Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

25.04.2011

Трагічна пам'ять Чорнобиля



Трагічна пам'ять Чорнобиля

26 квітня 2011 року відмічається 25 річниця від дня Чорнобильської трагедії, яка відзивається пекучим болем і стражданням у багатьох родинах.

В результаті аварії на Чорнобильській атомній електростанції в Україні постраждали 3,2 млн. людей, серед них - понад 1 мільйон дітей. Близько 600тисяч людей взяли участь у ліквідації аварії, 162 тисячі були евакуйовані та відселені із забрудненої території. Близько 76 тис. українців стали інвалідами.

Надійні основи законодавчого забезпечення соціального захисту постраждалого населення закладено в Законі України від 28 лютого 1991 року "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Саме цим законом визначено основні положення щодо реалізації конституційного права постраждалих громадян на охорону їхнього життя та здоров'я.

Після прийняття зазначеного Закону в державі широко розгорнуто роботу з розроблення та введення вдію підзаконних актів для реалізації визначених законодавством вимог та положень і, передусім, організації їх належного соціального захисту.

В Гребінківському районі знаходяться на обліку 720 громадян (з них 263 дитини), які мають статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Серед потерпілих - 109 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Про подвиг ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи сказано багато, але ще більше належить сказати, щоб зроблене ними навічно залишилося в пам'яті нинішніх і прийдешніх поколінь. Адже пам'ять - це запорука того, що подібна біда не спіткає нас знову.

Потерпілі - це не лише люди, які безпосередньо зазнали горя, але й ми з вами. Бо Чорнобиль, більшою чи меншою мірою, торкнувся кожного з нас. Адже якби не аварія, то не було б настільки скалічених доль і стільки хвороб.

А якби не люди, які пожертвували собою, щоб ліквідувати наслід ки аварії, то не було б і всіх нас. Ми, українці, повинні пам'ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Чорнобиль був, є і буде, а тому згадувати про нього потрібно не лише раз на рік, а робити це постійно. Бо, що б там не було, але ми всі маємо пряме відношення до трагедії. І відлуння Чорнобильських дзвонів буде чути ще не одне покоління.

Управлінням праці та соціального захисту населення Гребінківської райдержадміністрації розроблено план заходів по відзначенню 25-ї річниці Чорнобильської катастрофи та вшанування героїв та жертв Чорнобиля.

Напередодні відзначення Чорнобильської трагедії в усіх школах району пройдуть уроки пам'яті. У бібліотеках - книжкові виставки та вечори пам'яті.

На обласному радіо та телебаченні передбачено тематичні програми, зустрічі з ліквідаторами аварії на ЧАЕС, організовано перегляд низки відеофільмів, присвячених чорнобильській тематиці, та інформаційні повідомлення у випусках новин.

26 квітня, в день відзначення 25-х роковин Чорнобильської катастрофи, відбудеться покладання квітів др пам'ятного знаку "Тим, хто врятував світ", панахида за потерпілими на Чорнобильській АЕС.

Схожі матеріали:
👁 1290
Категорія: Суспільство
Теги: Чорнобиль, 25 річниця. потерпілі. аварія. ката, пам'ять, Тим хто врятував світ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ