавого терору. Але вже з перших днів окупації жителі розгорнули підпільну партизанську боротьбу проти окупантів.

Усього в області зареєстровані 8691 учасник антифашистського підпілля і партизанського руху. За цей короткий період окупації на Полтавщині загинуло багато людей, понад 156 тисяч юнаків і дівчат вивезли гітлерівці на каторгу до Німеччини. Але спротив не припинявся. Підпільники і партизани нашої області знищили тисячі окупантів та їх посібників, пустили під уКіс десятки ешелонів з, живою силою і технікою ворога. Мужньо боролися з фашистами воїни-полтавці на фронтах Великої Вітчизнняної війни. 180 з них удостоєні високого звання Героя Радянського Союзу і понад 50 тисяч нагороджені бойовими орденами і медалями.
 
19 вересня 1943 року Радянська Армія і зокрема 253-я стрілецька дивізія 47-го стрілецького корпусу 40-ї Армії та 2-а мотострілецька бригада 10-го танкового корпусу звільнили наше місто Гребінку від німецько-фашистських загарбників. І хоча навкруги палали будинки мирних жителів, але люди все-одно раділи і зустрічали солдатів-визволителів. Ось це звання «визволителі» - найважливіше для наших ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Напередодні Дня визволення отримав чергове звання підполковника запасу учасник Великої Вітчизняної війни Йосип Дмитрович Рева. Він назавжди запам'ятав ту мить, коли дізнався, що рідна Гребінківщина звільнена від фашистів, адже роки фронтової юності негаснучим вогнем полум'яніють у пам'яті ветерана. Й. Д. Рева вітає ветеранів війни і всіх гребіиківців з 67-ю річницею визволення міста і району від німецько-фашистських загарбників.

Схилімо голову перед нашими предками, що мужньо стояли за майбутнє України, за нас з Вами, збережемо пам'ять про полеглих за звільнення нашого міста представників різних національностей, співвітчизників, загиблих на окупованій території, у концтаборах, на фашистській каторзі. Міська рада щиро вітає всіх гребіиківців, ветеранів Великої Вітчизняної війни, молодь, підростаюче покоління з святом визволення і бажає всім здоров'я, миру, добра і благополуччя.




Чергове звання підполковника запасу отримав
учасник Великої Вітчизняної війни Йосип Дмитрович Рева


Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2423
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Йосип Дмитрович Рева, 19 вересня, фашистська окупація, День визволення Гребінківщини, армія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ