Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.11.2010

З Нового року - новий єдиний страховий внесок



З Нового року - новий єдиний страховий внесок

На початку наступного року в Україні зміниться система сплати соціальних внесків.

Зараз в Україні запроваджено 4 види соціального страхування: пенсійне страхування; страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням; страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності; страхування на випадок безробіття, існування такої системи зумовлює додаткове навантаження на роботодавців в частині звітування за кожним видом соціального страхування та збільшеної кількості перевірок та санкцій за правопорушення, які застосовуються кожним фондом окремо.

08.07.2010 року Верховною Радою прийнято Закон України №2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", згідно якого з 1 січня 2011 року змінюється ідеологія та система сплати страхових внесків до фондів соціального страхування.

Єдиний соціальний внесок, який вводиться з 01.01.2011 р., об'єднує в собі функції контролю з нарахування та сплати страхових внесків до всіх фондів страхування. До зазначеної дати воі платники повинні прозвітуватися та розрахуватися по платежах до існуючих на сьогодні фондів. Слід зазначити, що перереєстрація платників страхових внесків та застрахованих осіб здійснюватися не буде.

З 1 січня 2011 р. платники матимуть бухгалтерські взае мороз рахунки за єдиним страховим внеском лише з Пенсійним фондом. Платники будуть сплачувати єдиний соціальний внесок через банківські установи на відповідні рахунки. Після чого кошти з районів надходитимуть через обласні установи до Державного казначейства, де сума внеску розмежовуватиметься за всіма соціальними фондами.

Згідно прийнятого Закону відбудуться зміни і у нарахуванні та утриманні страхових внесків.


Відповідно до Закону, розмір єдиного внеску, який утримується із заробітної плати найманих працівників, збережеться в межах 3,6% - на сьогодні утримання із заробітної плати працівників становлять:2% до Пенсійного фонду, 0,6% до Фонду соціального страхування на випадок безробіття, 1% до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Для роботодавців розмір єдиного внеску буде залежати від основного виду економічної діяльності і визначатися за класами професійного ризику виробництва - їх 67. Згідно з цим класом буде визначено відсоток нарахувань на фонд оплати праці, який має сплатити роботодавець. Розмір єдиного внеску для платників, які мають перший клас професійного ризику виробництва, становитиме 36,76%, останній (67 клас) відповідно -49,7%. Для бюджетних установ цей розмір становитиме 36,3%.

Суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний або фіксований податок),також підпадають під дію ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Ця категорія платників самостійно визначатиме для себе та членів своїх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, розмір єдиного внеску, який не може бути менше мінімального страхового внеску за кожну особу на місяць та більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом на місяць.

Підприємці (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які забезпечують себе роботою самостійно
- займаються незалежною професійною діяльністю та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, сплачують єдиний внесок у розмірі 34,7% суми доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску також не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Система сплати внеску для платників не змінюється. Терміни сплати внеску залишаються такими ж як і зараз: до 20 числа наступного за звітним місяцем. Про те, якщо раніше платник до всіх соцфондів сплачував внески від виплаченої заробітної плати, тепер сплачуватиме від нарахованої. Це означає: відтепер всі соціальні фонди переходять на страхові принципи, коли підставою для виплат з ФСС є не виплата заробітної плати, а сплата внесків. Крім того платник буде нести відповідальність за несвоєчасну сплату внеску, за приховування або заниження заробітної плати.

Складнощі переходу на нову систему сплату страхових внесків платники відчують лише під час першого оформлення платежів. В подальному, коли схема утримань та нарахувань вже буде зрозумілою, сплата єдиного внеску стане звичайною справою.

ГЛ. КОЛЕСНИК,
заступник начальника-начальник відділу обліку надходження платежів.


Схожі матеріали:
👁 1479
Категорія: Суспільство




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ